Bondscoach Costa Rica stapt op na gevecht met security

De coach van de nationale voetbalploeg van Costa Rica, Paulo Wanchope, heeft zich dinsdagavond van zijn minder fraaie kant laten zien. Hij raakte tijdens een jeugdinterland tussen Panama U23 en Costa Rica U23 slaags met een veiligheidsassistent. Woensdag besliste Wanchope naar aanleiding van het incident zijn ontslag in te dienen, zo meldde de Costa Ricaanse voetbalbond.

Op tv-beelden is te zien hoe Wanchope, die in het Maracanastadion in Panama-Stad als toeschouwer aanwezig was, na het laatste fluitsignaal probeerde op het veld te geraken. Dat was echter buiten de veiligheidsmedewerker gerekend. Die gaf Wanchope een stevige duw, waarop de stoppen doorsloegen bij de bondscoach.

De vicevoorzitter van de Panamese voetbalbond, Ramon Cardoze, liet al weten dit niet zonder gevolg te laten. "Het voorval zal zeker onderzocht worden", kondigde hij aan. De match tussen Panama U23 en Costa Rica U23 eindigde op 0-0. Het was een wedstrijd in de eerste kwalificatiefase voor landen uit Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben met het oog op de Olympische Spelen van 2016.

Paulo Wanchope is één van de meest succesvolle Costa Ricaanse voetballers aller tijden. De spits speelde tussen 1996 en 2004 acht seizoenen in Engeland bij Derby County, West Ham United en Manchester City. In 156 optredens in de Premier League scoorde Wanchope 50 keer. Voor de nationale ploeg van Costa Rica maakte Wanchope 45 doelpunten in 72 wedstrijden.

Het is de tweede keer in enkele weken tijd dat een bondscoach uit een land van de CONCACAF-zone in opspraak komt. Miguel Herrera werd eind juli ontslagen als bondscoach van Mexico nadat hij op het vliegveld van Philadelphia een kritische journalist een slag had gegeven.