Team Belgium naar kwartfinales! Goffin worstelt even met zichzelf, maar wint uiteindelijk van taaie Hongaar

EPA
België mag zich opmaken voor de kwartfinales van de Davis Cup. Na de slijtageslag gisteren in het dubbelspel, waar Hongarije uiteindelijk aan het langste eind trok, rekende David Goffin vandaag eigenhandig af met de Hongaren. De Luikenaar haalde – mede door een voetblessure – zelden zijn beste niveau, maar won wel na een viersetter: 7-5, 6-4, 3-6 en 6-2. In de kwartfinale wacht een duel in en tegen de Verenigde Staten.

"Wij hebben alle vertrouwen in Goffin", klonk het gisteren bij Bemelmans en De Loore na de slijtageslag in het dubbelspel. Dat vertrouwen had onze nationale nummer één in de eerste set alvast niet beschaamd. Maar van een leien dakje liep het zeker niet. Goffin liep dan wel uit tot 4-2, toch toonde Fucsovics zich een taaie klant. De Hongaar - nummer 63 van de wereld én goed voor een plaats in de achtste finales van de Australian Open dit jaar - had meteen de rebreak beet. Vervolgens bleven beide heren on serve, tot Goffin bij een 6-5-voorsprong een tweede keer door de opslag van Fucscovics ging: 7-5 setwinst. De toon was gezet.

Ook geen gezondheidswandeling in tweede set

Ook in set twee werd het allerminst een walkover. Te veel ongedwongen foutjes aan de kant van Goffin. We zijn het haast niet meer gewoon. Maar op de belangrijke momenten stond hij er, ondanks een (lichte?) blessure aan de linkervoet, opnieuw. De twee jaar jongere Fucsovics hield gelijke tred met enkele prima servicegames, tot Goffin bij een 5-4-voorsprong een eerste setbal meteen verzilverde. Zo werd ook set twee een prooi voor Goffin: 6-4, nog eentje te gaan.

Uppercut in set drie

Het mag niet meer foutlopen, denk je dan. Toch begon de derde set met een valse noot. Na drie breaks op een rij – twee in het voordeel van de fysisch sterke Fucsovics – keek Goffin plots tegen een 3-1-achterstand aan. Het sein om een versnelling hoger te schakelen, maar de motor van de Luikenaar bleef sputteren. Goffin kwam die break niet meer te boven, worstelde met zichzelf (en de voetblessure) en verloor zowaar set drie (6-3). Fucsovics geloofde meer dan ooit in een eerste stunt tegen een speler uit de top tien.

Andere Goffin in vierde set

Goffin moest zijn niveau opkrikken en deed dat ook. Zijn opslag draaide een stuk beter en Fucsovics kreeg (eindelijk) te maken met de échte David Goffin. In een mum van tijd liep onze landgenoot uit 5-1. Fucscovics bood nog even weerwerk en kwam terug tot 5-2, waarna 'La Goff' op de eigen service zelf de klus klaarde: 6-2. Een gezondheidswandeling werd het niet, maar België heeft het ticket voor de kwartfinales beet. In het laatste en overbodige duel moest Julien Cagnina het onderspit delven tegen Zsombor Piros: 6-3 en 7-6 (7/3). Zo klopt België Hongarije met 3-2. In de kwartfinales wacht een duel in de Verenigde Staten, die in de eerste ronde te sterk waren voor Servië. 

EPA

David Goffin trots op 2 punten voor België na "fysiek" duel

Doordat Goffin in zijn thuisstad twee punten sprokkelde voor zijn land, is België zeker van een plaats in de kwartfinales van de Davis Cup. "Het is nooit gemakkelijk om een wedstrijd te winnen in drie sets. Je zult altijd slechter spelen op een bepaald moment," vertelde Goffin na zijn wedstrijd. "Ik had een dipje aan het begin van de derde set, ik ben enkele keren gevallen) en Fucsovics kon tot tweemaal op rij een break forceren. Ik heb echter mijn concentratie teruggevonden aan het begin van de vierde set. Ik begon beter terug te spelen, werd agressiever in mijn spel en hoewel het niet gemakkelijk was, had ik opnieuw de controle in die laatste set."

"Ik ben heel tevreden," vervolgde de Luikenaar. "Het was zwaar. Fucsovics heeft een sterke fysieke conditie. Hij speelde heel solide, sloeg goed op en was erg nauwkeurig. Het was fysiek een zware wedstrijd, maar ik ben trots dat ik de twee punten op zak kon steken voor België. Het deed goed om in Luik te spelen, waar de sfeer super is. En België staat nog maar eens in de kwartfinales van de Davis Cup."

Photo News

België strijdt van 6 tot 8 april in de Verenigde Staten om een plaats in de halve finale. De VS wonnen met 1-3 van Servië. De coach van David Goffin, Thierry Van Cleemput, wees op de vermoeidheid van zijn poulain. Volgens hem staat voor Goffin het jaareinde op het spel. En dat zou net de kers op de taart moeten zijn.

"De verplaatsing naar de VS valt niet bijzonder slecht. Toch moet ik eraan denken om mijn programma te verlichten," bevestigde Goffing. "Ik kan geen zes jaar spelen op het tempo waarmee ik 2017 heb afgesloten. Iedere week spelen met een stramme knie is niet mogelijk. We gaan daarom proberen om het programma wat aan te passen. Na het Australian Open, leek het me niet slecht om mij hier op de Davis Cup in Luik opnieuw te lanceren. Maar nu moet ik kijken hoe ik op lange termijn kan blijven meedraaien. De komende weken zullen een goede indicator zijn om mijn vermoeidheid op te meten. Nadien zullen we zien. Als ik aan alles kan deelnemen, zal ik het doen. Maar we zullen het toernooi per toernooi moeten bekijken.

Volgens Johan Van Herck, de coach van het Belgische Davis Cup-team, moet België met ambitie naar de VS afreizen. "Het is een sterke ploeg, met enkele spelers die sterk zijn op een harde ondergrond. We kunnen ervan uitgaan dat zij zullen kiezen voor zo'n ondergrond. We moeten ons ook op onze eigen ploeg focussen. Het wordt een enorme uitdaging, maar we hebben in het verleden al bewezen dat we sterk zijn in de Davis Cup. We gaan naar daar om te winnen."

Photo News

Johan Van Herck: "We gooien alles op tafel voor het dubbelspel"

Hoewel België bij het enkelspel kan rekenen op de diensten van David Goffin, die nog maar één Davis Cup-duel miste (vorig jaar tegen Duitsland in de eerste ronde) en op "Mister Davis Cup" Steve Darcis, lijkt het voor coach Johan Van Herck moeilijk om een team samen te stellen voor het dubbelspel.

Ruben Bemelmans en Joris De Loore lijken het voor de hand liggende dubbelspelduo. Samen zijn ze goed voor twee overwinningen en drie nederlagen (de laatste 3 wedstrijden). De twee spelen tijdens het jaar echter zelden samen in het ATP-circuit. Gevraagd of de 24-jarige Joran Vliegen en de 27-jarige Sander Gille ook in aanmerking komen, antwoordde Van Herck "dat hij aandachtig blijft voor de prestaties van alle spelers".

"Ik blijf erbij dat ik, met alle informatie waarover ik beschik, het best mogelijke dubbelteam heb samengesteld," verklaarde Van Herck. "Bemelmans en De Loore spelen goed samen. Ze moeten leren om de wedstrijd goed te beginnen, dat is belangrijk. Een te trage start kan nefast zijn voor het verdere verloop van de wedstrijd. Dat hebben we in Rijsel al gezien. Als ze gedurende de hele wedstrijd met dezelfde hoeveelheid energie zouden hebben gespeeld, dan was de overwinning voor ons geweest. Ik hou de vooruitgang van de andere spelers nauwlettend in de gaten. Zij kunnen in de toekomst in aanmerking komen, dat is zeker. We zullen alle kaarten op tafel leggen. Ik ga met alle spelers praten om hun programma's te kennen. Vervolgens zullen we het beste dubbelspelpaar kiezen voor de kwartfinale tegen de VS."

Gille en Vliegen wonnen vorige week nog het Challenger van Rennes en werden zondag runner-up in Quimper. ze hebben zes challengertoernooien en negentien futures-toernooien op hun palmares. De twee oefenen ook geregeld in het ATP-circuit.

Steve Darcis (ATP-103), die geblesseerd is aan de elleboog, is nog out tot eind mei. Arthur De Greef (ATP-199) en Kimmer Coppejans (ATP-275) weigerden dan weer hun selectie voor het duel tegen Hongarije. "Een selectie weigeren, dat doe je niet. We gaan de zaak dan ook bekijken met de tennisfederatie," reageerde Van Herck.

Van 6 tot 8 april strijdt België in de Verenigde Staten voor een plaats in de halve finales.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.