2.500 Vlaamse wielertoeristen beklimmen Mont Ventoux

Bijna 2.500 Vlaamse wielertoeristen zijn vanochtend begonnen aan de beklimming van de Mont Ventoux. Met die beklimming sluit de sportvereniging Sporta haar beweegcampagne af die in oktober begon. Rond 18 uur waren de meeste deelnemers al binnen. "Dit was de negende editie. Volgend jaar organiseren we een feestelijke tiende editie", zegt Jan Suykens van Sporta.

Beginnende fietsers konden deelnemen aan de Ventourist, waarbij enkel de Mont Ventoux beklommen wordt. "Die tocht is al helemaal afgerond. Van de iets meer dan 1.300 deelnemers heeft 97 procent de top gehaald. Dat is zeker niet slecht", aldus Suykens.

Voor meer gevorderde fietsers zijn er la Cannibale en la Cannibalette. De eerste is een tocht van 173 kilometer, en daarbij moeten zes cols bedwongen worden, waarvan twee keer de Ventoux. La Cannibalette is 131 kilometer lang, en ook daar wordt de Ventoux twee keer beklommen. "Om zes uur was het merendeel van de meer dan 1.000 deelnemers binnen. De Gentse professor Hendrik Vos was voor het tweede jaar op rij de snelste in la Cannibale. Hij reed er iets meer dan 6 uur over: een huzarenstukje", zegt Suykens.

Transplantoux
Daarnaast reden ook iets meer dan 100 mensen de berg op in het kader van Transplantoux, een project van Sporta, UZ Leuven en Bakala Academy. "Het gaat om mensen die een transplantatie ondergingen, en hun sympathisanten. Ze willen daarmee hun donoren eren, maar ook in beweging blijven. Dat wordt door de medische wereld ook aangemoedigd."

De deelnemers begonnen al in oktober met de voorbereiding. "De afgelopen maanden werd de intensiteit bij elke tocht wat meer opgedreven", legt Suykens uit.