Duits international gooit kebab in gezicht van fan, WK-selectie in gevaar

Kevin Grosskreutz (rechts) tijdens het duel van vorig weekend tegen Hoffenheim.
AFP Kevin Grosskreutz (rechts) tijdens het duel van vorig weekend tegen Hoffenheim.
Merkwaardig verhaal uit Duitsland: daar wordt Kevin Grosskreutz, gewaardeerd flankspeler bij Borussia Dortmund, aangeklaagd wegens het gooien van een kebab-broodje in het gezicht van een man die hem zogezegd treiterde. De feiten deden zich voor in Keulen, waar Grosskreutz met zijn ploegmaat Julian Schieber op stap was. Door het incident komt de WK-selectie van Grosskreutz mogelijk op de helling te staan.

De 25-jarige Grosskreutz, viervoudig Duits international, bevond zich met Schieber in de nacht van zondag op maandag in Keulen in een pitazaak. Kort voor middernacht passeerden daar enkele supporters van FC Keulen, die de kampioenstitel van 'die Geissböcke' in tweede klasse aan het vieren waren. De FCK-fans merkten Grosskreutz op en vanaf dat moment lopen de versies uiteen.

Brandende ogen
Volgens de Keulse supporters scandeerden ze luidkeels de naam van Grosskreutz, die op dat ogenblik aan het eten was. De Dortmund-speler zou daarop zijn kebab-broodje in het gezicht van een fan gesmeten hebben. Het slachtoffer riep de politie erbij omdat hij last had van brandende ogen. Er werd proces-verbaal opgesteld tegen Grosskreutz wegens het toebrengen van slagen en verwondingen.

Dortmund-collega Schieber ontkent dat Grosskreutz zijn kebab bewust in het gezicht van de man gooide. "Kevin voelde zich beledigd door de fans, die hem spottend toezongen", zegt Schieber. "Maar dat hij iemand opzettelijk heeft willen raken? Absoluut niet."

Grosskreutz erkent zijn fout, maar pleit verzachtende omstandigheden. "Ik ondervond de situatie als beledigend en voelde mij persoonlijk gekrenkt. Natuurlijk had ik de kebab beter niet weggeworpen. Het staat buiten kijf dat dat niet de beste oplossing was. Ik heb er spijt van."

WK-selectie
Zijn kebab-escapades kosten Grosskreutz mogelijk zijn WK-selectie. Donderdag maakt bondscoach Joachim Löw een voorlopige selectie bekend. De polyvalente Dortmund-speler kan een troef zijn voor de 'Mannschaft', maar kwam in het verleden al negatief in het nieuws met een uitspraak over aartsrivaal Schalke 04. "Alles wat met Schalke te maken heeft, haat ik als de pest", riep Grosskreutz ooit uit.

Extra-pikant
Het laatste woord is voor de uitbater van kebab-zaak 'Beysan Döner', die getuige was van het incident. "Grosskreutz en Schieber hadden een kebab besteld met onze extra-pikante saus", zegt de man. "Waarom hij die weggeworpen heeft, begrijp ik niet goed..."