Geen kwartfinale voor Van Uytvanck op Wimbledon, 'Ali' sneuvelt in drie sets tegen Russin Kasatkina in achtste finales

BELGA
De achtste finales zijn het eindstation geworden voor Alison Van Uytvanck (WTA 47) op Wimbledon. De 24-jarige 'Ali' moest na drie sets haar meerdere erkennen in de 21-jarige Russin Daria Kasatkina (WTA 14). In de kwartfinales neemt Kasatkina, getraind door de Belg Philippe Dehaes, het op tegen de Duitse Angelique Kerber (WTA 10).

Vorige week speelde Van Uytvanck al tegen Kasatkina in het Engelse Eastbourne. Onze landgenote verloor in drie sets, maar ze kon amper serveren door een probleem aan de heup. De Vilvoordse mocht dus wel met vertrouwen vooruitkijken naar haar duel in de achtste finales. En ze begon ook prima. 'Ali' ging snel door de opslag van haar Russische opponente en kwam zo 2-0 voor. Maar Kasatkina liet zich niet van de wijs brengen.

De Russin won op haar beurt twee spelletjes en het nummer 14 van de wereld bracht de score zo in evenwicht. De servicebreaks volgden elkaar daarna in sneltempo op, waardoor de speelsters elkaar bij 5-5 nog in evenwicht hielden. 

Van Uytvanck kwam toen echter in de problemen. Ze gaf opnieuw drie breakkansen weg en bij het laatste was het ook raak voor Kasatkina: 5-6. De Russin, die met veel vertrouwen stond te tennissen, kon het daarna afmaken op haar eigen opslag. Ze kwam ook 0-30 voor, maar Van Uytvanck herpakte zich en bracht de score alsnog in evenwicht. De beslissing moest vallen in de tiebreak en Van Uytvanck toonde zich uiteindelijk het koelbloedigst.

BELGA

Kasatkina wint tweede set

Kasatkina verloor de eerste set door een dubbele fout op een cruciaal moment en van die opdoffer moest ze duidelijk even bekomen. Van Uytvanck kreeg in het eerste spelletje van de tweede set meteen twee breakpunten, maar die werkte de Russin nog weg. Maar het bleek slechts uitstel van executie. Bij 1-1 ging onze landgenote wél door de service van haar opponente, maar lang kon 'Ali' daar wel niet van genieten. Door een onnodige fout van Van Uytvanck bracht de Russin de score weer in evenwicht: 2-2.

Er slopen gaandeweg iets te veel foutjes in het tennis van Van Uytvanck. Bij haar eerste opslag ging het al te vaak mis en ze stapelde de ongedwongen fouten op. Kasatkina, die haar niveau wél kon oprikken, profiteerde daar optimaal van. Van Uytvanck kon nog amper één spelletje winnen, de Russin haalde de tweede set binnen met 3-6.

BELGA

Veer breekt in derde set

Kasatkina hield haar niveau ook aan in de derde en beslissende set. Ze liep meteen uit tot 0-2 en Van Uytvanck oogde wat vermoeid. De Russin haalde steevast de bovenhand in de lange rally's, tot frustratie van onze landgenote. Kasatkina liep uit tot 1-4 en dan brak de veer helemaal bij de Vilvoordse. 'Ali' kreeg een 2-6 aangesmeerd, maar mag het toernooi toch met opgeheven hoofd verlaten. Kasatkina treft in de volgende ronde de Duitse Angelique Kerber (WTA 10).

Daria Kasatkina.
AFP Daria Kasatkina.

Dehaes, coach van Kasatkina: "Alison heeft deur op een kier gelaten"

Philippe Dehaes, de coach van Daria Kasatkina, liep met de glimlach rond op de All England Club na de overwinning van zijn poulain. "We blijven ons momentum voortzetten", glunderde de Wavernaar, verwijzend naar de kwartfinale die Kasatkina in juni haalde op Roland Garros.

"Het was een erg moeilijke wedstrijd", blikt Dehaes terug. "Daria versierde een setbal in de tiebreak van de eerste set, maar het was Alison die er tijdens die eerste set bovenuit stak. Alison stond vervolgens 2-0 voor, toen had ze de wedstrijd kunnen doodmaken. Waarom ze dat niet deed? Geen idee, de spanning misschien. Ze liet de deur op een kier, en Daria kon haar voet ertussen plaatsen. Ze vertelde me achteraf dat Alison na die 2-2 niet meer dezelfde was: ze speelde minder goed dan voordien, ze miste snelheid. Daria ging daarop steeds agressiever spelen, haar niveau steeg zienderogen. Dat heeft de wedstrijd doen kantelen."

En zo staan Dehaes en Kasatkina voor de tweede keer in twee maanden tijd in de kwartfinale van een grandslamtoernooi. De 21-jarige Russische neemt het dinsdag op tegen de Duitse Angelique Kerber (WTA-10), die met Wim Fissette ook al een Belgische coach heeft. Kerber haalde in 2016 al eens de finale op Wimbledon, maar verloor die toen van Serena Williams. "Daria verloor vorige maand van Kerber op het WTA-toernooi van Eastbourne, nadat ze in de derde set 4-2, 40-15 had voorgestaan. Hoewel gras de favoriete ondergrond is van Kerber, weet Daria dus dat ze haar kan verslaan. Ze moet gewoon wat dichter bij het net durven spelen, veel meer dan maandag tegen Alison. Anders zal ze het moeilijk krijgen", aldus Dehaes. "Het is haar stijl niet, maar ze zal het wel moeten leren als ze op een dag grote toernooien wil willen."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Wuyts

  Het heeft erin gezeten, maar net niet. toch dikke proficiat, je bewees jezelf dat je een hoger niveau wél aankan. Je hebt er alle kwaliteiten voor Allison, nu nog het geloof... en top 20 wenkt.

 • thomas david

  Alison hoort bij de jongens mee te doen

 • Gino Denil

  Was er nochtans dicht bij in de 2e set. Vooral omdat die Russische zwaar aangeslagen was na het verlies van de eerste set.

 • roger van roy

  Die jonge Russische hoe heet ze weer is echt wel van een ander niveau als de rackets spreken. Alison heeft een prachtig tornooi , ze was toch onze beste, gespeeld maar de klasse zat dit maal in het andere kamp.