Ex-zwemkampioene zit financieel aan de grond en verkoopt olympische plak voor 15.000 euro

GETTY
Schrijnend verhaal uit de zwemwereld: Sandra Völker, meervoudig wereldkampioene en zilver op de Spelen in Atlanta '96, zit financieel aan de grond en moet al haar medailles verkopen. Voor een goed begrip: de 40-jarige Duitse verzamelde tijdens haar imposante carrière ruim 400 medailles. Foutgelopen investeringen in een immobiliënproject vormen de oorzaak voor dit sportieve en financiële drama.

"Mijn motieven hiervoor zijn simpel", zegt Völker. "Om het bankroet tegen te gaan, moet ik alles doen wat in mijn mogelijkheid ligt. Mijn medailles zijn dus iets wat ik in de weegschaal kan werpen. Of mij dat zwaar valt? Weet je, de herinneringen aan mijn successen kan niemand mij afnemen. En wanneer ik sterf, kan ik die medailles toch niet meenemen. Het doet mij wel plezier dat sommige mensen een medaille willen kopen, om ze later aan mij terug te geven."

Startblok
Völker verkoopt haar medailles via het internet. De prijzen variëren van een paar euro tot 15.000 euro voor haar zilveren plak in Atlanta, waar de Duitse tweede werd op de 100 meter vrije slag. De bronzen medaille die ze er op de 50 meter vrije slag veroverde, is 12.000 euro waard. Niet alleen medailles gaan onder de hamer. Völker doet ook zwempakken en -brillen, een kleerkast, een zitbank en avondkledij van de hand. Op een startblok met de handtekening van Michael Phelps kan vanaf 1.000 euro worden geboden.

100.000 euro
De veiling startte vanochtend om 10 uur en duurt twee tot drie weken. "We hopen in het beste geval op een opbrengst van 100.000 euro", zegt een verantwoordelijke van het veilinghuis in Hamburg, dat Völkers zaken behartigt. "Daarmee zouden voor mevrouw Völker de grootste financiële problemen van de baan zijn."Video