Rafa in de rats: in de achtste finale al out tegen Fognini

EPA
Rafael Nadal zal het ATP-toernooi van Barcelona dit jaar geen negende keer winnen. De Spaanse publiekslieveling, ATP nummer vier, werd in de achtste finales met 6-4 en 7-6 (8/6) uitgeschakeld door de Italiaan Fabio Fognini (ATP 30). Nadal redde drie matchballen, maar moest na 2 uur en 1 minuut toch afdruipen.

De 'gravelkoning' van Mallorca had gisteren een vliegende start genomen en rekende makkelijk af met zijn landgenoot Almagro. Vandaag liep het een stuk minder voor Nadal. Fognini bleek een taaie brok en sloeg bij een 5-4 voorsprong in de eerste set toe. Hij verzilverde zijn tweede setpunt op de opslag van de Spanjaard en haalde het eerste bedrijf binnen.

In de tweede set wisselden de service breaks zich aan sneltempo af, zes in totaal. Een tiebreak moest uiteindelijk beslissen over setwinst. Nadal kraakte als eerste en het vierde matchpunt bleek uiteindelijk het goede voor Fognini, 6-4 en 7-6 (8/6).

AP

Nadal won het ATP-toernooi in Barcelona al acht keer: van 2005 tot 2009 en van van 2011 tot 2013. In tien deelnames won de 28-jarige Spanjaard 43 wedstrijden op het gravel in Catalonië en verloor hij er slechts drie. Fognini was overigens niet aan zijn proefstuk toe. In februari versloeg hij Nadal al in de halve finales van Rio de Janeiro met 1-6, 6-2 en 7-5 en ook dat op gravel. Om een plaats bij de laatste vier neemt hij het in Barcelona tegen de Spanjaard Pablo Andujar (ATP 66) op.

Nadal, die 2014 grotendeels de mist zag ingaan door ziekte en blessureleed, is op zoek naar zijn beste vorm en graveldominantie om begin volgende maand op Roland Garros op zoek te gaan naar zijn tiende kroon aan de Porte d'Auteil. Een zoektocht die dus niet vlekkeloos verloopt.

AP
AP
AFP
EPA