De foto van twee “18-jarige” atleten die de wereld rondgaat

Twitter
Bovenstaande foto werd afgelopen weekend genomen op het WK veldlopen voor U20 in Denemarken en u snapt dus al gauw waarom het beeld zich intussen als een lopend vuurtje verspreidt op social media...

Afgelopen weekend stonden in het Deense Aarhus de wereldkampioenschappen veldlopen geprogrammeerd. Zaterdag, bij -20, waren alle ogen gericht op Jakob Ingebrigtsen, maar het Noorse supertalent kon niet imponeren. De Afrikaanse trein was te sterk en uiteindelijk moest Ingebrigtsen vrede nemen met een twaalfde plaats. De overwinning was voor Ethiopiër Milkese Mengesha, die zijn 7,728 kilometer afhaspelde in 23’52”. Maar het zijn twee van zijn landgenoten die de topprestatie van Mengesha toch wat naar de achtergrond verdringen.

Op bovenstaande foto, die intussen viraal is gegaan, ziet u Dinkalem Ayele en Getnet Yetwale aan het werk. Volgens hun fiche bij de internationale atletiekfederatie IAAF zijn beide atleten geboren in… december 2000, en dus 18 jaar oud. En dat zorgt voor heel wat verontwaardiging op sociale media, waar meer dan eens geopperd werd dat het duo wel wat ouder is dan 18 (en zelfs 20) jaar en bijgevolg dus niet zou mogen deelnemen in deze categorie. In elk geval: Ayele werd 11de in een tijd van 24’36”, Yetwale had 25’53” nodig en werd 21ste.

De organisatie in Denemarken kan je niets verwijten. Zij neemt de paspoorts aan van de nationale federaties die ze in eerste instantie moeten verifiëren

Marc Corstjens, ex-veldloper en nu atletenmanager

Marc Corstjens, zelf ex-veldloper en nu aan het werk bij sportbedrijf Golazo als atletenmanager, kent het fenomeen. “Dat is een terugkomend probleem bij bepaalde federaties en daar mag niet licht mee worden omgegaan”, zei hij aan onze redactie. “De organisatie in Denemarken kan je niets verwijten. Zij neemt de paspoorts aan van de nationale federaties die ze in eerste instantie moeten verifiëren. Zij kijken welke atleet bij welk paspoort hoort. Iedere federatie moet daar verantwoording voor afleggen.”

“De afgelopen tien jaar is één sporter uit de reeks U20 gezet, omdat er geen duidelijke bewijzen waren omtrent zijn identiteitsgegevens”, gaat hij verder. “Er zijn grote verschillen tussen Afrika en Europa, zoals andere uren of jaarindelingen, maar ik denk dat die jongens niet doelbewust de intentie hadden om de wedstrijd te vervalsen en opzettelijk in een andere reeks liepen.”
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karine Roeland

  Ze kunnen in ieder geval vlug met pensioen gaan als je er op je 18 de uitziet als 50+. Met de leeftijd op papier kan je sjoemelen, met botscan niet. Als het beter uitkomt zijn ze altijd minderjarig.

 • René Schoeters

  Zien er inderdaad jonger uit, zitten enkele reeksen te hoog.

 • Paul Philippaerts

  Dat is goed niemand is fout niet de lopers niet de organisatie. Daar klopt zelfs iets niet. Het gaat dus wel degelijk fout.

 • Margaretha Mestdagh

  Ah... de alongevreesde runners-face ! Maakt je 15 jaar ouder. Daarom ben ik gestopt met joggen en ga ik zwemmen !:-)

 • Franky Puystjens

  Ik zou voorzichtig zijn met drieste beschuldigingen. Joris Vanderaert en Tom Huybrechts hieronder brengen terecht aan dat bepaalde bevolkingsgroepen in die regio van nature een (volgens onze perceptie) nogal 'oud' uitziend uiterlijk hebben.