Exact negen Syrische fans zijn getuige van deze WK-triomf

AP
Afghanistan - Syrië 0-6. Het was gisteravond één van de meest opmerkelijke resultaten in de kwalificaties voor het WK 2018 in Rusland. Het duel tussen beide door een oorlog geteisterde landen vond plaats op neutraal terrein en trok 9.000 toeschouwers, waaronder welgeteld negen Syrische fans.

De partij tussen Afghanistan en Syrië werd gespeeld in het Samen-stadion in de Iraanse stad Machhad. Een strategisch gekozen locatie: Machhad ligt slechts drie uur verwijderd van de grens met Afghanistan en telt onder zijn bevolking duizenden Afghaanse vluchtelingen. Die trokken gisteren 'en masse' naar het stadion, maar zagen hun team tegen Syrië kansloos onderuit gaan. "Niet erg, ik wil gewoon mijn ploeg zien spelen", zegt Nadershah Noorzih, een 48-jarige Afghaan die vanuit zijn vaderland was afgereisd met de taxi. "Het resultaat is niet belangrijk."

De 0-6 overwinning van Syrië zorgde voor groot jolijt bij de negen Syrische supporters die het duel bijwoonden. Het bleek om studenten te gaan die cursus volgen aan de plaatselijke universiteit van Machhad.

Nog dit: ondanks de zware nederlaag bleven de Afghaanse fans, die tussen vijf en dertien euro betaalden voor een ticket, hun team tot het bittere einde steunen. "We hebben bewezen dat we, zonder geld en met een lege maag, fier mogen zijn dat we Afghanen zijn", liet een vertegenwoordiger van het Afghaanse ministerie van Sport weten.

De Syrische basiself.
AFP De Syrische basiself.
AFP
AFP
AP
AP