Kvitova slaagt er niet in de muur van Radwanska te slopen op de Masters

De Poolse wint voor het eerst de WTA Finals

Agnieszka Radwanska heeft in Singapore voor het eerst in haar carrière de WTA Finals gewonnen, zeg maar de Masters of het officieuze WK. De Poolse, vorig jaar halve finaliste, rekende in een spannende finale af met de Tsjechische Petra Kvitova. Na meer dan twee uur tennis stond er 6-2 4-6 6-3 op het bord. Voor Radwanska, die nog nooit een grandslamtoernooi won, is het de belangrijkste titel uit haar carrière.

Radwanska, nummer zes op de wereld, startte uitstekende aan de finale. Ze ging meteen door de opslag van haar opponente en liep in geen tijd uit naar 4-1. De Tsjechische, één tel hoger op de ranglijst, stapelde de missers op (16 ongedwongen fouten in de eerste set). Radwanska daarentegen bleef nagenoeg foutloos en produceerde maar één directe fout in de eerste set. Met een nieuwe break stond er al snel 6-2 op het bord.

GETTY

Kvitova vecht terug
Het tweede bedrijf leek weinig beterschap te brengen voor Kvitova. De tweevoudige Wimbledonlaureate leverde haar opslag en moest andermaal achtervolgen. Kvitova, die de WTA Finals won in 2011, knokte zich met agressief tennis echter terug in de match. De 26-jarige Radwanska werd bij momenten 'overpowered' en zag de ene winner na de andere om haar oren vliegen (20 stuks voor Kvitova tegen 'maar' 4 voor de Poolse). Kvitova brak terug en sloeg bij 5-4 zelf toe, 6-4 en alles te herdoen.

GETTY

Foutenlast nekt Kvitova
In een spannende derde set wisselde het momentum meerdere keren. Kvitova liep uit tot 2-0, Radwanska nam over naar 2-3, maar de Tsjechische plooide nog niet en hing de bordjes weer gelijk 3-3. Radwanska bleef uiteindelijk het koelst en bleef maar ballen terughalen. Kvitova verviel terug in een (te) hoge foutenlast. Ongedwongen fout nummer 53 (!) (tegenover maar 5 voor Radwanska) was er te veel aan voor de Tsjechische, 6-3.

Opvallend, beide vrouwen overleefden de groepsfase in Singapore hoewel ze twee van hun drie matchen hadden verloren.

Agnieszka Radwanska volgt op de erelijst Serena Williams op. De Amerikaanse nummer 1 was er dit jaar niet bij. Zij zette na de US Open een punt achter haar seizoen. De Poolse telt nu zeventien WTA-titels op haar palmares. Dit jaar won 'Aga' ook in Tokio en Tianjin.

GETTY
GETTY

Radwanska: "Mooiste dag van mijn leven"

Radwanska liet haar tranen de vrije loop na het grootste succes uit haar loopbaan. "Dit is de mooiste dag van mijn leven. Een paar weken geleden wist ik nog niet eens of ik aan dit toernooi mocht deelnemen. En nu heb ik gewonnen. Dit is werkelijk ongelooflijk."

PHOTO_NEWS