Wawrinka mept Federer uit het toernooi en ontmoet thuisspeler Tsonga

GETTY
Roger Federer (ATP 2) zal Roland Garros niet voor een tweede keer in zijn carrière winnen. De Zwitser werd in drie sets naar huis gestuurd door zijn landgenoot Stanislas Wawrinka (ATP 9). 'Stan' vuurde de ene kanonskogel na de andere af en gaf Federer geen enkele kans, 6-4 6-3 7-6 (7/4). Hij staat voor het eerst in de halve finales op het Parijse gravel. Daarin neemt hij het op tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15) die Kei Nishikori (ATP 5) versloeg na een spannende vijfsetter: 6-1 6-4 4-6 3-6 6-3.

Roger Federer bereikte al zeven keer de halve finales aan de Porte D'Auteuil. Dit kon vandaag een achtste keer worden, maar dan moest de grootmeester wel voorbij zijn landgenoot Stanislas Wawrinka. Al snel bleek dat dat te hoog gegrepen was. 'Stan' gaf meteen zijn visitekaartje af en ging al in het derde spel door de opslag van Federer. Een bonus die hij niet meer uit handen zou geven. Wawrinka sleepte de eerste set in de wacht met 6-4.

Wawrinka stoomt door
Hetzelfde beeld in het tweede bedrijf. Al kon de 'FedExpress' nu wel iets langer standhouden tegen het gemep van zijn vriend. Maar in het zevende game sloeg Wawrinka weer keihard toe. Met subliem tennis stoomde hij door naar 6-3 setwinst en zo op een zucht van de halve finales.

Federer op de knieën
Federer vond maar geen antwoord op de mokerslagen van Wawrinka die maar winners bleef afvuren. Op zijn eigen opslag was 'Stan' dan weer ongenaakbaar. Uiteindelijk moest een tiebreak in de derde set uitmaken wie het laken naar zich toe zou trekken. En ook hierin moest Federer zijn meerdere erkennen. Nochtans vooruit geschreeuwd door een uitzinnig publiek, maar het mocht niet baten. Met een makkelijke volley beslechtte Wawrinka het pleit. (Lees hieronder verder)

REUTERS
GETTY
AFP
REUTERS
PHOTO_NEWS

Tsonga verslaat Nishikori

In de halve finale neemt Wawrinka het verrassend op tegen thuisspeler Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman startte sterk tegen het vijfde reekshoofd. Nishikori wist van geen hout pijlen maken in de eerste set en keek al snel tegen zware 6-1 cijfers aan. Ook in de tweede set kwam er weinig beterschap van de Japanner die abnormaal veel ongedwongen fouten liet optekenen (maar liefst 18 stuks in de tweede set). Tsonga trok er zich niets van aan en haalde de tweede set binnen met 6-4.

Zinderend einde
In set drie en vier waren de rollen plots omgekeerd. Misschien zat daar het incident met de metalen plaat wel voor iets tussen (zie lees ook). Nishikori kwam beter in zijn spel en maakte minder fouten. Integendeel, het was de Japanner die de lakens uitdeelde. Tsonga leek vermoeid en moest het onderspit delven met 6-4 6-3. Een vijfde set moest de beslissing brengen terwijl beide heren al meer dan drie uur op de baan stonden. Tsonga, gestuwd door het Franse publiek, vond zijn tweede adem en speelde als een jong veulen. 'Jo' greep Nishikori bij de keel en maakte het na bijna vier uur af met 6-1 6-4 4-6 3-6 6-3.

AFP
REUTERS
REUTERS
REUTERS
GETTY
BELGA