Weergaloze Goffin stunt opnieuw! Hij klopt na Nadal nu ook Federer en speelt de finale van de Masters na winst in drie sets (2-6, 6-3 en 6-4)

Goffin kan het nauwelijks geloven: hij klopt in zes dagen tijd zowel Nadal als Federer op de ATP Finals.
epa/afp Goffin kan het nauwelijks geloven: hij klopt in zes dagen tijd zowel Nadal als Federer op de ATP Finals.
David Goffin beleeft een nooit gezien Belgisch tennissprookje in Londen. Als eerste Belg ooit op de Masters speelt de man straks meteen de finale, nadat hij onderweg twee ware tennisgoden aan zijn degen reeg. 
Photo News

David Goffin is een man met een stappenplan, schreef onze tennisexpert Filip Dewulf eerder deze week. Wel, vandaag heeft Goffin enkele stappen overgeslagen. In plaats van zijn eerste deelname ooit aan de Masters -het officieuze wereldkampioenschap- louter op te luisteren met een stuntzege tegen Nadal, doet Goffin daar vrolijk enkele mijlpalen bij. Plaatsing voor de halve finale gisteren na winst tegen Thiem, vandaag ook winst in die halve finale. Tegen niemand minder dan Roger Federer, die na enkele mindere jaren opnieuw geëxcelleerd had in 2017 met winst op de Australian Open en Wimbledon. Zes keer had Goffin al kansloos verloren van zijn jeugdidool, maar ook die statistiek zou de geweldenaar in Goffin brutaal aan de snelle voetjes vegen.

Photo News

Nochtans leek het al snel weer op niets uit te draaien voor Goffin tegen Federer. De eerste set ging in nog geen halfuurtje verloren (2-6), met 'King Roger' die intimideerde en geregeld met klasseflitsen van jewelste uitpakte. Het leek Dimitrov 'all over' te worden, de Bulgaar die donderdag met ook gevarieerd tennis Goffin van het kastje naar de muur speelde. Tot Goffin in set twee meteen voor een break zorgde. Het zou het keerpunt van de wedstrijd worden. Waar 'Le Goff' steeds beter begon te spelen en aan vertrouwen en zelfbewustzijn won, ontstond er ruis in Federer's luxehorloge. Onze landgenoot zocht én vond met agressief tennis de hoeken, Federer begon er zowaar vermoeid uit te zien. De leeftijd (36) die dan toch zijn tol eist na een lang en zwaar seizoen. 

Auf Wiedersehen, Roger.
AFP Auf Wiedersehen, Roger.

Niet één opslaggame zou Goffin, dikwijls ook zwaar en efficiënt serverend, nog toegeven. Aan één break had hij voldoende om set twee binnen te halen (6-3), aan één break had hij ook genoeg om de beslissende set drie te pakken (6-4). Zijn forehand zorgde voor averij, aan het net miste hij zelden tot nooit. Zeker naar het einde toe, waarbij hij steeds onder druk kwam om de eigen service te winnen, toonde Goffin zich een ongelofelijk koele kikker. Mentaal top. Slechts één breakpunt moest hij toestaan, maar ook dat werkte hij met een heerlijk punt aan het net weg. Federer voelde de bui hangen, Goffin gaf niet meer af en nestelt zich steeds meer in het rijtje der absolute tennistoppers. Dat belooft, als België met Goffin straks de finale van de Davis Cup speelt in en tegen Frankrijk. Maar eerst het orgelpunt van een onwaarschijnlijke week Londen, tegen de winnaar van Grigor Dimitrov versus Jack Sock.

Adios, Rafa.
EPA Adios, Rafa.

17u15: Opvallende statistiek

Goffin is pas de zesde speler die Federer én Nadal klopt in hetzelfde toernooi. En de derde die dat doet op de ATP Finals, het officieuze wereldkampioenschap in het tennis. Eerder zorgden daar ook Novak Djokovic (2013, 2015) en Nikolay Davydenko (2009) voor.

Photo News

17u07: Goffin: "Het was mijn dag"

Een bijzonder geëmotioneerde Goffin meteen na de wedstrijd. Met tranen in de ogen zegt hij aan het publiek: "Hier heb ik geen woorden voor. Ongelofelijk, hoe ik me voel. Wat een speciaal moment, tegen Federer dan nog..." Na zes nederlagen op rij kon hij de Zwitserse topper een eerste keer echt het vuur aan de schenen leggen. Meer zelfs: na eerder die van Nadal pakte Goffin zowaar ook zijn scalp. Wat hij deze keer anders deed? "Ik weet het zelf niet", aldus Goffin met een lachje. "In het begin had ik wat zenuwen (de eerste set ging kansloos verloren met 2-6, nvdr), maar daarna begon ik de bal heel goed te voelen. Ik speelde agressief en mijn forehand draaide. Mijn opslag was ook geweldig. 'It was my day' (het was mijn dag)" Tegen wie hij straks het liefst speelt, Sock of Dimitrov? "Wie mijn wedstrijd tegen Dimitrov deze week gezien heeft, kent het antwoord... Maar elke finale is anders, zeker een finale van de Masters. Als ik weer mijn niveau kan halen, is alles mogelijk."

Goffin kon het nauwelijks geloven.
rv Goffin kon het nauwelijks geloven.
De statistieken van de nieuwe stunt van Goffin.
rv De statistieken van de nieuwe stunt van Goffin.

16u57: GAME, SET EN MATCH GOFFIN

Topklasse van David Goffin. Hij loopt weer knap uit tot 30-0, waarna het naar 40-15 gaat. Twee matchpunten voor Goffin. Het eerste is meteen het goeie, na een prima eerste opslag. Zijn eerste zege ooit tegen Federer nadat hij maandagavond al Nadal klopte. Ongetwijfeld de allermooiste zege ooit voor David Goffin, die voor dé verrassing van deze Masters tekent! Goffin speelt de finale tegen de winnaar van Dimitrov versus Sock. Tegen de Bulgaar verloor hij eerder deze week in de tweede groepsmatch zwaar.

REUTERS
REUTERS

16u54: Goffin op twee puntjes van match

Op de opslag van Federer tovert Goffin weer een keertje om tot 30 gelijk te komen. Op twee punten van matchwinst zowaar, maar dan steekt Federer toch een tandje bij om het game binnen te halen en tot 4-5 te komen. Goffin serveert nu voor de wedstrijd en een plaats in de finale.

Photo News

16u50: Goffin op één game van finale Masters! 3-5

Wat een wedstrijd van Goffin, die zowaar op één game van matchwinst tegen Federer op de halve finale van de Masters staat! Op zijn eigen service blijft Goffin het supergoed doen en hij gaat zonder de minste zorgen naar 3-5. Goffin pakt de ballen dikwijls erg snel, terwijl Federer na een zware partij tegen Cilic vermoeid lijkt. Van enige vorm van zenuwen lijkt ook geen sprake te zijn bij Goffin. 

16u47: Federer knokt zich tot 3-4

Goffin blijft het uitstekend doen en Federer tot fouten dwingen: 15-30 op de opslag van de weifelende Zwitser. Daarna toch weer het betere en zware servicewerk van Federer, in combinatie met zijn zware forehand om in de set en de match te blijven: 3-4.

Photo News

16u44: Goffin blijft autoritair serveren: 2-4

Federer pakt zijn eigen opslag makkelijk, maar ook Goffin geef amper nog iets weg op de eigen opslag en loopt alweer uit naar 40-0. De O2 Arena wordt er zowaar stil van. Nog een statistiek om in de stunt te geloven: Goffin is bezig aan zijn 27ste match van het seizoen waarin de derde set beslissend wordt. Van de vorige 26 matchen in drie sets won hij er 21.

16u36: Federer komt 1-3 achter

Goffin blijft voor enorm goed tennis zorgen en Federer geregeld in de fout dwingen, maar maakt bij 15-15 en een gewonnen punt een erg spijtige fout door nipt out te slaan. Ook bij 40-30 laat hij een mooie kans onbenut, waarna Federer na een geweldig punt een eerste breakpunt afdwingt. Dat werkt Goffin, met veel vertrouwen spelend, met een mooi punt aan het net weg. Met opnieuw een geweldig punt aan het net komt hij op voordeel, waarna Federer in de fout gaat. 1-3.

AFP

16u31: Goffin breakt ook in set drie: 1-2!

Ruis in het hoofd van Federer! Goffin komt op 0-30 op de service van Federer en dwingt daarna ook een breakpunt af. Terwijl onze landgenoot beter en beter aan het spelen is, gaat het bergaf met het niveau van Federer. Kan Goffin hier voor een absolute stunt zorgen? De beste Federer moet opstaan.

Photo News

16u28: Goffin is ook mee in set drie: 1-1

Federer pakt in no-time zijn opslag en gaat naar 0-30 op de opslag van Goffin, maar onze landgenoot staat inmiddels heel goed te spelen en knokt zich terug. Hij pakt de vier volgende punten, dikwijls met bijzonder knap tennis. Bij Federer nu steeds meer wat frustraties en bijhorende fouten.

16u21: Op love pakt Goffin de set! 3-6

Goffin sluit een prima tweede set af met een autoritair opslaggame. Met zware services en goeie hoeken laat hij Federer niet één kans en op love pakt hij de set! Mooi van Goffin.

Photo News

16u19: Goffin nu voor setwinst

Een kansje voor Goffin op de opslag van Federer (30-30), maar Federer laat zich niet verrassen en pakt de eigen opslag: 3-5. Wat doet Goffin nu?

16u15: Goffin werkt breakpunt weg: 2-5

Federer is nu autoritair op zijn eigen service. Via 40-0 gaat het nog wel naar 40-30, maar de opslag van de Zwitser draait en het wordt 2-4. In het volgende game komt Goffin in de moeilijkheden op zijn eigen opslag na een unforced error en een bal nipt buiten. Breakpunt voor Federer, maar Goffin werkt dat knap weg en gaat vervolgens door om op 2-5 te komen. Onze landgenoot speelt een pak agressiever en beantwoordt het zware tennis van Federer door zelf voor de winners te gaan. En die ook te slaan. Knap werk nu toch van onze nummer één. Kan hij ook een derde set uit de brand slepen?

Action Images via Reuters

16u07: Goffin blijft on serve: 1-4

Het antwoord van Federer laat helaas niet op zich wachten. Met zwaar opslagwerk pakt hij zijn service op love om in set twee zijn eerste punt te pakken: 3-1. Federer lijkt even kwaad en zijn niveau opnieuw de hoogte in te stuwen (0-15), maar Goffin antwoord perfect. 40-15 geeft hij nog uit handen, maar een solide Goffin haalt zijn servicegame weer binnen.

Action Images via Reuters

16u: Goffin onder stoom: 0-3

Op autoritaire wijze pakt Goffin vervolgens zijn service via love om naar 0-3 uit te lopen. Drie games op rij voor onze landgenoot en eerherstel. 

15u45: Beterschap! Goffin breakt: 0-2

Goffin zowaar op voorsprong nadat hij zijn eerste opslaggame in set 2 pakt. Ook daarna kan een wat agressievere Goffin gelijke tred houden op de service van Federer, die nu toch enkele keren in de fout gaat. Goffin dwingt zelfs een eerste breakpunt af. En dat verzilvert hij ook. Federer wil onze landgenoot tegenvoets pakken en valt aan, maar krijgt een zwaar passeershot om de oren.

Action Images via Reuters

15u45: Federer pakt eerste set

Met wel heel overtuigend opslagwerk loopt Federer snel uit naar 40-0, om vervolgens met zijn derde ace van de wedstrijd de eerste set na 33 minuten binnen te halen. Vooral het verschil in winners is opvallend in die eerste set: 13 versus 3.

De statistieken na set één.
rv De statistieken na set één.
Photo News

15u43: Tweede game voor Goffin

Op de opslag van 'Le Goff' dwingt een autoritaire Federer meteen een eerste setpunt af, maar dan gaat hij toch eens met een unforced error in de fout. Oef, de Zwitser is toch menselijk. Goffin speelt vervolgens solide en kan een tweede keer op het bord komen. En hopelijk wat meer vertrouwen opdoen om zo beter in de match te komen.

15u38: Federer Express stoomt door

Net als tegen Dimitrov is Goffin voorlopig nergens. Federer toont dat hij ook aan het net absolute top is en ondanks enkele goeie returns van Goffin maakt hij het weergaloos af. 5-1 inmiddels.

15u35: Klasseverschil meteen duidelijk

Mocht Goffin er nog aan twijfelen: hij staat voor een heel lastige namiddag tegen deze Federer. Die gaat soms nog wel in de fout, maar toont geregeld ook zijn grootsheid. De Zwitser pakt makkelijk zijn opslag (3-1) en komt dan in no-time op 0-40 op de service van Goffin. De Luikenaar kan de eerste twee breakpunten nog wegwerken, maar daarna drijft Federer Goffin naar buiten om het dan met een zware backhand af te maken. 4-1 Federer.

Photo News

15u28: Eerste game is binnen voor Goffin

Federer bevestigt de snelle break door zijn opslag overtuigend te winnen, waarna Goffin op het bord komt door nu wel zijn servicegame te winnen. Nog geen toptennis voorlopig in de O2 Arena.

AFP

15u20: Goffin moet eerste spelletje al inleveren

Het eerste game is meteen al felbevochten. Roger Federer versiert vier breakkansen, maar Goffin wist ze een voor een uit. Uiteindelijk moet de Belg het spelletje dan toch uit handen geven. We krijgen wel veel uitgesponnen rally's te zien.

15u08: Statistieken van Federer

Roger Federer speelde in 2017 56 wedstrijden en won er daar maar liefst 52 van. De Zwitser won de Masters overigens ook zes keer in zijn carrière.

15u06: Nog even opwarmen

De twee protagonisten van de namiddag warmen zich voor het oog van de 20.000 toeschouwers nog even op. Zo dadelijk gaan Goffin en Federer eraan beginnen.

REUTERS

15u03: Goffin en Federer lopen de baan op

Het is bijna zover. Roger Federer en David Goffin worden met de nodige showelementen voorgesteld en komen elk afzonderlijk de baan in de O2 Arena op.

Photo News

14u54: Goffin won slechts twee sets tegen Federer

De vorige zes duels tegen Roger Federer verloor David Goffin telkens. Sterker nog, onze landgenoot wist in die zes partijen slechts twee sets te winnen. Om nog maar eens aan te tonen dat Goffin vanmiddag voor een aartsmoeilijke opgave staat. 

14u08: Goffin moet het voorbeeld van Van Garsse en Malisse volgen

Roger Federer krijgt vandaag voor de 33ste keer een Belg tegenover zich. Wordt het 31-2 voor de Zwitser? Of zorgt David Goffin voor de derde Belgische zege na de overwinningen van Christophe Van Garsse en Xavier Malisse in de kwartfinales van de Davis Cup 1999?

Bekijk de statistieken hier. 

12u36: Vette cheque voor Goffin

Niet alleen op gebied van status, ATP-punten en geloof deed David Goffin een uitstekende zaak in Londen, ook zijn bankrekening vaart er wel bij. Door zijn aanwezigheid bij de beste acht kreeg hij al een vertrekpremie van 161.000 euro. Elke winstpartij in de poules, twee in het geval van Goffin, leverde nog eens 161.000 op, waardoor hij nu al afklokt op 483.000 euro.

Bekijk het volledige artikel hier.

11u40: Federer heerst (vaak) op Masters

Roger Federer is er voor de vijftiende keer bij op de Masters. Voor de veertiende maal staat de Zwitser in de halve finales. Alleen in 2008 was de groepsfase het eindstation voor de Zwitser na nederlagen tegen Gilles Simon en Andy Murray en een overwinning tegen Radek Stepanek. 

Bekijk alle cijfers hier.

11u20: Goffin: "Ik heb nog geen manier gevonden om hem te verslaan"

"Ik heb nog geen manier gevonden om hem te verslaan", zei Goffin gisteren op een persconferentie. "Ik moet iets veranderen, iets anders proberen om hem op de zenuwen te werken, want ook al raak ik de bal goed, dat brengt hem niet uit zijn evenwicht."

11u10: Federer: "Dimitrov heeft zowat dezelfde speelstijl als ik"

"Ik speel liever tegen Goffin dan tegen Thiem", verklaarde Roger Federer. "Ik heb recent in Bazel nog een heel goede partij tegen Goffin gespeeld (6-1, 6-2) en hier in Londen ging Goffin zwaar de boot in tegen Dimitrov (6-0, 6-2) en die heeft zowat dezelfde speelstijl als ik. Thiem ken ik minder goed. Ik denk dat ik Goffin beter onder de duim kan houden."

Het is de veertiende keer dat Federer zich op de seizoensfinale bij de laatste vier schaart. Zes keer won hij het toernooi en vier keer was hij runner-up. "Ik weet niet of het normaal is dat ik hier op mijn leeftijd nog sta, maar ik geniet er des te meer van", glimlachte de 36-jarige Zwitser. "Dit gaat mijn verwachtingen ver te boven. Ik ben gewoon al blij dat ik nog altijd fit ben en plezier kan vinden in het tennis."

11u00: Kan Goffin verrassen tegen Federer?

Een nieuwe dag, een nieuwe uitdaging voor David Goffin. De 26-jarige Luikenaar plaatste zich gisteren als eerste Belgische tennisman voor de finale van de Masters. Een zege tegen zijn maatje Dominic Thiem was genoeg voor een plek bij de laatste vier.

Nu staat Goffin tegenover niemand minder dan Roger Federer. Onze landgenoot stond al zes keer tegenover 'RF' en verloor ook elke wedstrijd van de Zwitser. Kan de Belg vandaag verrassen en Federer verslaan in de strijd om een plek in de finale? Hier hoeft u alvast niets te missen.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roger van roy

  Ongeloof bij het lezen van kritiek op David omdat hij zich houdt aan de spelregels in het tennis : daar is enkel Engels en Frans de voertaal. Kim hield zich ook aan de regels en sprak Engels op de tornooien en Justine sprak Frans. En David laat vooral zijn talent en wilskracht spreken , dat is de mooiste taal voor mij.

 • Dominique Vanacker

  Nou Annelies, ga je nu van Federer verlangen dat hij Schweizerdeutsch spreekt voor de camera's? Hij vertegenwoordigt dus geen Italiaans- of Franssprekende Zwitsers?

 • dirk de marez

  Dit was geen stunt, maar het resultaat om talent te onderhouden, te trainen en consequent naar doelstellingen te leven. Proficiat David !!

 • Joeri Haelen

  Kenny, denk je nu echt dat hij de finale van de masters cadeau geeft?

 • Annelies Vandenbroeck

  Zou beter eerst Nederlands leren. Hij spreekt wel engels maar de landstaal van de meerderheid in dit land, nee dus. Ik ben Vlaming, mij vertegenwoordigt hij niet.