Uitgeschakelde Flipkens: "Het was heel frustrerend"

PHOTO_NEWS
Net als Yanina Wickmayer heeft ook Kirsten Flipkens (WTA 59) zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van de Diamond Games in Antwerpen (hard/731.000 dollar).

De 29-jarige Flipkens verloor in de eerste ronde in twee sets met 3-6 en 2-6 van de Roemeense Monica Niculescu (WTA 57). De wedstrijd duurde 1 uur en 34 minuten. Onze landgenote had in 2013 de twee vorige onderlinge duels gewonnen.

In een matig gevuld Sportpaleis ging Flipkens goed van start. Op haar opslag haalde ze meteen een lovegame binnen. In haar tweede servicespel moest ze echter twee breakpunten toestaan, maar ze redde toch de meubelen: 2-1.

De onorthodoxe speelstijl van Niculescu, gekenmerkt door een forehand slice, bracht Flipkens in de problemen. Bij 3-3 liep de Roemeense uit tot 0-40 op de opslag van Flipkens. Ze verzilverde het tweede breakpunt. In de daaropvolgende game kon 'Flipper' twee breakpunten niet omzetten. Dat brak een gefrustreerde Flipkens zuur op, ze moest namelijk opnieuw haar opslag inleveren. Daardoor eindigde de eerste set op 3-6 in het voordeel van Niculescu.

Na overleg met haar coach ging Flipkens in de tweede set meteen vlot door de opslag van haar opponente. Niculescu brak echter terug tot 2-2. De veer bij Flipkens was gebroken. Ze maakte nauwelijks nog een punt, waardoor de Roemeense met 2-6 de tweede set won.

In de tweede ronde wacht Niculescu een duel met de Italiaanse Camila Giorgi (WTA 31) of het Spaanse vijfde reekshoofd Carla Suárez Navarro (WTA 17).

Later vanavond neemt Alison Van Uytvanck (WTA 103) het om een plaats in de kwartfinales op tegen het Duitse derde reekshoofd Andrea Petkovic (WTA 12). Zij moet de Belgische eer verdedigen in het toernooi.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

"Ik heb niet het gevoel dat ik slecht presteerde, maar Niculescu speelde perfect", liet de 29-jarige Flipkens optekenen. "Het was heel frustrerend, ik vind niet dat de score de wedstrijd goed weergeeft. Tactisch speelde ik redelijk goed, het lukte me alleen niet om winners te slaan."

"Het klopt dat er veel geslicet werd, al doet zij dat hoofdzakelijk met de forehand en ik met de backhand. Normaal moet ik haar kunnen ontregelen met mijn backhand slice, maar dat ging niet. Haar forehand slice bezorgde me daarentegen heel wat problemen. De bal botste in alle richtingen en bleef maar 10 centimeter boven de grond. Daardoor kon ik haar niet agressief wegspelen."

"In het begin van de tweede set kwam ik 2-0 voor, maar dat was volgens mij eerder te wijten aan concentratieverlies van Niculescu. In ieder geval heb ik me 100 procent gegeven. Ik zou graag het jonge publiek bedanken voor de steun."

Flipkens' rechterknie was vandaag opnieuw ingetapet. "Het gaat zeker beter met mijn knie", vervolgde ze. "Vorige week had ik in de Fed Cup nog wat last en was er sprake van een zwelling. Ik heb me goed verzorgd en die quadriceps losgemaakt, wat ik mijn hele leven zal moeten doen. Ik heb zeker nog tijd nodig om mijn ritme te vinden. Al vind ik dat ik al een redelijk niveau haal."

"Ik voelde me bijzonder goed op dit court", glunderde de 27-jarige Niculescu. "Ik heb het al vaak tegen Kirsten opgenomen, en die wedstrijden zijn altijd lastig. Deze zege doet zeker deugd.