Onze Fed Cup-dames blijven in Wereldgroep I: Mertens bezorgt België beslissende punt tegen Italië

BELGA
België heeft de Fed Cup-ontmoeting tegen Italië overtuigend gewonnen. Elise Mertens zorgde voor het beslissende punt tegen Sara Errani. De 22-jarige Limburgse won in twee sets: 6-3 en 6-1. Onze Fed Cup-dames blijven zo in Wereldgroep I.

Ooit pronkte Sara Errani op de vijfde stek op de WTA-ranking, maar inmiddels is ze weggezakt naar de 91ste plek. De Italiaanse zit niet in haar beste periode, getuige haar verlies gisteren tegen Alison Van Uytvanck. Onze landgenote trok met 6-4, 6-7 en 6-2 aan het langste eind. En nu moest Errani het opnemen tegen Elise Mertens, die eerder haar partij won van Jasmine Paolini.

BELGA

Na de eerste wedstrijddag leidde België met 2-0 tegen Italië. Onze Fed-Cup dames hadden dus aan één puntje genoeg om het behoud in Wereldgroep I te verzekeren. Toch nog een straffe statistiek meegeven: in de zeven onderlinge confrontaties gingen de Belgen telkens onderuit tegen de Italianen. Maar deze keer niet. Zo werd al snel duidelijk.

Degelijke Errani, maar Mertens maatje te groot

Mertens nam meteen de bovenhand. Betere opslag, beter in het spel. De Italiaanse keek zo tegen een logische 3-1-achterstand aan. Even knokte Errani zich terug in de partij, maar onze landgenote had de wedstrijd enigszins onder controle. Interimkapitein Ivo Van Aken zag dat het goed zat. De eerste set werd zo een prooi voor Mertens, aangezien de Italiaanse gewoonweg te vaak haar service moest inleveren: 6-3.

BELGA

Ook in het tweede bedrijf ging de Limburgse meteen door de opslag van Errani. Het daaropvolgende spelletje gaf Mertens dan weer een 40-0-voorsprong uit handen: 1-1. En toch was de nummer 17 van de wereld niet van slag. Integendeel. Onze landgenote liep vervolgens prompt uit tot 3-1 en gaf die voorsprong niet meer uit handen. 

Sterker nog: de Limburgse gunde Errani geen spelletje meer. Mertens pakte zo ook de tweede set: 6-1. Game, set, match. Het behoud in Wereldgroep I is een feit. De vierde enkelwedstrijd ging niet door. Daarin zou Alison Van Uytvanck het opnemen tegen Jasmine Paolini. De dubbelmatch vond wel plaats, met Kirsten Flipkens/Elise Mertens tegenover Deborah Chiesa/Jasmine Paolini. Het Belgische duo won in twee sets: 6-1 en 6-4. De ontmoeting tussen Italië en België eindigt zo op 0-4 in het voordeel van de Belgen.

Photo News

Van Aken: "Volgens mij staat Mertens over een jaar in de top tien" 

Ivo Van Aken was uiteraard erg opgezet met de prestatie van Elise Mertens. De coach spaarde zijn lof voor zijn speelster dan ook niet. "Je kan Mertens moeilijk vergelijken met Kim Clijsters of Justine Henin, maar Mertens heeft erg veel potentieel. Ze is fysisch sterk en een erg complete speelster. Volgens mij staat ze binnen een jaar al bij de eerste tien. En dan zal de tijd uitwijzen hoe hoog ze kan geraken." 

Fysieke problemen Errani hebben mentale oorzaak: "Ik heb een depressie"

Sara Errani was net als zaterdagavond niet goedgeluimd na haar nederlaag tegen Elise Mertens in de Fed Cup-ontmoeting tussen Italië en België. De Italiaanse wist Alison Van Uytvanck nog tot een driesetter te dwingen, maar Mertens haalde het eenvoudig met 6-3 en 6-1. "Mertens heeft heel goed gespeeld, ze was duidelijk beter", verklaarde Errani. "Ik slaagde er niet in om mijn tennis te spelen."

BELGA

Bij het begin van de tweede set kampte Errani met krampen. "Mijn probleem is echter eerder mentaal dan fysiek. Die krampen zijn het gevolg van de spanning in mijn lichaam door persoonlijke problemen. Ik ben niet sereen, ik heb een depressie. Het heeft niets met tennis te maken, maar ik moet mijn hoofd leegmaken."

Errani blijft echter beschikbaar voor de Fed Cup. "Spelen voor Italië is altijd een eer geweest. Soms is het niet mogelijk om erbij te zijn, maar normaal gezien kan men op me rekenen."

Photo News

 Italiaans kapitein: "België kan de Fed Cup winnen"

"Ik ben niet ontevreden over onze prestatie", stak Italiaans kapitein Tathiana Garbin van wal. "Ondanks de nederlaag heeft het team laten zien dat de zege tegen Spanje in groep 2 geen toeval was. Paolini kreeg gisteren tegen Mertens drie setballen en ik had het nog wel eens willen zien als ze die had kunnen benutten. Maar we mogen niet vergeten: dit België is een erg sterk team. Het is de beste Belgische ploeg sinds het tijdperk Clijsters-Henin en ik denk dat dit team ook de Fed Cup kan winnen."

Photo News

Flipkens: "Ik heb zelf aangegeven dat Alison tegen Errani moest spelen"

Op initiatief van Elise Mertens boden de Belgische speelsters in Genua de 35 meegereisde supporters champagne aan. Het tekende de uitstekende sfeer in het team. "We hoorden onze supporters vaak luider dan de Italianen", was interimkapitein Ivo Van Aken, die de samenhang in het team loofde, trots. "Niet enkel tussen de speelsters klikt het, maar ook met de staf. Voordien reisde naast de kapitein en de speelsters enkel een kiné mee. Nu hebben we nog een trainer, sparringpartner en fysiotherapeut bij."

Van Aken kwam ook nog eens terug op zijn keuze voor Alison Van Uytvanck in het enkelspel boven Kirsten Flipkens. "De keuze voor Elise Mertens staat buiten kijf, maar tussen Kirsten en Alison kiezen was moeilijk. Uiteindelijk heb ik om tactische redenen voor Alison gekozen."

Flipkens kwam uiteindelijk enkel in het overbodige dubbel zondag in actie, maar wilde daar geen misbaar over maken. "Er werd na het verloren duel in Frankrijk geïnsinueerd dat ik een onruststoker was. Maar ik ben de eerste die gezegd heeft dat het beter was Alison te laten spelen tegen Errani. Errani klopte me in het verleden al drie keer. Ik was dus niet teleurgesteld. Ik blijf een speelster van het team en ben tevreden met de overwinning."

Over de keuze van de volgende kapitein wilde Flipper het volgende kwijt: "Ik hoop dat ze hun lesje geleerd hebben en ons als speelsters consulteren. Er kan beter te veel gecommuniceerd worden dan te weinig."

Photo News
Photo News

"Ook in de Fed Cup komt er een hervorming"

Net als in de Davis Cup, is er ook in de Fed Cup een hervorming op komst. Dat zegt tenminste Bernard Giudicelli, voorzitter van de Franse Tennisfederatie. "De hervorming is onderweg en zal waarschijnlijk voorgesteld worden op Roland Garros", zei Giudicelli ter gelegenheid van de Franse uitschakeling in de halve finales in Aix-en-Provence. "In augustus in Orlando zal het naar de algemene vergadering gaan. De intentie van de hervorming is om meer landen in de Wereldgroep te krijgen", zei de Fransman zonder verder uit te weiden over de details.

Over de hervorming die op komst is in de Davis Cup, ontstond al heel wat commotie. In plaats van verspreid over vier weken, zou er slechts één week tennis worden gespeeld, in november.

Australië, Wit-Rusland en Roemenië verzekeren zich van ticket Wereldgroep

Net als België hebben ook Australië, Roemenië en Wit-Rusland zich verzekerd van deelname aan de Wereldgroep in de Fed Cup in 2019. Zij waren de overige winnaars in de barrages.

Wit-Rusland, dat in de eerste ronde een 2-3 nederlaag leed tegen Duitsland, moest wachten tot een vijfde wedstrijd voor zekerheid. De dubbelzege van Vera Lapko en Lidziya Marozava zorgde voor de 3-2 zege.

Roemenië, dat uit Wereldgroep II komt, versloeg Zwitserland met 3-1. Nummer één van de wereld Simona Halep zorgde voor twee punten.

Australië ten slotte profiteerde van het afhaken van de vier beste Nederlandse speelsters. De Aussies, met Ashleigh Barty (WTA 19) en Daria Gavrilova (WTA 24), wonnen zo met 4-1. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Met 4 speelsters in de top 100 doen we momenteel beter dan Italië, Spanje, Frankrijk, het Vk, Nederland. En doen we het op dat vlak even goed als Australië. De VS heeft er wel 15 in de top 100. Maar hun bevolking is ook 30 keer groter.

 • Jan Wuyts

  Na Kim en Justine dachten we, oei wat nu? En kijk, daar zijn Elise, Allison, Ysaline, hopelijk Yanina terug en ja ook nog Kirsten. Misschien(?) niet absoluut zoals hun voorgangers maar voor zo'n klein landje waw Er zijn er veel stikjaloers op ons en met reden. Dikke proficiat aan speelsters én de staf eromheen die hen zo ver hebben gebracht.

 • ETIENNE BOECKX

  Proficiat dames Elise is een topper in wording en Allison moet mentaal nog iets sterker worden

 • jacques hillaert

  Proficiat meisjes klasse !

 • Frans Van Hoyweghen

  Elise Mertens goed gespeeld, prachtig.