De stunt was geen uitschieter: Van Uytvanck krijgt nu ook Kontaveit klein en plaatst zich voor vierde ronde Wimbledon

BELGA
Het Londense gras blijft haar inspireren. Alison Van Uytvanck (WTA 47) heeft zich op Wimbledon geplaatst voor de vierde ronde. Onze landgenote was een maatje te sterk voor de Estse Anett Kontaveit (WTA 27): 6-2 en 6-3. De volgende horde: de Russische Daria Kasatkina. 

Na haar stunt tegen Garbiñe Muguruza (WTA 3) waarschuwde coach David Basile meteen. Van Uytvanck met de voeten op de grond krijgen en tegelijkertijd toch nog een beetje laten zweven op dat uitzonderlijk niveau dat ze behaalde tijdens haar overwinning op de titelverdedigster. Geen simpele klus, want Anett Kontaveit is een handige speelster die de laatste twee jaar een stevige opmars heeft ingezet. "Ik moet proberen 'in the zone' te komen. Als ik goed kan variëren moet het lukken om haar te ambeteren", luidde het bij Van Uytvanck. 

Wel. 'Ali' was onmiddellijk bij de les. Na amper 11 minuten tennis stond het via twee breaks meteen 3-0 voor de Brabantse. Niet dat onze landgenote haar opponente van het kastje naar de muur speelde, Kontaveit mocht met een dozijn aan ongedwongen fouten én een manke opslag vooral de hand in eigen boezem steken. Van Uytvanck trok er zich niets van aan, bleef solide serveren en de juiste keuzes maken en stoomde door naar 6-2 na amper 29 minuten. Knap. 

REUTERS

Dip

Ook in de tweede set nam onze landgenote een vliegende start. Door een vroege break leek de lastigste opdracht achter de rug, maar een Kontaveit in het nauw kon haar foutenlast terugschroeven en vocht terug. Bij 3-3 overwon 'Ali' op haar beurt een dipje en achtte ze haar moment gekomen om alweer toe te slaan. Ze ging door de service van de Estse, sleepte haar eigen opslagspelletje vervolgens niet zonder moeite in de wacht en zorgde nadien nog maar eens voor een nieuwe break. 6-2 en 6-3. De stunt tegen Muguruza was allerminst een uitschieter. 

In de vierde ronde wacht de Russische Daria Kasatkina (WTA 14). Ook zij haalde het in twee sets van de Australische Ashleigh Barty (WTA 17): 5-7 en 3-6. Van Uytvanck speelde al één keer eerder tegen Kasatkina, die gecoacht wordt door Philippe Dehaes. Vorige week ging ze op het gras in Eastbourne met 5-7, 6-4 en 6-1 onderuit tegen de Russin.

BELGA

"Wimbledon kan klik zijn voor Alison"

David Basile, de trainer van Van Uytvanck, reageerde tevreden op de overwinning van zijn poulain. De 42-jarige Luikenaar was vooral blij dat Van Uytvanck kon bevestigen na haar stunt tegen nummer drie van de wereld en titelhoudster Garbine Muguruza. "Je kijkt altijd een beetje bang naar het effect van een sterke overwinning zoals die tegen Muguruza", vertelde Basile. "Er zijn spelers en speelsters die de ene dag een vedette uit het tornooi kegelen en de volgende dag zelf onderuitgaan tegen een mindere speler of speelster. Dat is altijd een risico, maar we hebben geprobeerd dezelfde routine te bewaren en Alison doet dat zeer goed. Ik ben heel tevreden over Alisons gedrag op de court en de agressiviteit in haar spel. Vooral over haar standvastigheid. In het verleden had ze telkens sterke momenten in haar wedstrijden, maar nooit van het begin tot het einde. Nu is ze al drie wedstrijden van begin tot einde sterk, en dat op een grandslamtoernooi."

'Ali' in de armen van haar coach Basile.
BELGA 'Ali' in de armen van haar coach Basile.

Van Uytvanck staat voor de eerste keer in de 1/8e finale van Wimbledon. Maandag neemt de 24-jarige Grimbergse het op tegen Daria Kasatkina (WTA 14). Als Van Uytvanck wint van de 21-jarige Russische, dan kan ze haar tot nu beste prestatie op een grandslam (de kwartfinales van Roland Garros in 2015) evenaren. "Ze speelde tien dagen geleden in Eastbourne nog tegen Kastkina. Ze speelde toen met pijn aan haar heup waardoor ze niet goed kon opslaan. Toch kon ze bijna winnen. Ze maakt maandag dus zeker kans. Ik denk dat Wimbledon haar wel ligt. Met de overwinning op Muguruza zou ze wel eens een mentale klik gemaakt kunnen hebben. Dat moet haar vertrouwen geven voor het vervolg. Dat wil niet zeggen dat we denken dat we het toernooi gaan winnen," glimlachte Basile. "Maar we zijn op de goede weg. Als we goed werken dan zouden de resultaten moeten volgen."

Photo News

Zanevska strandt in tweede ronde dubbelspel

Maryna Zanevska is op Wimbledon uitgeschakeld in de tweede ronde van het dubbeltoernooi, ondanks drie matchballen.

Aan de zijde van de Australische Arina Rodionova verloor Zanevska in drie sets van de Nederlandse Kiki Bertens en de Zweedse Johanna Larsson, de negende reekshoofden: 2-6, 7-6 (7/2) en 6-2. Bij 4-5 in de tweede set hadden Zanevska en Rodionova nochtans drie matchballen, maar ze konden die niet verzilveren.

Kirsten Flipkens (met de Roemeense Monica Niculescu) en Elise Mertens (met de Nederlandse Demi Schuurs) wisten zich wel te plaatsen voor de achtste finales van het dubbeltoernooi.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques hillaert

  Dikke proficiat !!

 • lieve raes

  op naar de volgende ronde !!! proficiat Allison !!

 • Karel Van Campenhout

  VRT is een stomme zender i.p.v. de rolkrant uit te zenden op canvas zouden ze beter de mensen laten genieten van een Belgische tennister die in opmars is. Maar ja het is geen koers of voetbal, iets anders kennen ze daar niet.

 • Tom Vandensavel

  Proficiat!!!!!

 • Minnie Delangste

  Prachtig !!!!