Piepjonge thuisspeelster kan Mertens in set twee heel even kietelen, maar Belgische nummer één staat in derde ronde

Elise Mertens (WTA 20) staat in de derde ronde van Roland Garros. De beste Belgische speelster van het moment had enkel in set twee wat moeite met de 16-jarige Française Diane Parry (WTA 457): 6-1, 6-3 na goed een uur en 20 minuten tennis. Nu treft ze de Letse Anastasija Sevastova (WTA 12).

Een kind van het huis, Diane Parry (WTA 457), de tegenstandster van Elise Mertens vandaag. Letterlijk haast. De zestienjarige Française leeft op een boogscheut van de Porte d’Auteuil en komt meestal met haar elektrische scooter naar het nationale trainingscentrum. Voor haar eerste match op Roland Garros kreeg ze een lift van haar mama en dat resulteerde meteen in een eerste zege, waardoor Parry de jongste Franse speelster werd sinds Alizé Cornet in 2006 die dat voor mekaar kreeg. Tegen Mertens werd het al een heel paar ander mouwen. 

Na een felbevochten eerste spel ging onze landgenote meteen door de opslag van de jonge Française, een dreun waarvan ze in die eerste set nooit meer zou herstellen. Op haar eigen servicegames bood ze nog wel wat weerwerk, maar Mertens toonde zich souverein op de momenten dat dat er toe deed. Bij 4-0 pakte Parry haar eerste spelletje, maar dat bleek meteen ook het laatste van het eerste bedrijf. Vooral de vele jeugdige foutjes braken de thuisspeelster zuur op: 6-1 na zowat 40 minuten tennis.

Heel ander spelbeeld in de tweede set, want daar kende Mertens een pak meer moeite om uit te lopen op haar Franse opponente. Die slaagde er nu aanvankelijk wel in de foutenlast te beperken en liet bij vlagen haar talent zien. Zo ging het on serve naar 3-3, maar toen schakelde de Belgische nummer één een versnelling hoger: ze pakte uit met een blanco opslagspelletje, gevolgd door een break om het uiteindelijk op de eigen service bij de eerste matchbal af te maken: 6-1, 6-3.

In de derde ronde neemt onze landgenote het op tegen de Letse Anastasija Sevastova (WTA 12). Bij winst daar doet ze even goed als vorig jaar. Toen ging ze er op het gravel in Parijs in de vierde ronde uit tegen de Roemeense Simona Halep, die nadien de titel zou pakken.

Belgiës nummer 1 in het vrouwentennis treedt ook nog aan in het dubbeltoernooi. Met de Wit-Russische Aryna Sabalenka vormt ze het zesde reekshoofd. In de eerste ronde treffen ze de Duitse Tatjana Maria en de Britse Heather Watson.

Mertens: “Het leek wel de Fed Cup”

“Ik ben tevreden over mijn service en het niveau dat ik gehaald heb”, deed Mertens haar verhaal na afloop. “Ik had wel het gevoel dat mijn slagen niet echt diep kwamen, waardoor zij haar spel kon spelen. En die ambiance? ’t Was een speciaal gevoel toen ik al die Belgen zag. Het leek wel de Fed Cup.”

“Of ik mijn niveau nog kan opkrikken? Zeker. Ik weet wat ik in mijn mars heb. Als reekshoofd wil je altijd die derde ronde halen. Dan pas kom je een ander reekshoofd tegen. Nu heb ik het gevoel dat het écht begint. En nu tegen Sevastova? Ik ga mijn research nog doen. Ik weel wel dat ze het spel goed ziet.” 

Bekijk haar reactie hierboven.

Parry: “Elise Mertens verdedigt extreem goed”

“Elise Mertens verdedigt extreem goed”, verklaarde Diane Parry (WTA-457) nadat ze in de tweede ronde van Roland-Garros met 6-1 en 6-3 de duimen moest leggen voor de Limburgse. Het was de eerste keer dat de jonge Française, die een wildcard kreeg voor het tweede Grand Slam, het tegen een speelster uit de top twintig opnam.

“Je merkt meteen dat je tegenover één van de beste speelsters van de wereld staat. Ze heeft veel ervaring op het court en speelt erg solide. Het was super dat ik me met zo’n speelster mocht meten. Dit geeft me de motivatie om hard te blijven werken, zodat ik in de toekomst meer tegen tegenstanders van dit niveau kan spelen.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Philippaerts

    Goede opwarming voor Elise. De volgende tegenstrevers zal andere pap zijn. Succes nog

  • jean petermans

    Ze zit in de derde ronde, maar daarmee is ook alles gezegd, onherkenbaar zwak in vergelijking met haar laatste toernooizege van begin dit jaar.