Alison Van Uytvanck houdt focus ondanks nieuw succes: “Vieren kan achteraf”

BELGA
Eerste toptienscalp: check! Eerste keer in de tweede week van Wimbledon: check! Beste ranking (WTA 37): check! Alison Van Uytvanck zweeft na een zege op Anett Kontaveit (WTA 27) nog even verder door Londen.

Op de dag van de Gay Pride in de Engelse hoofdstad bouwde Alison Van Uytvanck verder aan haar sprookje op Wimbledon. Overtuigende zege op Anett Kontaveit en voor het eerst naar de achtste finale op de All England Club. “Waarom meent altijd iedereen dat ik beter op gravel en hardcourt speel? Vanwege mijn resultaten?”, vroeg de Brabantse zich af. “Ik hou van grastennis!” Dat toonde ze vandaag nog maar eens op een zonovergoten baan twaalf. Niet evident wel te verstaan na de stunt van donderdagavond tegen titelverdedigster Garbine Muguruza. “Het was moeilijk om na die wedstrijd de focus terug te vinden, ik moest als het ware resetten”, zei Van Uytvanck. “Ik had gisteren een goede training en deze morgen een goede opwarming. Ik was dan ook klaar om terug op de baan te gaan. Ik zei tegen mezelf: het tornooi is nog bezig, vieren kan je altijd nog achteraf.”

BELGA

Daarom dat de 24-jarige Grimbergse zichzelf dan maar uitnodigde voor de tweede week van Wimbledon. “Ik begon de match redelijk goed”, wist Van Uytvanck. “Ik retourneerde sterk en zette veel druk op haar. Zij begon daarna beter en beter te spelen, minder fouten te maken waardoor ik wel wat nerveuzer werd. Maar agressief zijn en in het punt blijven was de sleutel voor de overwinning.” Dat zal ook de opdracht worden tegen Daria Kasatkina (WTA 14). “We hadden al een heel spannende match in Eastbourne vorige week (5-7, 6-4, 6-1 voor de Russin, red). Maar daar serveerde ik niet goed (Van Uytvanck sukkelde met de heup, red). Hier op Wimbledon draait mijn opslag alsmaar beter. Ik hoop dat ik dat niveau ook maandag kan brengen en ik hoop dat we een goede match gaan krijgen.”

Drie jaar geleden stond Van Uytvanck al eens in de kwartfinale van Roland Garros. Overmorgen heeft ze een kans om die prestatie te evenaren op Wimbledon. “Ik voel me nog beter dan toen”, wist onze landgenote. “Ik had hier een veel moeilijker parcours. Muguruza, Kontaveit, Kasatkina zijn toch redelijk grote namen. Ik denk dat dit qua resultaat toch al wel kan tellen. Vandaag geniet ik er ook meer van dan in 2015. Die zege op Muguruza was een droom maar ik besef het allemaal toch wel wat meer.” Door haar vierde ronde staat Van Uytvanck over tien dagen ook in de top 40 van de wereld. “Dat heb ik ook gezien”, lachte ze. “Het is leuk om zo’n goed tornooi sowieso af te sluiten met een nieuwe hoogste ranking.”   

BELGA

Coach tegenstander Van Uytvanck: "Ik ben heel blij voor Alison"

Philippe Dehaes zag hoe zijn poulain Daria Kasaktina (WTA 14) zich voor de eerste keer in haar prille carrière plaatste voor de 1/8e finales van Wimbledon. De Russische versloeg de Australische Ashleigh Barty (WTA 17) in twee sets (7-5 en 6-3). Maandag ontmoet Kasaktina Alison Van Uytvanck (WTA 47). "Als Dasha moet verliezen, dan heb ik liever dat het tegen een Belgische is," glimlachte coach Dehaes.

"Het was een mooie verrassing. Het was zelfs een dubbele verrassing, gezien de overwinning van Alison," verklaarde Dehaes na de wedstrijd. "Dasha begon nochtans slecht aan de wedstrijd en kwam in de eerste set 4-1 achter te staan tegen Barty. Als je mij vraagt hoe het komt dat de wedstrijd is omgeslagen, dan moet ik je het antwoord schuldig blijven. Barty gaf een paar goede opslagen en moeilijke effectballen en liet geen al te grote steken vallen. Maar dan leek ze plots ontregeld. Toen dacht Dasha dat er iets mogelijk was. Ze gaf het beste van zichzelf en kwam met enkele sterke forehands voor de dag. Dit is fantastisch, voor haar is het de eerste keer dat ze de 1/8e finales van Wimbledon haalt."

Maandag strijdt Kasaktina met Alison Van Uytvanck om een plekje in de kwartfinale. Voor Dehaes wordt het een blij weerzien met Van Uytvancks trainer David Basile. "We hebben elkaar daarnet nog proficiat gewenst. Ik had hem trouwens al gefeliciteerd met Alisons overwinning op Muguruza. Ook maandag zal het er vriendschappelijk aan toe gaan. Ik ben blij voor Alison. Als Dasha moet verliezen, dan heb ik liever dat het tegen een Belgische is. Maar dat is verre van zeker. Dasha won vorige week in Eastbourne nog van Alison (in de tweede ronde, 5-7, 6-4, 6-1, nvdr.) net wanneer Alison goed begon te spelen. Voor hetzelfde geld had ze met 7-5 en 6-4 kunnen verliezen. Het wordt dus geen makkelijke wedstrijd. Alison heeft een goede opslag en dito forehand. Dasha begint het grasveld meer en meer gewoon te worden. Wie wil winnen zal goed moeten variëren in haar spel. Meer zeg ik niet," besloot Dehaes.

BELGAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.