Wickmayer knokt zich op indrukwekkende wijze naar derde ronde

Yanina Wickmayer wordt gefeliciteerd met haar prima prestatie.
photo_news Yanina Wickmayer wordt gefeliciteerd met haar prima prestatie.
Yanina Wickmayer (WTA 54) heeft zich vandaag op fraaie wijze geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. Ze versloeg de Russische Ekaterina Makarova (WTA 29) met 2-6, 6-2 en 6-2. In de derde ronde treft 'Wicky' de nummer vier van de wereld: de Spaanse Garbine Muguruza.

Wickmayer (26) en Makarova (27) stonden op court 17 voor de derde keer tegenover elkaar. 'Wicky' haalde het in 2009 in het Portugese Estoril met 7-5 en 6-2, twee jaar later was Makarova te sterk in Madrid (6-4, 6-4). Steeds werd op gravel gespeeld en net zoals in die laatste confrontatie toonde de Russin zich in de eerste set te sterk voor onze landgenote. Het duurde even voor Wickmayer bij de les was en voor ze het iet of wat door had, was de eerste set een prooi voor Makarova: 6-2.

Dubbele break
In het tweede bedrijf herpakte Wickmayer zich gelukkig, en hoe: dankzij een dubbele break liep ze in geen tijd uit naar 4-0. Een klap die Makarova nooit meer te boven zou komen, waardoor de Vlaams-Brabantse vlotjes doorstoomde naar setwinst, ook al met 6-2.

Makarova nam aan het begin van de derde en beslissende set een (lange) sanitaire pauze, maar ook die zou geen soelaas bieden. De eerste vier spelletjes ging het nog wel gelijk op, dat wel, maar nadien schakelde Wickmayer een versnelling hoger. Onze landgenote pakte spel na spel en toen ze op 5-2 drie matchballen kreeg, bleek de eerste meteen de goede.

Taaie brok in derde ronde
In de derde ronde staat Wickmayer tegenover de 22-jarige Spaanse Garbine Muguruza (WTA 4). Het vierde reekshoofd won vandaag met 6-2 en 6-0 van de Française Myrtille Goerges (WTA 203). Bij hun enige eerdere ontmoeting, begin 2014 in Hobart, gaf Wickmayer op bij een 1-4 achterstand in de eerste set.

Vorig jaar werd Yanina Wickmayer in Parijs uitgeschakeld in de eerste ronde. Met haar zege vandaag evenaart ze haar beste resultaat, want ze kwam nooit verder dan de derde ronde (in 2010 en 2011 lukte het haar ook al). Nu misschien wel?

'Wicky' balt de vuist...
belga 'Wicky' balt de vuist...
... en dankt ook haar fans voor de steun die ze kreeg op court no 17.
belga ... en dankt ook haar fans voor de steun die ze kreeg op court no 17.
Makarova opende sterk, maar bleek al gauw niet opgewassen tegen het nummer 54van de WTA-ranglijst.
epa Makarova opende sterk, maar bleek al gauw niet opgewassen tegen het nummer 54van de WTA-ranglijst.

Wickmayer wil Muguruza bekampen met "strijdersmentaliteit"

"Ik had niets te verliezen en heb een heel goede wedstrijd gespeeld. Ik ben erg tevreden", reageerde Wickmayer na de partij. "Nadat ik de eerste set had verloren, heb ik geprobeerd agressiever te spelen. Ik wilde met mijn opslag en met goede returns druk zetten op Makarova. Ik merkte dat ze niet heel zelfzeker op het terrein stond. Daardoor groeide mijn vertrouwen", verklaarde Wickmayer, die op de voorbereidende graveltoernooien in Rome, Madrid, Praag en Istanboel geen enkele wedstrijd wist te winnen. "Ik ben vroeger dan gewoonlijk afgezakt naar Parijs. Het doet me veel plezier dat die trainingsweek loont."

Nu wacht dus de 22-jarige Spaanse Garbine Muguruza (WTA-4). "Ze vecht voor elk punt en heeft al bewezen dat ze een kampioene is", weet 'Wicky' over haar tegenstander. "Ik zal mijn strijdersmentaliteit opnieuw moeten bovenhalen", blikte de 26-jarige Vlaams-Brabantse vooruit op het duel. "Maar eerst ga ik genieten van deze zege."

Wickkmayer kan haast niet geloven wat ze zonet voor elkaar heeft gekregen.
belga Wickkmayer kan haast niet geloven wat ze zonet voor elkaar heeft gekregen.

"Yanina kan Muguruza verrassen"

Ook Nicolas Beuque, de Franse coach van Wickmayer, loofde na afloop de 26-jarige tennisster: "Ik ben tevreden, maar niet verrast met deze overwinning. Yanina begon niet goed aan de partij, maar toen besefte ze dat ze zich moest herpakken en dat heeft ze gedaan."
    
Beuque werkt vanaf september 2015 met Wickmayer en is verheugd over de vooruitgang die ze sindsdien geboekt heeft, ondanks enkele mindere resultaten op gravel en problemen aan de pols. Hij kan als geen ander de sterktes en zwaktes van de Kempense inschatten. "Yanina heeft een krachtige fore- en backhand en is sterk aan het net", zo oordeelt de coach. "Maar ze benut deze kwaliteiten niet altijd genoeg. Yanina is ook perfectionistisch ingesteld, dat is een groot pluspunt maar tezelfdertijd ook een zwakte. Ze wil het soms te goed doen."
    
Over de confrontatie met Muguruza wilde Beuque nog hetvolgende kwijt: "Muguruza is geen Serena Williams of Viktoria Azarenka. Ze is een te duchten tegenstandster maar kent sinds het begin van dit jaar hoogtes en laagtes. Yanina kan haar aan het twijfelen brengen. Ze heeft in ieder geval niets te verliezen."

Ook in de box van Yanina werd er meer dan tevreden gereageerd op haar overwinning.
belga Ook in de box van Yanina werd er meer dan tevreden gereageerd op haar overwinning.