Straffe stunt: 20-jarige Osaka houdt Serena Williams van 24ste grandslamtitel na finale bol van commotie

EPA
Op een evenaring van het record van Margaret Court -de Australische won 24 grandslamtitels in haar carrière- zal Serena Williams nog even moeten wachten. De amper 20-jarige Naomi Osaka (WTA 19) verraste vannacht in de finale van de US Open. Een finale die bol stond van commotie en drama, nadat Williams meermaals zwaar in de clinch ging met de umpire. Het werd 6-2 en 6-4 in het voordeel van de Japanse.

Een zesvoudig kampioene in New York tegenover een amper 20-jarige Japanse, die voor het eerst in een grandslamfinale stond. De sterren stonden gunstig voor Serena. Al maakte Osaka indruk dit tornooi én leidde ze vooraf in de onderlinge duels (1-0). Osaka, die overigens al zeventien jaar in de States woont, begon dan ook complexloos. Williams won het eerste game, nadien toonde Osaka het Arthur Ashe Stadium haar klasse. Met vijf games op een rij walste ze over de favoriete (5-1). Onzekerheid en vertwijfeling staken de kop op bij Serena, eigenlijk voor het eerst in het tornooi. De Amerikaanse spartelde nog even tegen, maar moest set één met 6-2 aan Osaka laten. Een wake-up call - al zeker omdat Osaka haar voorbije 31 matchen waarin ze de eerste set won, winnend afsloot. (lees hieronder verder)

De Japanse youngster één set verwijderd van haar eerste grandslamwinst. Het sein voor Williams om een versnelling hoger te schakelen. Stevige slagen -zeg maar kanonskogels- over en weer deden het Amerikaanse publiek mij momenten kirren van de pret. En de decibels gingen helemaal de hoogte in toen Williams bij een 2-1-voorsprong haar eerste break forceerde. Maar Osaka liet zich allerminst uit haar lood slaan en pakte meteen een rebreak. Met frustraties bij Serena tot gevolg. De zesvoudige winnares kon een tweede warning van de umpire -volgens hem gaf haar coach aanwijzigingen vanuit de box- maar moeilijk verkroppen, waarna het tot een flinke discussie kwam. "Je stal een punt van mij. Je bent me een excuus verschuldigd", pakte Serena de umpire stevig aan. (lees hieronder verder)

Serena Williams gaat als een ziedende tekeer tegen de umpire.
EPA Serena Williams gaat als een ziedende tekeer tegen de umpire.

En het ging van kwaad naar erger. Emoties laaiden hoog op. Een scène du jamais vu in een grandslamfinale. Bij een derde warning werd Osaka zelfs het achtste game toegekend. Plots stond Serena met 6-2 en 5-3 in het krijt. Ze vocht nog terug tot 5-4, maar daarna was het pleit beslecht. 6-2 en 6-4. Drama alom in het Arthur Ashe Stadium: het overschaduwde het huzarenstukje van de piepjonge Naomi Osaka. In Japan dromen ze stiekem al van een eigen winnares op de Spelen van Tokio 2020.

Serena Williams in discussie met de umpire.
EPA Serena Williams in discussie met de umpire.
EPA
EPA
EPA
EPA
AFP20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Daniels

  Het game point dat die “scheidsrechter” toekende aan Osaka, koste Serena de match....walgelijk & onterecht!

 • Guy Rimez

  Hopelijk komt er serieuze sanctie voor arrogante Serena

 • eddy vermeir

  Nieuw toptalent komt eraan en arrogante Serena mag met die kleren naar de balletschool!

 • desmedt Desmedt

  Slechte verliezer

 • frank mertens

  Een nieuwe kampioene is geboren, Serena ging echt over de schreef. ..Osama speelde fantastisch tennis, overklaste serena:nooit gezien!