Nu ook in het tennis: Goffin roept als eerste speler ooit in ATP-match hulp in van VAR

Goffin en de bewuste fase
Twitter José Morgado Goffin en de bewuste fase
Een dubbele primeur voor David Goffin. Samen met Steve Darcis en dubbelspelers Sander Gillé en Joran Vliegen won de Luikenaar niet alleen de eerste Belgische groepswedstrijd van het fonkelnieuwe ATP Cup, hij was ook de eerste tennisser ooit die op een rankingtoernooi te maken kreeg met de videoref - jawel: nu ook in het tennis. 

De gloednieuwe ATP Cup heeft niet enkel een prijzenpot van 13,5 miljoen euro, ook wil de concurrent van de Davis Cup uitpakken met tal van innovaties. Zo is er in de drie Australische speelsteden Brisbane, Perth en Sydney een videoref actief . Vier refs posteren zich op de hoeken van het court en staan met allerhande technologie en statistieken de hoofdscheidsrechter bij. En het was toevallig Goffin die er als eerste mee te maken kreeg. In zijn duel met de Moldaviër Radu Albot maakte de Luikenaar een voetfout bij z'n opslag door de achterlijn te raken. De lijnrechter had dat in de smiezen, maar Goffin - niet helemaal wetend wat er gebeurde - ging niet helemaal akkoord en riep de hulp van de VAR in. Die bevestigde echter de fout. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het is de eerste keer dat een videoref op een rankingtoernooi wordt gebruikt. In de NextGen Finals - een toernooi met de zeven beste tennissers onder 21 jaar - werd er al mee geëxperimenteerd, maar op die Finals kunnen geen rankingpunten worden gesprokkeld, waardoor het niet tot het ATP-circuit behoort. Een historisch moment. 

Twitter
De bewuste fase Twitter

3-0-zege tegen Moldavië

Het hield Goffin (ATP 11) niet van de overwinning. Hij was met 6-4 en 6-1 te sterk voor Albot (ATP 46). Steve Darcis (ATP 157) had het eerste enkelspel op het Australische hardcourt daarvoor al gewonnen. Alexander Cozbinov (ATP 818) was wel een taaie klant: 6-4, 6-7 (4/7) en 7-5. Sander Gillé en Joran Vliegen versloegen in het afsluitende dubbelspel Radu Albot en Alexander Cozbinov. Het werd 6-7 (5/7), 7-6 (4/7) en 11/9. Een 3-0-zege voor België dus in de eerste groepswedstrijd. 

Darcis.
AP Darcis.

Darcis: “Alles moeten geven”

“Vandaag was het doel met 3-0 te winnen. Wij waren favoriet maar zelfs dan is het niet altijd gemakkelijk”, reageerde de 35-jarige Darcis, die na de Australian Open stopt als profspeler. “De ATP Cup is een landencompetitie en iedereen vecht voor wat hij waard is. Het was een moeilijke match. Ik wist niet goed wat ik mocht verwachten maar Cozbinov heeft heel goed gespeeld, terwijl hij voor het eerst op dit niveau aantrad. Ik heb alles moeten geven. Maar als je zo’n team achter je hebt, dan vind je de nodige energie.” 

Goffin: “Bemoedigend voor het vervolg”

“Het was niet zo eenvoudig”, zei Goffin. “De eerste set van Steve volgde ik van op de bank. Daarna ging ik mij voorbereiden maar ik moest drie keer opwarmen alvorens ik de baan op mocht. Niettemin voelde ik mij meteen goed. Ik had een goede energie, een goede houding en sloeg ook heel goed op toen het nodig was. Voor een eerste wedstrijd in een nieuw seizoen, op een nieuw evenement, was het goed. Ik ben heel tevreden en het is bemoedigend voor het vervolg.”

Goffin.
REUTERS Goffin.

Voor het duel tussen Darcis en Cozbinov was er even opschudding omdat de organisatie het verkeerde volkslied had afgespeeld. In plaats van de Moldavische klonk de Roemeense hymne door de speakers. De ATP diende daarvoor zijn excuses aan bij de Moldavische delegatie.

Zondag speelt België in zijn tweede match van groep C tegen Groot-Brittannië. Dinsdag volgt een treffen met Bulgarije. De zes groepswinnaars en twee beste tweedes plaatsen zich voor de knock-outfase. De finale wordt op 12 januari gespeeld, een week voor de start van de Australian Open.

Sander Gille en Joran Vliegen.
REUTERS Sander Gille en Joran Vliegen.