Opponente 'Ali' kreeg klappen van vader en was 2 jaar geleden nog barvrouw

AP
Niet enkel Alison Van Uytvanck schrijft aan een opmerkelijk tennisverhaal, ook haar tegenstandster van vandaag in de kwartfinales van Roland Garros sleept een rugzak vol souvenirs mee, de ene al wat emotioneler dan de andere. Timea Bacsinszky (WTA 24) kapte twee jaar geleden door toedoen van blessures en de druk van haar vader even met proftennis, en ging in een hotelbar werken als serveuse.

Het is geen mooi beeld dat de 25-jarige Zwitserse van haar (Hongaarse) vader en gewezen coach ophangt. "Tennis heeft een groot deel van mijn jeugd weggepakt en mijn leven in die tijd tot een hel gemaakt. Ik was nummer één van de wereld onder veertien jaar, maar ik had alles willen teruggeven om gewoon een meisje te zijn als alle anderen. Ik mocht in die tijd aan niets anders denken dan tennis. Ik was een robot, geprogrammeerd om matchen te winnen. Mijn papa sloot mij meer en meer af van alles dat me zou kunnen afleiden van het tennis." Bacszinsky kreeg klappen, werd aan de haren getrokken en brak mentaal ondanks een aardig palmares - op haar zeventiende had ze al de scalp veroverd van gewezen toptienspeelsters.

In februari 2013 barstte de etterbuil - ze had het in haar eerste carrière geschopt tot nummer 37 in de wereld. De druk werd haar te machtig en bovendien kampte ze met blessures. "Zes maanden ben ik dan elke avond op stap gegaan om afstand te nemen. Maar dat bleek geen oplossing. Nieuwe blessures brachten me zelfs tot aan de rand van een depressie. Ik was de weg kwijt. Een vriend heeft me dan aangeraden in therapie te gaan en dat heeft me gered."

EPA
PHOTO_NEWS

Mail Roland Garros
Ze verbrak alle contact met haar vader, stopte quasi helemaal met tennis - ze zakte weg tot nummer 211 van de wereld - en begon een stage in een hotel als inleiding van haar cursus hotelmanagement. Tot er een uitnodiging van... Roland Garros in haar mailbox viel, er waren dat jaar zoveel afzeggingen dat Bacsinszky kon meedoen aan de kwalificaties. "Ik pakte twee oude rackets en reed naar Parijs."

Haar comeback is onwaarschijnlijk. Dit jaar toont Bacsinzsky 2.0 al haar kwaliteiten: ze is fit, is moeilijk te manoeuvreren en vecht tot ze erbij neervalt. Twee toernooititels leverde het haar al op (Acapulco en Monterrey) en nu een kwartfinale op het Parijse gravel. "Ik heb nooit geprobeerd om briljant tennis te spelen, maar wel om efficiënt te zijn." Aan Van Uytvanck om daar straks een antwoord op te verzinnen.

VOLG DEZE WEDSTRIJD STRAKS HIER LIVE!

AP
AFP