Nummer 227 kan Goffin niets in de weg leggen, België leidt na dag één met 2-0 tegen Hongarije

EPA
Team Belgium kan met een goed gevoel terugblikken op dag één van de Davis Cup-ontmoeting met Hongarije. Nadat eerder op de dag Ruben Bemelmans al knap de maat nam van Marton Fucsovics (ATP 63), kon ook David Goffin zijn match op de hardcourtbaan in Luik winnen. Onze nummer zeven op de ATP-ranking was meer dan een maatje te groot voor Attila Balázs (ATP 227). Het werd 6-4, 6-4 en 6-0. België leidt zo na de eerste dag met 2-0. 

Na de triomf van Bemelmans was het in de vooravond dus de beurt aan Goffin - die met Balázs een op papier hapklare brok kreeg voorgeschoteld. Het nummer 7 op de ATP-ranking vs. het nummer 227, oftewel een kat-en-muisspel. Al werd Balázs nooit weggeblazen in set één. De eerste spelletjes bleven on serve, maar bij 2-2 ging de Luikenaar dan toch al een eerste keer door de opslag van de 28-jarige Hongaar. Op de eigen service kende Goffin nooit problemen in het eerste bedrijf. Die ene break bleek uiteindelijk voldoende, met 6-4 setwinst tot gevolg.

SET 2: Indrukwekkende servicegames

Zelfde verhaal in set twee. Opnieuw was het bij een 2-2-tussenstand dat Balázs zijn oplagspel moest inleveren, terwijl Goffin op de eigen service bijwijlen écht imponeerde. Het klasseverschil was, voor de Hongaren dan toch, pijnlijk duidelijk. Bij 4-2 leek onze landgenoot andermaal te breaken, maar Balázs trok alsnog het belangrijke zevende spel naar zich toe. Niet dat het veel aan het verhaal veranderde, want ook set twee werd met 6-4 een prooi voor Goffin. Nog eentje te gaan.

SET 3: Droge 6-0

In set drie ging het nóg vlotter. Een stuk vlotter zelfs. Balázs kon niets meer in de pap brokken en kreeg een droge 6-0 om de oren. Soms zegt een setstand alles. Met groot machtsvertoon loodste Goffin ons land naar een 2-0-voorsprong. De ontgoocheling van de vroege exit op de Australian Open lijkt verteerd.

EPA

"Mooi om zo te kunnen winnen"

"Het zat vanaf het wedstrijdbegin goed", vertelde Belgiës nummer een na zijn overwinning. "Mijn service ging vlot en halverwege de eerste twee sets kreeg ik telkens een kans op een break, die ik vervolgens ook kon benutten. Dat zorgde voor een geruststelling en het is mooi op die manier te kunnen winnen."

"Het vertrouwen was er dus en zo is het makkelijk om in het goede ritme te komen. Ik ben blij dat ik mijn land nog eens een punt kan bezorgen, hopelijk kunnen we op dit elan verder. Ruben (Bemelmans, red) heeft een uitstekende wedstrijd gespeeld, het was leuk om met een 1-0 voorsprong het terrein op te mogen. Al moet ik toegeven dat ik liever zelf de openingswedstrijd speel: op die manier weet ik exact om hoe laat ik eraan mag beginnen. We hebben nog een punt nodig en het zou mooi zijn als we het zaterdag al kunnen afmaken, maar het dubbelspel blijft altijd ingewikkeld."

Balazs moest na de wedstrijd gewoon toegeven dat Goffin sterker was. "En daardoor kwam ik niet tot mijn beste tennis. In de eerste twee sets kon ik het telkens bij één break houden, maar dat was voldoende voor hem. In set drie was ik kansloos."

Photo News

Bemelmans knokt zich voorbij nummer 63 van de wereld

Bemelmans mocht als eerste serveren en de Limburger had het meteen lastig om op voorsprong te klimmen. Fucsovics kreeg twee kansen om door de opslag van de Limburger te gaan, maar Bemelmans bleef kalm en deed het publiek in Luik toch juichen. En de 30-jarige Genkenaar nam daarna het commando over. Dankzij gevarieerd tennis, prima opslagwerk en ook te veel onnodige fouten van Fucsovics liep hij uit tot 4-1. 

De eerste set leek zo een prooi te worden voor onze landgenoot, maar  zijn opponent knokte terug. Bemelmans liet de mooie kloof volledig uit handen glippen en bij 4-4 was alles te herdoen. De nummer 120 van de wereld pakte zijn eigen opslagspelletje en kreeg dan - vooruitgestuwd door het Luikse publiek - drie setpunten op de service van Fucsovics. Het derde was ook het goede: set 1 is voor België. 

BELGA

SET 2: Fucsovics op cruciaal moment door opslag Bemelmans 

In set twee bleef Bemelmans zijn rivaal onder druk zetten. Terwijl de linkshandige Limburger zijn opslagspelletjes redelijk makkelijk kon pakken, moest Fucsovics telkens flink aan de bak om on serve te blijven. Maar bij 4-4 kantelde het muntstuk dan toch in de richting van de 25-jarige Hongaar. Hij ging door de service van Bemelmans en mocht dan serveren voor de set. Dat deed hij met succes: 4-6 en 1-1 in sets.

Marton Fucsovics.
Photo News Marton Fucsovics.
Bemelmans ging onderuit in set 2.
BELGA Bemelmans ging onderuit in set 2.

SET 3: Bemelmans doet het in de tiebreak

Ook in de derde set bleek het knap lastig om een break te forceren. Bemelmans en Fucsovics sleepten hun opslagspelletjes telkens redelijk vlot in de wacht en  de beslissing moest daardoor vallen in de tiebreak. Bemelmans was daarin duidelijk de betere en hij liep uit tot 6-2. Maar dan sloeg de twijfel toe. Fucsovics kwam terug tot 6-5, maar het vierde setpunt was dan toch het goede voor onze landgenoot. 

BELGA

SET 4: Break in vijfde spel cruciaal voor matchwinst

Bemelmans nog één set verwijderd van een stunt - want dat was het toch wel. Een break in het vijfde spel bij een 2-2 tussenstand bleek uiteindelijk voldoende. Mede dankzij de sterke servicegames en erg constant tennis gaf de Genkenaar de bonus niet meer uit handen: 6-3. België op een 1-0 voorsprong. Nu is het aan David Goffin.

Photo News

Bemelmans dankt zege aan "agressief spel" tegen Fucsovics

Bemelmans had het in zijn eerste Davis Cup-enkelspel in een jaar niet onder de markt tegen de Hongaar, maar haalde het uiteindelijk toch in vier sets: 6-4, 4-6, 7-6 (7/5) en 6-3 na 3 uur en 3 minuten. Een knappe zege, want Fucsovics was op de Australian Open nog goed voor een plek in de achtste finales. "Ik heb een goed niveau gehaald - denk ik - en ben kalm gebleven op de belangrijke momenten", vertelde Bemelmans meteen na de wedstrijd. "Ik heb mijn niveau van in Melbourne gehaald en daar ben ik blij om. Hij is een erg solide speler en daardoor moest ik agressief voor de dag komen, om hem zo onderuit te halen. Ik moest mijn kans durven te gaan."

Fucsovics kon na afloop dan ook niet anders dan toegeven dat hij op zijn waarde geklopt was door een tactische sterke Bemelmans. "Hij heeft een spel op de mat gelegd waar ik niet al te veel van hou. Zijn opslag zat goed en hij kwam vaak met succes naar het net. Daardoor kwam ik vandaag niet tot mijn beste tennis, ik zat niet goed in de wedstrijd. Dat is gedeeltelijk ook wel te verklaren door een voetblessure: na de Australian Open heb ik zes dagen niet getraind." 

Photo News
Photo News
Photo News4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robert dumortier

  Het is toch normaal volgens de ranking verschil heeft de tegenstander eervol verloren en mag zich tevreden stellen met zijn uitslag er zijn er in de top vijftig die zulk een prestatie niet kunnen voor leggen dus een grote proficiat voor die speler toch nog een leuke training voor onze pupil ! en zijn suporters.

 • Alfons Thijs

  Goed gedaan goffin, volgend jaar sportman van het jaar. Meer moet ge toch niet doen om die titel te winnen in België

 • françois troch

  geweldige match van Goffin, die hongaar had wel een goede opslag maar de opslag van Goffin was gewoon subliem

 • hugo van de velde

  Die muziek tussen de kampwisselingen...Vreselijk. En wat als je als speler dat gebonk niet wil? Ik zou mijn veto stellen en NIET spelen