Cartoon van Serena Williams tijdens scheldtirade schiet bij velen in verkeerde keelgat: "Seksistisch en racistisch”

Serena William.
AFP Serena William.
De uitbarsting van frustratie en woede van Serena Williams tijdens de finale van de US Open blijft nazinderen. De Australische krant Herald Sun publiceerde een cartoon naar aanleiding van scène, maar de tekening krijgt flink wat kritiek. Onder meer van J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken.

Op de bewuste cartoon, getekend door Mark Knight, wordt Serena Williams afgebeeld tijdens haar scheldtirade als een struise vrouw met vergrote neus en lippen. Wat verder staat Osaka, getekend als een magere blanke vrouw, met umpire Carlos Ramos te praten. "Kan je haar niet gewoon laten winnen?", vraagt de stoelscheidsrechter.

De cartoonist deelde zijn tekening trots op Twitter, maar bij onder anderen J.K. Rowling schoot ze in het verkeerde keelgat. "Sterk werk om van één van de grootste sportvrouwen ooit een groot racistisch en seksistisch cliché te maken", zo klinkt het. "Van een tweede grote sportvrouw (Osaka, red.) maakt de cartoonist dan weer een gezichtsloze pop."

Serena Williams greep op de US Open naast haar 24ste Grand Slam-titel en moet zo nog even wachten om het record van de Australische Margaret Court te evenaren. De amper 20-jarige Japanse Naomi Osaka was in twee sets te sterk voor Williams.
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeanne Legrand

  Mensen toch, niet overdrijven hé ? Ik heb het kinderachtige gedrag van Williams gezien en vind de cartoon gewoon de realiteit op een grappige manier uitgedrukt. Als Serena zich beledigd voelt moet ze zich niet zo onnozel gedragen.

 • Luc Janssens

  Als Williams die scheidsrechter uitscheldt, is dat dan ook niet racistisch?

 • Herman Janssens

  Wat een pampermaatschappij. Er is niks seksistisch, noch racistisch aan. Het is een uitvergroting van decrealiteit. Dat is nu net wat met elke cartoon gebeurt. Straks wordt lachen nog verboden door de politiek-maatschappelijk correcte meute.

 • Gerry Cle

  Een zeer goede cartoon behalve het gezicht van Serena dat een ietsje te stereotype is. Serena is iets te veel een 'dikke boze zwarte met brede neus en dikke lippen' en de Japanese Hawaiiaanse Osaka een ietsje te veel 'slanke blonde meisje zonder herkenbaar gezicht'. Maar het is en blijft een cartoon en ik denk niet dat Serena en Osaka er veel aanstoot aan nemen.

 • Henri Hendrickx

  WTF is daar nu racistisch of seksistisch aan? Is gewoon een waarheidsgetrouwe cartoon! Misschien kan Rowling contact opnemen met Unia! Wereldberoemd is ons landje a.g.v. pampergedrag..