Wimbledon weet niet meteen wat aanvangen met Serena: kan het WTA-nummer 449 ook topreekshoofd zijn?

instagram serenawilliams
Kersverse moeder Serena Williams mag dan wel een beschermde ranking hebben, ze heeft geen beschermde status wat betreft reekshoofd. Zo dreigt ze in de eerste ronde van Wimbledon meteen tegen een topper uit te komen. Tenzij de organisatoren voor een precedent zorgen.

Sinds Serena Williams begin dit jaar haar comeback op de courts maakte nadat ze in september 2017 het leven gaf aan dochter Alexis Olympia, genoot de 23-voudige grandslamwinnares van een beschermde WTA-ranking, zodat ze zeker was van deelname aan (grotere) toernooien. Maar Serena, momenteel afgegleden tot het nummer 449 op die WTA-ranking, is geen beschermd reekshoofd - zodat ze straks op Wimbledon weleens een heel zware loting voorgeschoteld kan krijgen.

Serena op de luchthaven van Nice op 27 april, samen met de nanny en dochter Alexis Olympia.
Photo News Serena op de luchthaven van Nice op 27 april, samen met de nanny en dochter Alexis Olympia.

Of maken ze in Londen een uitzondering? De All England Club bevestigt alvast dat ze gebruik kunnen maken van een speciale clausule in het reglement, zodat Williams toch (top)reekshoofd kan zijn op Wimbledon. "De rangschikking van de reekshoofden volgt de WTA-ranking, tenzij de opinie van het comité luidt dat een wijziging noodzakelijk is om tot een evenwichtige loting te komen", aldus een woordvoorder van de All England Club. "Zo kan het zijn dat een speelster, ongeacht haar ranking, toch tot de reekshoofden behoort."

Op de première van HBO-documentaire 'Being Serena' in New York met haar partner Alexis Ohanian.
Photo News Op de première van HBO-documentaire 'Being Serena' in New York met haar partner Alexis Ohanian.

Williams, zevenvoudig Wimbledon-winnares, pleitte er eerder al voor dat speelsters die terugkeren na een zwangerschap van een beschermde status moeten genieten. "Een beschermde ranking? Ik vind het meer de bescherming voor vrouwen om een leven te hebben", liet ze in de New York Times optekenen. "Het kan toch niet zijn dat je als tennisster moet wachten tot het einde van je carrière om aan kinderen te beginnen? Wanneer je een baby wil en je na enkele maanden of een jaar je rentree maakt, lijkt het me toch logisch dat je daar niet voor gestraft wordt? Een zwangerschap is niet hetzelfde als een blessure."

Maart 2009: met zus Venus en ex-speelster Billie Jean King, voorvechtster voor gelijk prijzengeld tussen mannen en vrouwen in het tennis, tijdens een demonstratiewedstrijd tussen de twee zussen op de Billie Jean King Cup in Madison Square Garden.
AP Maart 2009: met zus Venus en ex-speelster Billie Jean King, voorvechtster voor gelijk prijzengeld tussen mannen en vrouwen in het tennis, tijdens een demonstratiewedstrijd tussen de twee zussen op de Billie Jean King Cup in Madison Square Garden.

Serena (36) heeft sinds haar comeback vier enkelmatchen gespeeld, waarbij ze op Indian Wells de zestiende finales haalde om daarin te verliezen tegen zus Venus. In Miami ging ze in de openingsronde eruit tegen het opkomende Japanse talent Naomi Osaka. Na Indian Wells stelde Simona Halep, het huidige nummer één op de WTA-ranking, dat "Serena hier het topreekshoofd had mogen zijn".

Een foto die is geplaatst door Serena Williams (@serenawilliams) op

Voor de mannen geldt de uitzonderingsregel niet. Daar kan er, afgaande op de specifieke prestaties op gras, alleen gewisseld worden tussen de reekshoofden. Maar spelers met een lage ATP-ranking, kunnen nooit zo maar naar boven gekatapulteerd worden. Wat onder andere slecht nieuws is voor Andy Murray, die in ronde één zomaar tegen bijvoorbeeld Roger Federer kan uitkomen.

Andy Murray.
EPA Andy Murray.

Wimbledon verhoogt prijzengeld: 38 miljoen

2,55 miljoen euro, zoveel mogen de winnaars van Wimbledon dit jaar bijschrijven op hun rekening, dat is zo'n 57.000 euro (2,3%) meer dan in 2017. Ook voor de mindere goden wordt er meer geld uitgetrokken: de kwalificatiespelers en de verliezers van de eerste vier rondes zien hun smartengeld met tien procent omhooggaan. Zo valt er voor een verliezer van de eerste ronde nog altijd 44.000 euro te rapen. Daarvoor moeten ze dan wel de hele wedstrijd uitspelen. Vorig jaar waren er zeven spelers die midden hun eerste partij opgaven en toch al het prijzengeld mee naar huis namen. Als ze zich dit jaar niet fit voelen en zich op tijd terugtrekken (voor de loting donderdag), krijgen ze toch nog de helft van het prijzengeld en gaat de andere helft naar de lucky loser die hen vervangt. Spelers die deze editie uiteindelijk toch opgeven om een onduidelijke reden of een ondermaatse prestatie afleveren, krijgen geen cent meer. Het totale prijzengeld gaat dit jaar van 35 naar 38 miljoen euro. (FDW)
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jakke Troost

  Respect, als je voor zulke lange periode nog altijd aan de top kunt meedoen. Ik hoop dat we nog dikwijls mogen genieten van beide zussen hun talenten.

 • Herman Valaert

  Wat is het probleem ??? daar moet men toch geen probleem van maken...alweer tracht men een klinkende naam die 500ste op de ranglijst staat in het circuit te stampen...just om geld gewin .. is dat dan zo'n publiek trekkend mens ? .man man man ...Just is just ...weg met dat mens .

 • Edwine Van der Hoeven

  Waarom uitzondering én precedent maken voor Serena ? Regels zijn en blijven regels !!

 • jozef van riel

  Tja Marco. Dat staat er ook onder hé! 09 maart 2009!!

 • marc wils

  Regels zijn regels.