Absurde scènes in Engels voetbal: match wordt na veldbestorming afgelast, maar dat blijkt list van ref

Iain Macintosh
De Engelse vierde klasse was dit weekend het toneel voor een wel erg bizar schouwspel. Leyton Orient en Colchester United namen het tegen elkaar op in een van de voorsteden van Londen. Fans van Orient leven al maanden in onmin met hun clubbestuur. Ze bestormden het veld tijdens de laatste thuismatch van het seizoen.

De toekomst van Orient is onzeker. Eigenaar Francesco Becchetti had nagelaten belastingen te betalen, bijgevolg heeft de Italiaan tot 12 juni om de schulden in te lossen. Lukt dat niet, dan moet hij de club verkopen. Zo komt het voortbestaan van de 136 jaar oude traditieclub in gevaar. Alsof dat nog niet genoeg was, degradeert de ploeg nadat ze 112 jaar een vaste waarde was in de Football League.

Fans bestormden gisteren het veld om te protesteren. Spelers, stewards, bestuur en de stadionomroeper probeerden 40 minuten lang hen van het veld te krijgen. De supporters kregen zelfs steun van de fans van Colchester. Uiteindelijk kondigde de scheidsrechter aan dat de match afgelast werd.

Maar de club die zijn fans al zo vaak had voorgelogen, speelde een laatste keer met de voeten van de supporters. Journalist Iain Macintosh tweette hoe de cornervlaggen werden teruggezet, de spelers opnieuw hun opwarming deden en de match in het geniep werd verdergezet. Orient verloor de wedstrijd. Het werd 1-3.