Als een rugbymatch uitmondt in een massale knokpartij

Azley Kassim
In Maleisië is een internationaal rugbytoernooi volledig uit de hand gelopen. De finale van de Crescent Cup, een zeslandentoernooi bedoeld om de banden tussen Islamitische landen nauwer aan te halen, werd het toneel van een massale vechtpartij tussen spelers, scheidsrechters en toeschouwers.

De aanleiding voor de veldslag vormde een omstreden beslissing van de Thaise referee. De spelers van Algerije, dat op dat moment met 19-11 in het krijt stond tegen Maleisië, konden hun woede niet meer verkroppen, waarna een gigantische knokpartij uitbrak. Een assistent-scheidsrechter deelde zwaar in de klappen. De man liep diverse gebroken tanden en een nekletsel op. Ook tal van spelers kwamen niet ongeschonden uit de strijd en moesten verzorgd worden voor botbreuken en snijwonden.

Security
De Maleisische rugbyfederatie reageerde geschokt op het incident en wijst met een beschuldigende vinger naar de organisatoren. "Mogelijk waren de Algerijnse spelers gefrustreerd omdat ze het Engels van de scheidsrechter amper verstonden", luidt het. "Uit onze informatie blijkt dat er te weinig security was om de situatie snel te ontmijnen. Toen één van onze spelers vervolgens werd aangevallen door wel zes Algerijnen, zat het spel op de wagen. Iedereen mengde zich in het gevecht. We hebben de politie een rapport laten opmaken en zitten eerstdaags samen om te beslissen welke actie we kunnen ondernemen."