Scheidsrechter die de volle lading kreeg van Serena Williams, breekt de stilte: "Arbitrage 'à la carte' bestaat niet"

AFP
Carlos Ramos heeft voor het eerst gereageerd op de driftbui van Serena Williams. De stoelscheidsrechter werd tijdens de finale van de US Open beticht van een seksuele opmerking, toen hij de Amerikaanse drie waarschuwingen gaf. "Gezien de omstandigheden gaat het wel." 

We zouden het haast vergeten, maar de amper 20-jarige Naomi Osaka won de eindstrijd in New York. Hét onderwerp was immers de tirade van Serena Williams aan het adres van Carlos Ramos. De 23-voudige grandslamkampioene was het niet eens met de waarschuwingen die ze kreeg, nadat ze eerst instructies vanuit de tribune zou hebben gekregen en nadien haar racket aan flarden sloeg. Ramos moest het ontgelden, de Amerikaanse nam onder andere het woord “dief” in de mond. Tumult bij de vleet, de Portugese referee plots in het oog van de storm. 

AFP

Geen makkelijke tijden dus voor de arbiter, maar Tribuna Expresso - een krant uit zijn thuisland - wist toch een reactie los te weken. "Gezien de omstandigheden gaat het wel. Het is een delicate situatie. Arbitrage 'à la carte' bestaat niet. Maar maak jullie vooral geen zorgen om mij." De Portugees bevestigde ook dat hij dit weekend gewoon opnieuw in de hoge stoel zal plaatsnemen om het Davis Cup-duel tussen Kroatië en de Verenigde Staten in goede banen te leiden. 

Sms'jes

Organisaties en kenners zijn verdeeld over de hele kwestie. WTA, de overkoepelende organisatie voor professionele tennissters, sprong al in de bres voor Williams. "We stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld. We denken immers dat dit tijdens de US Open-finale niet gebeurd is." Ook de Amerikaanse tennisfederatie was hard voor Ramos. Voorzitter Katrina Adams vertelde openlijk dat de scheidsrechter zulke zware sancties niet zou hebben uitgedeeld, mocht het een mannenduel zijn geweest. 

Straffe taal die er ongetwijfeld inhakte bij Ramos. Maar de Portugees kreeg en krijgt nog steeds heel wat steun. Volgens journalist Miguel Seabra, een ex-scheidsrechter, kreeg de man al honderden oppeppende sms'jes . Onder meer heel wat gewezen toppers en huidige profspelers stuurden een bericht. 

AFP
AFP31 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Desmedt

  De insinuaties dat de mannelijke scheidsrechter, mannen zou voortrekken en vrouwen zwaarder straft, dat is pas seksistisch!! Dit is helemaal niet zo, de scheids reageerde professioneel en gaf een gepaste straf. Vrouwen die de "ik ben een vrouw dus ik heb meer rechten dan de man-kaart trekken" verliezen bij mij alle respect!

 • Joeri Haelen

  Als de media hier nu geen aandacht aan geeft is dat zo opgelost

 • Dirk Schautteet

  Niet de eerste keer en heel zeker niet de laatste keer. Als ze dreigt te verliezen tracht ze altijd op één of andere manier de aandacht op zich te trekken. Zielig! Kan misschien later president worden. Kan dan gelijk wat zeggen zonder er ooit gestraft voor worden.

 • Louis Meeus

  Williams schorsen!

 • Jos Vanhoedenaghe

  Het komt hard aan voor Williams al ge moet beseffen niet meer de beste te zijn, maar dat geeft haar nog altijd niet de macht de ref te beschuldigen.