Pliskova sleurt er beslissende vijfde match uit

AFP
Karolina Pliskova heeft de stand in de Fed Cup-finale tussen Tsjechië en Rusland weer gelijk getrokken. De Tsjechische nummer 11 van de wereld haalde het in twee sets van Anastasia Pavlyuchenkova, 6-3 en 6-4. Daardoor is de stand nu 2-2 en moet de vijfde match (een dubbelpartij) de beslissing brengen.

Pliskova wist - na het verlies van Kvitova tegen Sharapova - wat haar te doen stond. Ze moest winnen van Pavlyuchenkova om de Tsjechen nog in de race te houden.

Zenuwen
De nervositeit was dan ook groot. Beide speelsters kregen enkele breakkansen, maar het was Pliskova die als eerste toesloeg bij een 4-3 voorsprong. Ze werkte vervolgens een breakbal weg en serveerde de eerste set uit, 6-3.

Pliskova triomfeert
In de tweede set had de nummer 11 van de wereld het veel moeilijker. De opslag begon wat te sputteren en ook de foutenlast ging gevoelig de hoogte in (van 8 fouten in set 1 naar 15 in set 2). Gelukkig voor Pliskova deed ook de Russin aan dat spelletje mee (van 7 fouten in set 1 naar 15 in set 2). Toch was het Pavlyuchenkova die bij een 4-3 bonus twee breakkansen versierde. Opnieuw draaide Pliskova de rollen om en greep ze zelf haar mogelijkheid bij 5-4. De eerste matchbal op haar eigen service was meteen het goede, 6-4.

AFP
REUTERS
EPA

Dubbelspel

Als Pavlyuchenkova had gewonnen, was de eerste Fed Cup-zege voor Rusland sinds 2008 een feit. Nu wordt het dubbelspel beslissend. Daarin nemen thuisspeelsters Karolina Pliskova en Barbora Strycova het op tegen Anastasia Pavlyuchenkova en Elena Vesnina.

Van de laatste vier edities van de Fed Cup wist Tsjechië er drie te winnen (2011, 2012 en 2014). Rusland won vier keer de Fed Cup: in 2004, 2005, 2007 en 2008.

AFP
AP