Novak Djokovic wint na epische finale en historische tiebreak in set vijf (13-12) van Roger Federer op Wimbledon

Photo News
Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer Wimbledon gewonnen na een epische finale tegen Roger Federer. In vijf sets en net geen vijf uur tennis (nooit duurde een finale op Wimbledon langer) werd het 7-6, 1-6, 7-6, 4-6 en 13-12 (7/3), na een historische zogenaamde supertiebreak, voor de 32-jarige Serviër. Djokovic pronkt met zijn 16de grandslamzege. Federer, die in die vijfde set twee matchballen liet liggen, mist nummer 9 op de All England Club en zijn 21ste grandslamzege.
REUTERS
Photo News

Een partij voor de geschiedenisboeken, dat is het minst wat je kan zeggen over de Wimbledon-finale 2019. De finale in 2008 tussen Federer en Nadal geëvenaard. Ook toen trok Federer met 8-6 in set vijf aan het kortste eind. Na 4 uur en 48 minuten, het vorige record in Londen. Ook dit jaar: vijf sets van geregeld de allerbovenste plank, een rollercoaster van jewelste, twee van de allergrootste legendes in de sport tegen elkaar. Die niet van wijken wilden weten. Vooral in het geval van ‘Nole’ was dat opvallend, want in die vijfde set had de 37-jarige Federer bij 7-8 twee matchpunten. De Zwitser, die zich in die set na 4-2 achter weer helemaal in de match had geknokt. Al is geknokt niet het juiste woord voor deze tenniskoning. Zich opnieuw in de match geschitterd, klinkt al wat beter. 

EPA

Zo ging het naar 12-12 en omdat de ITF toch liever niet wil dat er doden vallen in het tennis, is er beslist om op dat moment een beslissende tiebreak te spelen. En net zoals in de eerste twee tiebreaks, gebeurde er dan iets vreemd. Waar Federer zich eigenlijk de hele match de betere speler toonde, liet hij het in de tiebreak afweten. Zat het ook telkens net niet mee. Tot vreugde van Goffin-killer Djokovic. Al liet die aanvankelijk na -uit respect voor Federer- uitbundig te vieren. Klasse van ‘Nole’. Terwijl zijn spelersbox helemaal over de rooie ging, wees hij even in de lucht. Om dan een, traditioneel, plukje gras te verorberen. Waarna hij het historische moment toch leek te beseffen en zich wild op de borst klopte. 

REUTERS
REUTERS

Het historische karakter van deze finale indachtig, zou je denken dat de tennisgoden de kant van de Zwitser kozen. Het publiek deed dat alvast wel. Mocht deze partij in Zwitserland gespeeld zijn, kon Djokovic morgen beter naar de oorarts. Federer, de immer gracieuze ultieme legende. De betere grasspeler ook. In de halve finale op weergaloze wijze Nadal naar huis gestuurd. Quasi foutloos aan het net, indruk makend met zijn service. Pas in set vier wist Djokovic, die de beste return uit het circuit heeft, een eerste breakpunt te versieren. Ongezien. Geregeld met berekende risico’s ook, Federer. 83 winners voor 58 unforced errors. Bij Djokovic waren dat er twee keer vijftig. 

EPA

En toch geen negende zege op Wimbledon voor de Zwitser. Het zegt veel over de ook grote klasse van Djokovic. Een oerverdediger, in de beste Balkan-traditie. Defensief onwrikbaar, stalen zenuwen, mentaal ijzersterk -  ook als hij twee matchpunten tegen Federer in de Wimbledon-finale tegen zich heeft. “Roger mag dan zeggen dat hij op zijn 37ste tijd zal nodig hebben om van deze match te recupereren, dat zal voor mij op mijn 32ste idem zijn”, sprak Djokovic. “Als dit niet de meest legendarische match was waarvan ik ooit heb uitgemaakt, dan zit ze toch zeker in de top drie. We hadden elk onze kansen. Dat ik als winnaar uit deze onwezenlijke match kom, is een droom die uitkomt.” 

AFP

Even daarvoor had Federer gegrapt dat het “op je 37ste nog niet voorbij is”. Federer: “Ik had het niet beter kunnen doen. Ik sta nog altijd recht... (lacht). Dat wens ik de andere 37-jarigen ook toe. Nu is het opnieuw tijd om papa te spelen. Al hadden de kinderen ongetwijfeld liever die gouden in plaats van de zilveren schaal gehad.”

In de onderlinge duels tussen Federer en Djokovic leidt de Serviër nu met 26-22, en op gras met 3-1. In 2014 en 2015 was Djokovic ook al te sterk voor Federer in de finale van Wimbledon. Het is al van eind 2015 geleden dat Federer Djokovic kon verslaan. Na zijn eindzege op Wimbledon is Djokovic nu al zeker van zijn ticket voor de ATP Finals (10-17 november in Londen). 

REUTERS

“Het was mentaal gezien misschien wel de zwaarste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld”, zei Djokovic op de afsluitende persconferentie. “In fysiek opzicht was de finale van het Australian Open (2012) tegen Nadal van zes uur het zwaarst, maar deze was mentaal van een ander niveau. Deze wedstrijd had alles. Het had makkelijk zijn kant op kunnen vallen. Maar op de belangrijkste momenten, in de drie tiebreaks, heb ik mijn beste tennis kunnen laten zien. Om eerlijk te zijn had ik dit scenario al voorspeld en gevisualiseerd wat er zou gebeuren.”

Op het Centre Court was het publiek duidelijk op de hand van Federer, die daardoor volgens Djokovic mentaal voordeel had. “Op sommige momenten probeer ik het te negeren, wat vrij lastig is. Als het publiek ‘Roger’ schreeuwt, dan doe ik net alsof ik ‘Novak’ hoor. Dat klinkt zielig, maar het is wel zo”, aldus de Serviër. “Hopelijk krijg ik over vijf jaar dezelfde aanmoedigingen.”

Photo News

Djokovic heeft nu 16 Grand Slams op zijn palmares en nadert dus op Nadal (18) en Federer (20). “Dat zou men zo kunnen stellen, maar die jongens winnen ook nog altijd Grand Slams. In zekere zin vullen we elkaar aan. We maken mekaar sterker. Waarschijnlijk komt het alleen door die twee gasten dat ik nog altijd dit niveau haal. Het feit dat zij geschiedenis schrijven, motiveert me ook om het zelfde te doen.”

EPA
Felicitaties van hertogin Kate voor Djokovic.
AFP Felicitaties van hertogin Kate voor Djokovic.
AFP

SET 1: 7-6 Djokovic

Twee tennisgrootheden tegenover elkaar in de finale op het Londense gras: Novak Djokovic (ATP 1) en Roger Federer (ATP 3). De beste speler van het moment versus de grootste aller tijden. De Serviër was vooraf de grote favoriet, maar zag hoe Federer -met agressief tennis- al vroeg een breakpunt forceerde. Die kon hij echter niet verzilveren.

Bij een 4-5-stand kwam Djokovic andermaal onder druk te staan. Z’n opslag draaide niet, Federer plots 0-30 voor. Maar ‘Nole’ bleef uiteindelijk on serve. Zo moest een tiebreak over de eerste set beslissen. En daarin trok Djokovic aan het langste eind, ondanks dat Federer op een gegeven moment 3-5 voor stond. Het eerste setpunt was meteen de goede: 7-6 (7-5).

Photo News

SET 2: 6-1 Federer

Een mentale tik voor de 37-jarige Zwitser? Neen. Federer ging in het tweede bedrijf meteen tweemaal (!) door de opslag van zijn opponent. Met een ‘love game’ breekt Federer Djokovic, die hem de set toespeelt door een dubbele fout te maken. De achtvoudig Wimbledon-kampioen liet de Serviër alle hoeken van de baan zien. Federer pakte drie van de vier breakpunten en haalde een honderd procent score op zijn eerste service. Toptennis van de Zwitser, die slechts 25 minuten nodig heeft voor setwinst. Wat doet dit mentaal met Djokovic?

AFP
AFP
AFP

SET 3: 7-6 Djokovic

Voorlopig weinig: Djokovic is zijn dip te boven gekomen en kan weer autoritair zijn opslagames in huis houden: 4-4. Bij 5-4 dwingt Federer, die de betere indruk geeft, na een schitterend punt aan het net een breakpunt en setpunt af. Djokovic werkt weg met een goeie service en stoomt door naar 5-5. Waarna, net als in set één, opnieuw een tiebreak volgt. Daarin pakt Djokovic ietwat verrassend plots weer de bovenhand en loopt uit tot 5-1. Federer knokt zich nog terug tot 5-4 met enkele zware services, maar maakt dan een dure unforced error. Het eerste setpunt is voor Djokovic wel het goeie: 2-1 in sets voor de Servische nummer één.

Opvallend: Djokovic, die bekend staat als ‘s werelds beste retourneerder, heeft na drie sets nog niet één breakpunt kunnen versieren op de service van de Zwitser. Maar hij leidt wel in deze finale.

SET 4: 6-4 Federer

Djokovic kan nog wel bijbenen tot 2-2, maar het is duidelijk dat Federer ook in deze set de betere speler is. In tegenstelling tot Djokovic autoritair aan het net, geregeld uitpakkend met geweldige mokerslagen. Daar waar Djokovic zich dikwijls beperkt tot risicoloos tennis en daarvoor afgestraft wordt. Federer gaat tot twee keer toe door de opslag van Djokovic en loopt uit tot 5-2. Djokovic laat ondanks zijn 2-1-voorsprong in sets soms een verslagen indruk na, maar recht dan toch de rug en dwingt eindelijk een breakpunt af. Dat werkt Federer nog op fantastische wijze weg, maar na een nieuwe kans gaat Djokovic nu toch eens door de service van de Zwitser. Zo komt Djokovic nog terug tot 5-4, maar daarna vindt Federer het welletjes en pakt hij set vier machtig naar zich toe. Op naar set vijf.

AFP

SET 5: 13-12 Djokovic

Djokovic nu met het betere tennis en bij 2-1 voor heeft hij tot drie breakpunten. Federer werkt ze weg, maar in zijn volgende opslaggame heeft hij wel het zeel aan de broek, waardoor Djokovic uitloopt tot 4-2 en op twee games van de zege staat. Maar dan slaat de stress toe en na geregeld tennis van het allerhoogste niveau zorgt Federer, die geregeld put uit zijn onmetelijk arsenaal aan dropshots, voor de rebreak en pakt hij zijn opslag (4-4). Djokovic behoudt dan de eigen service en komt op de opslag van Federer tot 30 gelijk. Op twee punten van de winst, maar Federer behoudt zijn cool en komt terug tot 5-5. Een nagelbijter van de zuiverste soort. Zeker ook omdat het daarna ‘on serve’ gaat tot 7-7. Tot Federer breakt en vervolgens op zijn eigen opslag twee matchpunten afdwingt. ‘Game over’ denk je dan, maar dan slaan bij ‘King Roger’ plots de zenuwen toen en laat hij zich nog de kaas van het brood eten. 8-8, waarna het na meer dan 4,5 uur spelen vlotjes naar 9-9, 10-10, 11-11 en 12-12 gaat. Een historische tiebreak volgt om de winnaar te bepalen. In die tiebreak nam Djokovic meteen de bovenhand, om dat niet meer af te geven. 7-3. Game, set en match Djokovic.

REUTERS
REUTERS
EPA26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marko Decandt

  Marc Baeyens, zijn lengte? Federer 1m85, Djokovic 1m88? Ik denk niet dat die 3cm hem een zodanig voordeel geeft hoor.

 • Ralph Camberlin

  Djokovic wint, Federer verliest, en zoals in veel sportwedstrijden is het niet altijd de betere tijdens de wedstrijd die wint.

 • Marc Baeyens

  Federer is veruit de sierlijkste en talentvolste van de twee ; Djokovic heeft het voordeel van zijn lengte.

 • Febe Chapin

  Bravo aan Federer om op die leeftijd nog op top niveau te kunnen spelen. Jammer genoeg niet meer in zijn 'Prime' meer. Anders was het heel anders afgelopen.

 • Marko Decandt

  Rick Daelemans, de 2 spelers die je met Federer vergelijkt staan wel allebei voor bij de onderlinge overwinningen :-). Dus als je top 3 maakt, staat Federer daar maar 3de van.