"Elke keer ik in het nieuws Gaza hoorde, dacht ik dat het over mij ging"

news.sky.com
Paul Gascoigne siert ook na zijn voetbalcarrière geregeld de tabloids. Zijn haast continue strijd tegen een alcohol- en drugsverslaving en depressie werd er al breed uitgesmeerd. Dat maakte 'Gazza' zo paranoïde dat telkens het in het nieuws ging over de Gazastrook, hij opschrikte en even dacht dat het over hem ging. Dat vertelt de Engelsman naar aanleiding van een film die over zijn leven uitkomt.

Het dieptepunt bereikte Gascoigne toen hij door zijn eigen familie in een psychiatrische instelling geplaatst werd. 'Gazza', die furore maakte in het shirt van Everton en Tottenham en daarna naar Lazio Roma trok, was ervan overtuigd dat zijn telefoon gehacked werd. Alleen klopte dat wel en kreeg hij er vorige maand een fikse schadevergoeding voor uitbetaald door Mirror Group Newspapers.

Zondagskranten
"Het ging zo ver dat ik de zaterdagavonden echt haatte, omdat ik er prat op kon gaan dat er de volgende ochtend zever over mij zou staan in de zondagskranten. Maar ik zal je vertellen wat absoluut het ergste was: de Gazastrook.  Herinner je je die term, Gazastrook? Dat stond voor mij telkens haast gelijk aan zelfmoord. Dan zat ik daar rustig in mijn zetel en begon het nieuws: 'En in de Gaza...' waarop ik telkens rechtsprong van schrik. 'Wat is dit nu weer?!?' Tot ik besefte dat het over de Gazastrook ging. Ik was zo blij toen dat uit het nieuws raakte."

Tranen in de ogen
De documentaire die over zijn leven gemaakt is, simpelweg 'Gascoigne' genoemd, gaat volgende week maandag in première in Londen. "In de film vertel ik dingen die ik nog nooit eerder aan iemand verteld heb. Als ik er al maar gewoon aan denk, krijg ik tranen in de ogen. Maar ik ben blij dat de film er is. Ook al heb ik nog niets gezien. Maar ik weet natuurlijk wat het gaat zijn. Het wordt ongetwijfeld bijzonder emotioneel om 'm te zien."

Ook BBC Radio 5 belde 'Gazza' op. "Toen het mij werd uitgelegd dat ik een alcoholist was en ik verhalen van andere mensen hoorde, dacht ik meteen 'thank God'.' Waarom word ik om 5 uur 's morgens wakker en wilde ik meteen drinken? Dat was niet normaal. Het was een opluchting om te horen dat ik niet de enige was met deze ziekte."

Momenteel is de ex-international van Engeland gelukkig. "In het leven, maar ook hoe de dingen nu gaan. Misschien drink ik morgen wel, misschien niet. Hopelijk niet. Als ik het toch doe, ben ik alleen maar bezig om het mezelf moeilijk te maken'', aldus Gascoigne.

Nauwelijks kijken
De Brit geeft toe dat hij het moeilijk vindt om voetbal te kijken, omdat hij het liefst zelf nog op het veld zou staan. "Ik heb dat nog steeds niet verwerkt. Ik kijk nauwelijks wedstrijden, omdat ik zelf nog mee wil doen. Ik kan er slecht tegen dat ik spelers zie die bakken geld verdienen en zich niet honderd procent geven. De fans hebben mijn huis, auto en vakanties betaald. Maar ik zie soms spelers een goal voor Engeland maken en gewoon teruglopen zonder te juichen. Jonge kinderen zien dat en gaan denken dat het maken van doelpunten niks voorstelt. Ik vind dat maar niks.''