Terwijl kanon LeBron in slot zwijgt, gaat Golden State op en over Cleveland en is het dicht bij historische 16-0

Warriors-forward Andre Iguodala met de dunk.
Photo News Warriors-forward Andre Iguodala met de dunk.
De Golden State Warriors kunnen de titel in de NBA ruiken. Vannnacht won het team uit Californië met 118-113 op bezoek bij de Cleveland Cavaliers in de derde wedstrijd van de NBA Finals. Daarmee staat het nu 3-0 in de best-of-seven-reeks, waarmee de Warriors vrijdagnacht geschiedenis kunnen schrijven. Zorgen zijn voor de eerste 16-0 in de play-offs?

De Cleveland Cavaliers deden het beter dan in de voorgaande twee wedstrijden, maar dat was niet genoeg. Met nog 3 minuten te spelen stonden de Cavs 6 punten voor, met nog 75 seconden op de klok stonden ze met 113-111 voor, maar de Warriors trokken in de slotfase toch aan het langste eind. LeBron James was goed voor 39 punten, maar slechts 5 in het laatste kwart en in de laatste 4'28" zelfs helemaal niets meer. Ook Kyrie Irving had een begenadigde dag voor de Cavs met 38 punten, al bleef ook hij op 4 punten steken in het slotkwart. Terwijl Kevin Durant goed was voor 14 punten in het laatste kwart (zie de beslissende driepunter hierboven) en 31 in totaal. Met respectievelijk 30 en 26 punten droegen ook Klay Thompson en Stephen Curry meer dan hun steentje bij.

Jefferson verdedigt tevergeefs op Durant.
EPA Jefferson verdedigt tevergeefs op Durant.

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het vierde duel gespeeld. Als de Warriors dan winnen, zijn ze net als in 2015 kampioen. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een team ongeslagen kampioen wordt in de play-offs. Het team van coach Steve Kerr won in deze NBA play-offs al van de Portland Trail Blazers (4-0), Utah Jazz (4-0), San Antonio Spurs (4-0) en kan nu dus ook de Cleveland Cavaliers verslaan met een zogenaamde sweep. Het kwam in de geschiedenis van de NBA acht keer eerder voor dat een team met 4-0 won in de NBA Finals. De laatste keer was in 2007, toen de Cleveland Cavaliers in de NBA Finals met 4-0 verloren van de San Antonio Spurs.

Steve Kerr, coach van de Warriors, en Stephen Curry dicht bij een straffe prestatie.
EPA Steve Kerr, coach van de Warriors, en Stephen Curry dicht bij een straffe prestatie.
Een vermoeide LeBron James, hier scorend, werd even naar de kant gehaald en dat betaalde Cleveland meteen cash.
EPA Een vermoeide LeBron James, hier scorend, werd even naar de kant gehaald en dat betaalde Cleveland meteen cash.
Durant ziet hoe James dunkt, maar het zou de eerste zijn die finaal aan het langste eind trekt.
EPA Durant ziet hoe James dunkt, maar het zou de eerste zijn die finaal aan het langste eind trekt.