Boodschappen op ondergoed voetballers niet langer toegelaten

EPA
Vanaf 1 juni zijn ludieke, politieke of andere boodschappen onder de shirts van voetballers verboden. Dat besliste in maart de International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat beslist over de regels van de sport. Voor hoofddoeken en tulbanden gaf de IFAM dan weer wel zijn goedkeuring.

Tien jaar geleden verbood diezelfde Ifab voetballers al om het bovenlijf te ontbloten. Als ze dat toch doen, riskeren ze een gele kaart. Nu komt er dus ook een verbod op teksten, tekeningen en foto's op het ondergoed, zoals Mario Balotelli in oktober 2011 liet zien met zijn "Why always me?". Een ander bekend geval is Barcelona-middenvelder Andres Iniesta, die het winnende doelpunt van de finale van het WK in Zuid-Afrika opdroeg aan collega Daniel Jarque, die een jaar eerder overleden was aan een hartaanval.

AFP

De IFAB toonde zich bezorgd over mogelijk aanstootgevende boodschappen, en besloot uiteindelijk dat geen enkele boodschap kan. Er werd eerst nog geopperd om positieve boodschappen wel nog toe te laten, maar uiteindelijk kozen de voetbalbobo's voor consequentie.

De IFAB besloot begin maart ook om voetbalsters het gebruik van een hoofddoek toe te staan. Sikhs moeten voor een match niet langer hun tulband uitdoen.