Partijtje tegen Malisse en Clijsters was klaar voor comeback: “Haar slagen zijn sowieso nog fantastisch”

BELGA
Veertien dagen vroeger dan gepland, begint Kim ­Clijsters aan haar comeback. Volgende week maandag start ze met een wildcard op het WTA-toernooi van Dubai, waar ze toppers als ­Halep, Andreescu of Kenin kan treffen in de eerste ronde. De basis voor haar beslissing legde ze tijdens een ­trainingspartijtje met Xavier Malisse in de Fed Cup in Kortrijk.

Niet in Monterrey (2 maart) dus, maar wel op de ­Dubai Duty Free Tennis Championships in de ­Verenigde Arabische Emiraten begint Kim Clijsters (36) aan het derde deel van haar tennisbestaan. 2721 dagen na haar laatste profwedstrijd — een tweede ronde op de US Open 2012 tegen Laura ­Robson — begint de mama van drie aan de grootste uitdaging van haar carrière. “Ik ben heel opgewonden dat ik terug op een wedstrijdbaan zal staan”, zei Clijsters in een officiële mededeling. “Ik weet dat het een speciale verjaardag is voor de Dubai Duty Free Tennis Championships (20-jarig bestaan, red.) en het is dan ook een eer voor mij dat ik hier tegelijk mijn comeback mag vieren en debuteren.”

Meteen een klepper

Dat doet Clijsters wellicht volgende maandag al, waarbij ze als wildcard quasi zeker een klepper zal tegenkomen. Het Premier-toernooi, met een prijzenpot van ongeveer 2,5 miljoen euro, is supersterk bezet met maar liefst 12 speelsters uit de top 20. Onder meer US Open-­winnares Bianca Andreescu (WTA 6), Australian Open-winnares Sofia Kenin (WTA 7) en Elise ­Mertens (WTA 19) zijn er van de partij. Door het ­laattijdig annuleren van het WTA-toernooi van ­Boedapest wegens financiële problemen, mochten meisjes die eigenlijk in Hongarije gingen meedoen zich inschrijven voor de kwalificaties van Dubai. Van Uytvanck, Kirsten Flipkens en Ysaline Bonaventure deden dat waardoor Clijsters, die woensdag reeds richting Midden-Oosten trekt, haar Fed Cup-gevoel van de voorbije week nog even kan doortrekken.

Photo News

Het was trouwens na die trainingsstage in de Lange Munte in Kortrijk dat de viervoudige grandslam­winnares oordeelde dat ze klaar was om haar ­comeback te vervroegen. Waar het om punten ­spelen met de Belgische meisjes in het begin nog wat moeizaam verliep, kwam daar op het einde van de week duidelijk verbetering in. Onder meer een training met Xavier Malisse hielp de beslissing over de streep te trekken. “Dat was een heel goede training”, herinnert de ­Kortrijkse ex-topper zich van de enkele setjes die hij tegen Clijsters speelde. “Na een tijdje begon ze haar ritme te vinden, zelfs terwijl ik toch goed aan het doorslaan was. Ze begint ook duidelijk scherper en scherper te staan. Haar slagen zijn sowieso nog ­fantastisch. Hier en daar waren er nog een paar schoonheidsfoutjes, maar dat is ook maar normaal na zoveel jaren zonder wedstrijd. Hopelijk blijven de blessures uit en dan zie ik het wel goed komen.”

Uitstekende omstandigheden

Na meer dan zeven jaar zonder proftennis mogen er wel geen mirakels verwacht worden, en moet deze passage door de woestijn eerder aanzien ­worden als een aanzet naar meer en beter. Na ­Monterrey, Indian Wells en Charleston — waar er net als in Dubai ook in goede omstandigheden, in de warme buitenlucht en met uitstekende sparringpartners kan getraind worden — zal Clijsters beter weten waar ze zal staan. Hopelijk is dat dicht bij een niveau waarmee ze in de zomer kan strijden voor de grote prijzen.

Photo News15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roger van roy

  Het kan toch niet dat gedurende 7 jaar tennis er niet is op vooruitgegaan qua snelheid en fysiek., de kwaliteiten die Kim groot heeft gemaakt. Het valt op dat er geen speelster meer is die alles wint , maar er is wel een kransje van een dozijn topspeelsters die constant de grote tornooien afschuimen en domineren. Daartegen maakt KIm geen enkele kans. MAW, hoogstens een 2de ronde is haalbaar en daar doe je het toch niet voor. Verder is er die wansmakelijke TV show-me drang,opdringerig ..,

 • Frederik Van Gucht

  Wat een giftig publiek hier. Zij heeft het recht op die wildcards al verdiend met haar vorige prestaties. Daarom heeft ze nu ook het recht om die aan te vragen, volgens het reglement trouwens... Ze is al van helemaal onderaan tot de nr 1 geraakt. Ik vind het mooi dat ze dit nog wil proberen met idd het risico dat het helemaal niet lukt en zal ook supporteren.

 • Kris Tyteca

  Serena heeft ook overgewicht, blessures worden de grootste hinderpaal . Het karakter heeft ze mee van Lei! Ik wens jou het beste, Kim!

 • Erik Audenaert

  Jeroen Boons , je zegt het juist . Clijsters " krijgt " een wildcard terwijl anderen er eentje moet " verdienen " Is dat normaal ????

 • Jeroen Boons

  @ Freddy Madou Elk vooral groot tennistornooi krijgt een aantal wildcards die ze kan uitdelen aan speelsters die terugkeren uit pensioen (zoals Clijsters) of na een lange blessure of voor jonge talentvolle landgenoten. De Speelsters moeten deze wildcard gewoon aanvragen en de organisatie van het tornooi moet dan gewoon beslissen wie ze krijgt toegewezen. Met de status van Clijsters vind ik het niet meer dan normaal dat ze eentje krijgt.