"Messi kreeg 3,5 miljoen voor eerste steen stadion Gabon"

REUTERS
Astronomische transferbedragen doen vaak heel wat stof opwaaien in het topvoetbal, maar ook een simpele 'acte de présence' van een stervoetballer kan een storm van protest uitlokken. In het Afrikaanse land Gabon, waar de Afrika Cup in 2017 gehouden wordt, ging niemand minder dan Lionel Messi de eerste steen leggen van het een stadion in de stad Port-Gentil. Niet alleen nam Messi een loopje met het protocol, bovendien bakte hij zoete broodjes met de Gabonese president Ali Bongo, één van de meest corrupte leiders in Afrika. Als klap op de vuurpijl zou Messi volgens France Football liefst 3,5 miljoen euro ontvangen hebben voor zijn Afrikaanse trip.

De aankomst van Messi op de luchthaven ontketende al een storm van kritiek. De ster van Barça, zoals geweten niet meteen een mode-icoon, stapte in een wit T-shirt en met een gescheurde short, van het vliegtuig (zie onderstaande video). In het gezelschap overigens van zijn gewezen ex-ploegmaat Deco.

Familierestaurant
Daarna paradeerde Messi uitgebreid aan de zijde van president Ali Bongo. De omstreden leider speelde onder meer privé-chauffeur voor de Argentijnse voetbalster, ging samen met Messi de eerste stenen leggen van het nieuwe stadion én opende het nieuwe familierestaurant. Onderweg betuigde Messi zijn volle steun voor het regime. In ruil zou Messi, die in Spanje een fraudeproces aan zijn been heeft, liefst 3,5 miljoen euro geïncasseerd hebben. Dat heeft France Football uit goede bron vernomen.

"Schande"
"Messi zou zich toch wat beter mogen informeren over het regime van Bongo dat regelmatig gelinkt wordt aan corruptie en schendingen van mensenrechten. Mensen spreken echt schande van dit bezoek", valt te horen in Gabonese oppositiekringen.

39 huizen in Frankrijk
De Franse politie onderzoekt beschuldigingen van uitgebreide corruptie door de familie Bongo, die onder meer 39 huizen in Frankrijk zouden bezitten. Ali Bongo Ondimba zou de Gabonese schatkist systematisch leegplunderen voor persoonlijk gewin.

Belofte
De officiële uitleg van Bongo, waar weinigen geloof aan hechten, luidt overigens: "Toen ik een paar jaar geleden in Barcelona was, heb ik Messi ontmoet. Hij vertelde me toen dat hij me zou komen bezoeken in Libreville. Dat was een belofte en aangezien Messi een man van zijn woord is, heeft hij die gehouden."

REUTERS
REUTERS
REUTERS