Ook Mertens verliest haar enkelmatch in Fed Cup-duel tegen Frankrijk, Cornet brengt haar land 0-2 voor

Elise Mertens.
BELGA Elise Mertens.
Ook Elise Mertens (WTA 21) heeft haar enkelspel verloren op de eerste dag van het Fed Cup-duel tussen België en Frankrijk. Mertens moest verrassend haar meerdere erkennen in Alizé Cornet (WTA 51). De Française haalde het in twee sets: 6-7 en 2-6, waardoor Frankrijk leidt met 0-2.

Na de nederlaag van Alison Van Uytvanck tegen Carolina Garcia van eerder vandaag zat er toch wat druk op de ketel voor Elise Mertens. Maar daar trok de Limburgse zich aanvankelijk weinig van aan. Mertens liep meteen 2-0 uit, maar Cornet gaf zich niet zomaar gewonnen. Het nummer 51 van de WTA-ranking knokte zich in de partij en kwam meteen terug tot 2-2. Daarna moesten beide speelsters telkens vol aan de bak om hun opslagspelletjes te behouden. 

In het negende spelletje van de eerste set kreeg Mertens zelfs zes kansen om door Cornets service te gaan, maar de Française kwam toch 4-5 voor. Cornet ontsnapte, maar bij 5-5 had ze toch prijs. Mertens kon nu wel een break forceren en mocht het dan afwerken op haar eigen service. Dat lukte echter niet. Cornet klom op 6-6 en de beslissing moest dus vallen in de tiebreak. Daarin toonde Cornet zich het koelbloedigst.

In de tweede set kwam Mertens 1-0 voor en ze kreeg ook kansen op, 2-0, maar Cornet kon opnieuw ontsnappen. En dat zorgde voor een vertrouwensboost bij de Française. Ze ging door de opslag van Mertens en bevestigde die break ook: 1-3. De situatie zag er steeds penibeler uit voor de Limburgse en toen Cornet uitliep tot 2-5 zakte de moed de Belgen helemaal in de schoenen. Cornet mocht de match uitserveren en dat deed ze ook: 2-6.

Morgen (vanaf 13u30) staan nog twee enkelpartijen op het programma, gevolgd door een eventueel beslissend dubbel. De Belgische selectie bestaat, naast Van Uytvanck en Mertens, ook nog uit Kirsten Flipkens (WTA 53) en Ysaline Bonaventure (WTA 134). Frankrijk rekent, behalve op Garcia en Cornet, ook nog op Pauline Parmentier (WTA 55), Kristina Mladenovic (WTA 64) en Fiona Ferro (WTA 103).

De winnaar van het duel tussen België en Frankrijk neemt het tijdens het weekend van 20 en 21 april op tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Roemenië en Tsjechië, die komend weekend in Ostrava gespeeld wordt. De twee andere kwartfinales zijn Wit-Rusland versus Duitsland en Verenigde Staten - Australië.

Alize Cornet.
REUTERS Alize Cornet.

Mertens geeft zich nog niet gewonnen: “Gaan er alles aan doen om zondag te winnen”

Mertens slaagde er niet in België tegen Frankrijk op gelijke hoogte te brengen. De Limburgse verloor in Luik toch wel wat verrassend van Alizé Cornet (WTA 51) in twee sets: 7-6 (8/6) en 6-2. Na het verlies van Alison Van Uytvanck (WTA 50) eerder tegen Caroline Garcia (WTA 19), kijkt België tegen een 0-2 achterstand aan. “Dit is tennis”, reageerde Mertens. “Soms win je, soms verlies je.”

“Alison en ik hebben alles gegeven”, stelde Mertens. “De tegenstand tenniste gewoon erg sterk. Zondag is een andere dag. We zullen er alles aan doen om te winnen. In het tennis krijgt iedereen kansen. Vandaag konden we ze niet verzilveren. Het is waar dat ik beter had kunnen doen, maar het is nu zo, de match is gespeeld. Ik kijk liever naar wat er morgen zal gebeuren, om deze mooi ervaring met het Belgische publiek verder te zetten.”

Elise Mertens.
BELGA Elise Mertens.

Van Herck geeft moed niet op na dubbele achterstand: “Aanvaarden en aan morgen denken”

Johan Van Herck moest zijn teleurstelling toch wat verbijten. Alison Van Uytvanck (WTA 50), tegen Caroline Garcia (WTA 19), en Elise Mertens (WTA 21), tegen Alizé Cornet (WTA 51), konden hun wedstrijden niet winnen waardoor België in de eerste ronde (kwartfinale) van de Fed Cup in Luik tegen een 2-0 achterstand aankijkt. “Dit is niet fijn. Maar we moeten het aanvaarden en aan morgen denken”, bleef de Belgische T1 optimistisch.

“Alison begon goed, maar het sleutelmoment volgde in set drie, toen het momentum veranderde”, analyseerde Van Herck. “Garcia kwam met goede antwoorden en speelde een dijk van een match. Zij verdiende de zege. Elise tenniste een spannende eerste set, maar Cornet nam de partij nadien in handen. De ballen vielen vandaag gewoon niet aan onze kant. We hebben onze kansen niet gegrepen.”

“Ik kan mijn speelsters niets verwijten”, vervolgde de coach. “In het tennis kan er nu eenmaal maar één winnaar zijn. We gaan er alles aan doen om er morgen te staan en voor ieder punt te knokken. Dit is niet het moment om veel te praten. We moeten alles geven.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Sierens

    Het is zeer triestig gesteld met het Belgische tennis,we hebben enkel nog bij de mannen en of vrouwen enorm grote ego’s die van geen tel meer zijn in het tennis gebeuren,spijtig waar is de tijd van Justine de enige echte grote als tennisster in België