Yanina Wickmayer riskeert monsterboete van honderdduizenden euro’s voor bouwovertredingen aan villa

Yanina Wickmayer
BELGA Yanina Wickmayer
Voor de correctionele rechtbank van Leuven valt maandag na twee jaar het doek over het proces tegen Yanina Wickmayer. De 29-jarige tennisster en haar vader worden beschuldigd van bouwovertredingen aan hun villa in Diest. Ze zouden hun riante landgoed op diverse manieren uitgebreid hebben, zelfs nadat een vergunning geweigerd was. Vader en dochter riskeren een celstraf en een boete van 420.000 euro.

Marc Wickmayer (65) kocht in het begin van vorig decennium het landgoed De Biesthoeve aan Meilrijk in Deurne, deelgemeente van Diest. In 2008 loste de net meerderjarig geworden Yanina haar vader af als bestuurder van de gelijknamige naamloze vennootschap. Een bouwvergunning voor uitbreidingswerken aan de villa werd geweigerd. Dat belette de Wickmayers niet om tussen de zomer van 2012 en januari 2013 het pand te vergroten met een bijgebouw, drie garagepoorten te plaatsen, een kasseiverharding aan te leggen en een aanpalend bos in volle natuurgebied te rooien.

De overtredingen werden vastgesteld door het Agentschap Inspectie RWO (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed). Dat resulteerde in een stakingsbevel voor de zogenaamde aanpassingswerken.

De eigenaars dienden een regularisatieaanvraag in, maar die werd geweigerd na negatief advies van het schepencollege van Diest, het Agentschap Natuur en Bos en Stedenbouw. De werken, die al grotendeels waren uitgevoerd, hadden een negatieve impact op de ruimtelijke ordening en waren in strijd met de bestemmingsvoorschriften.

Het proces voor de Leuvense correctionele rechtbank ging van start op 13 maart 2017, maar liep een maand later af met een sisser, na een blunder met de dagvaarding. De vordering tegen de Wickmayers werd op 10 april onontvankelijk verklaard door procedurefouten. De beklaagden waren individueel nooit ondervraagd over het vermoedelijke bouwmisdrijf. Alleen de vennootschap was daarover geïnformeerd.

Het Leuvense parket ging niet in beroep, maar startte een tweede vervolging voor dezelfde feiten en dezelfde rechtbank. Na een windstilte van bijna 22 maanden werden Yanina en Marc Wickmayer en hun nv weer voor de rechter gesleept. In de nieuwe vordering is de oorspronkelijke boete van 900.000 euro meer dan gehalveerd tot 420.000 euro. Het openbaar ministerie eiste 300.000 euro boete voor de vennootschap en telkens 60.000 euro voor vader en dochter Wickmayer. Beiden riskeren ook een principiële, niet nader bepaalde celstraf. Zij bleven steevast afwezig op de zittingen in dit proces. De verdediging ontkende de vergroting van het bouwvolume en het rooien van het bos. De drie raadsmannen hebben de vrijspraak gepleit. Zij betwistten de bouwovertredingen en gewaagden van loutere instandhoudingswerken. Stedenbouw stelde zich burgerlijke partij. 

Archiefbeeld: Marc en Yanina Wickmayer.
photo_news Archiefbeeld: Marc en Yanina Wickmayer.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick De Gregoriis

  het bijgebouw was er vroeger nooit. En de garages waren een bouwvallig kippenhoek en plaats voor 1 auto. Het park er rond is wel een mooie versie dan vroeger.

 • Marc Verschaeren

  Belachelijk , dat huis is een upgrade voor heel de omgeving ! .

 • Jean West

  De wet is er niet voor iedereen kijk maar naar Opgrimbie waar het klooster en de koninklijke villa wel mocht uitbreiden en zonnepanelen leggen ondanks dat ze in een natuurgebied liggen. Er zijn speciaal stedenbouwkundige voorschriften uitgewerkt omdat het koningshuis er tussen zat.

 • Paul Colman

  De wet is er voor iedereen,wie deze niet naleeft moet betalen.

 • jean petermans

  Voor de correctionele rechtbank zal zeker het doek niet vallen in deze zaak, alle partijen kunnen en zullen naargelang in beroep gaan.