Mertens-killer Andreescu en recordhouder Serena Williams spelen finale US Open

Serena Williams
AP Serena Williams
De 19-jarige Canadese Bianca Andreescu (WTA-15) heeft zich gisteren in New York voor het eerst in haar carrière voor de finale van een Grand Slam geplaatst. In de halve finales van het US Open versloeg ze de Zwitserse Belinda Bencic (WTA-12) in 2 uur en 12 minuten met 7-6 en 7-5. Morgen gaat Andreescu het hardcourt in Flushing Meadows op voor een duel tegen de Amerikaanse Serena Williams (WTA-8), die de Oekraïense Elina Svitolina (WTA-5) in 1 uur en 10 minuten met 6-3 en 6-1 uitschakelde.

Andreescu, die in de kwartfinales Elise Mertens (WTA-26) uit het toernooi wipte, staat nog maar voor de derde keer op de hoofdtabel van een Grand Slam. In 2017 ging ze er in de eerste ronde van Wimbledon uit, in januari 2019 in de tweede ronde van het Australian Open. Later dit jaar brak het Canadese talent wel helemaal door met toernooizeges in Indian Wells en Toronto. Begin dit seizoen had ze in Auckland al voor het eerst de finale van een WTA-toernooi bereikt.

AP

Tegen recordhouder Serena Williams

Morgen gaat Andreescu het hardcourt in Flushing Meadows op voor een duel tegen de Amerikaanse Serena Williams (WTA-8), die de Oekraïense Elina Svitolina (WTA-5) in 1 uur en 10 minuten met 6-3 en 6-1 uitschakelde. Williams is met zes US Open-zeges recordhouder. Ze won het toernooi in 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 en 2014. In 2001, 2011 en 2018 was ze runner-up. Vorig jaar moest ze de titel na een 6-2, 6-4 nederlaag aan de Japanse Naomi Osaka (WTA-1) laten. 

De 37-jarige Williams heeft ook zeven keer het Australian Open, drie keer Roland-Garros en zeven keer Wimbledon op haar palmares. Met een 24ste grandslamzege kan ze zaterdag het record van de Australische Margaret Smith-Court evenaren. In haar carrière won Williams 72 WTA-toernooien. Vier speelsters deden in het verleden beter: Martina Navratilova (167), Chris Evert (157), Steffi Graf (107) en Smith-Court (92).

De laatste toernooizege van Williams dateert van januari 2017, toen ze het Australian Open won. Dit jaar was ze twee keer verliezend finaliste: in Wimbledon en Toronto. In dat laatste toernooi moest ze vorige maand in een finale tegen Andreescu bij een 3-1 achterstand in de eerste set de strijd staken wegens een rugblessure. Zaterdag wordt het nog maar de tweede ontmoeting tussen de jonge Canadese en de Amerikaanse veterane. 

Serena Williams.
AP Serena Williams.

Williams: “Het is te gek. Maar eerlijk gezegd ga ik voor niets minder”

“Het voelt heel goed om weer in een finale te staan. Het is te gek. Maar eerlijk gezegd ga ik voor niets minder”, vertelde Wiliams, het nummer acht van de wereld, na haar vlotte overwinning in de halve finale tegen de Oekraïense Elina Svitolina. Voor de 37-jarige Amerikaanse was het de 101ste zege op Flushing Meadows, evenveel als Chris Evert. Als ze zaterdag de finale wint tegen de 19-jarige Bianca Andreescu, dan schrijft ze de US Open voor de zevende keer op haar naam. Voorlopig deelt ze het record van zes titels met Evert.

“Het zijn indrukwekkende cijfers. Maar ik doe gewoon mijn best. In een clubje zitten met Chrissie is fantastisch”, voegde Williams eraan toe.

De finale tegen Andreescu wordt een heruitgave van de finale vorige maand in Toronto. Toen moest Williams door een rugblessure bij een 3-1 achterstand opgeven. “Zij is een uitstekende speelster. Je weet nooit wat ze zal brengen. Ze slaat goed op, beweegt goed, beschikt over heel veel kracht”, is Williams lovend over haar toekomstige opponente.

Bianca Andreescu (WTA 15) klopte woensdag in de kwartfinales Elise Mertens en plaatste zich vervolgens voor de finale door de Zwitserse Belinda Bencic opzij te zetten met 7-6 (7/5) en 7-5. Dat bij haar eerste deelname op de hoofdtabel in New York. “Als iemand mij vorig jaar had gezegd dat ik in de finale zou staan, dan had ik die gek verklaard”, zei de Canadese na haar kwalificatie. “Dit is irreëel. Het is een droom tegen Serena te mogen spelen in de finale van de US Open.”

AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.