Appelmans onder de indruk van Van Uytvanck: "Misschien wel haar strafste wedstrijd ooit"

BELGA
Alison Van Uytvanck (WTA 47) slaagde er gisteren als eerste Belgische tennisster in om de titelverdedigster uit te schakelen op Wimbledon. Onze landgenote klopte de Spaanse Garbine Muguruza (WTA 3) in drie sets en Sabine Appelmans is danig onder de indruk van het niveau dat 'Ali' haalde. 

"We wisten natuurlijk dat Van Uytvanck uit de voeten kan op gras", aldus Appelmans, die nu voor Eurosport commentaar geeft bij de matchen op het Londense gras. "Op de Wimbledon-banen komt ze goed uit de verf met haar vlakke slagen. Dat wisten we, maar het is er de voorbije jaren te weinig uit kunnen gekomen. Na haar kwartfinale op Roland Garros in 2015 heeft ze het moeilijk gehad om te bevestigen. Hoe dat komt? Ze geloofde misschien niet altijd genoeg in eigen kunnen. Maar gisteren was dat wél het geval. Ze had vertrouwen te over en daar heeft haar trainerswissel volgens mij wel veel mee te maken."

Van Uytvanck klopte voor het eerst in haar loopbaan een top 10-speelster en Appelmans vindt dat ze die zege allerminst gestolen heeft. "Van Uytvanck raakte de ballen op het juiste moment, ze ging handig om met de diepe slagen van Muguruza en ze serveerde ook heel erg goed. 't Was echt indrukwekkend."

BELGA

"Er liggen mogelijkheden"

Appelmans noemt de wedstrijd van Van Uytvanck tegen Muguruza "misschien wel haar beste wedstrijd ooit". "Natuurlijk was haar kwartfinale op Roland Garros ook heel straf, maar deze zege mogen we écht hoog inschatten. Dit was misschien wel haar strafste wedstrijd ooit. Ze speelde beter dan drie jaar geleden in Parijs."

Net omdat ze een prima indruk naliet, gelooft Appelmans dat de volgende ronde niet het eindstation moet zijn voor onze landgenote. Morgen treft ze de Estse Anett Kontaveit (WTA 27). "Kontaveit is een lastige tegenstandster - ze mept ongelooflijk hard tegen een bal. Maar een goede Van Uytvanck moet opgewassen zijn tegen haar."

"Er zijn al flink wat ronkende namen huiswaarts gestuurd en verder in het toernooi kan ze nog speelsters als Kasatkina of Barty tegenkomen. Er liggen dus wel mogelijkheden, al wordt het ook wel afwachten hoe Van Uytvanck in de volgende ronde voor de dag zal komen. 't Is al meermaals gebleken dat de wedstrijd na een knappe zege een struikelblok kan zijn - vraag dat maar aan Stan Wawrinka. Maar ik verwacht niet dat Van Uytvanck zich zal laten vangen."

Van Uytvanck dwong Muguruza - letterlijk en figuurlijk - op de knieën.
BELGA Van Uytvanck dwong Muguruza - letterlijk en figuurlijk - op de knieën.

Ook Kim Clijsters "onder de indruk" van manier waarop 

Ook op Kim Clijsters, in Londen aanwezig als consulente voor de BBC, had Van Uytvanck indruk gemaakt. "Dit is een geweldige zege", verklaarde Clijsters, die volgende week met de Australische Rennae Stubbs het legendstoernooi speelt. "Alison heeft heel wat blessures gehad en heeft hard gewerkt om terug te komen. Ze is een uitstekende speelster, maar wat het meeste indruk op me gemaakt heeft, is de manier waarop ze het afmaakte. Ze had kansen om de eerste set te winnen, maar gaf een 2-4 en 4-5 voorsprong uit handen. Daar liet ze zich niet door ontmoedigen en in de volgende twee sets was ze dominant. Ze hield een heel hoog niveau aan en gunde Muguruza geen enkele kans."

Ook de Française Marion Bartoli, toernooiwinnares in 2013, had Van Uytvanck aan het werk gezien. "Ze speelde een fantastische wedstrijd. Met haar slice maakte ze het Muguruza heel erg moeilijk. Ze slaat ook goed op en dat is op gras een groot voordeel. Ze lijkt me een beetje timide, maar ik denk dat ze nu wel vertrouwen geput heeft. In haar tabelhelft zijn al tal van reekshoofden gesneuveld. Ze zou dus wel eens heel ver kunnen komen. Ik hoop dat ze haar kans grijpt."

BELGA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • bert paulussen

    Een dikke proficiat voor deze knalprestatie, Alison. Mits nog wat te schaven aan je zelfvertrouwen kan je vlotjes de top tien binnen duikelen. Go go go!

  • Marc Baeyens

    Wat vooral opviel was de rust en sereniteit van Van Uytvanck.