Maria Sharapova stopt op haar 32ste definitief met tennissen

EPA
Maria Sharapova bergt haar tennisracket voorgoed op. De 32-jarige Russische stopt per direct met tennissen. Sharapova’s carrière haalde de voorbije jaren haar niveau niet meer door blessures na haar dopingschorsing. Ze won 5 grandslams in haar carrière.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Maria Sharapova zet op 32-jarige leeftijd een punt achter haar carrière. Dat laat ze weten in een bijdrage op de website van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. “Hoe laat je het enige leven dat je altijd hebt gekend achter jou? Hoe verlaat je de courts waarop je hebt gewandeld sinds je een klein meisje was -de sport waar je van houdt, die je bittere tranen deed wenen maar ook ongekende vreugde bezorgde- een sport waar je een familie vond, met fans die meer dan 28 jaar achter jou stonden? Dit is nieuw voor mij, dus vergeef mij alsjeblief. Tennis - ik zeg vaarwel”, schrijft Sharapova.

De Russin won in haar carrière 36 titels, waaronder vijf grandslamtoernooien. Sharapova hoort tot het selecte clubje van tien vrouwen dat de ‘career grand slam’ binnenhaalden, de vier grandslams. Ze won Wimbledon in 2004 toen ze amper 17 jaar was. Daarna volgden de US Open (2006), de Australian Open (2008) en Roland Garros (2012 en 2014). In augustus 2005 bereikte Sharapova voor de eerste keer de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Ze bekleedde die plaats in totaal 21 weken.

De Russin kende ook heel wat blessureleed, vooral aan de schouder, en beleefde begin 2016 een dieptepunt toen ze op de Australian Open betrapt werd op het verboden dopingmiddel meldonium. Haar schorsing van twee jaar werd door het Internationaal Sporttribunaal teruggebracht tot vijftien maanden en in april 2017 maakte ze haar comeback, maar nieuwe successen bleven uit. Op de huidige WTA-ranking was Sharapova weggezakt naar plaats 373. 

AFP

In Vogue gaf de Russische zelf wat duiding bij haar afscheid. Ze heeft het over de eerste signalen waaruit bleek dat het tijd was om te stoppen. “Eén van die signalen kwam er in augustus van vorig jaar op de US Open. Dertig minuten voor de wedstrijd moest ik mijn schouder verdoven om de wedstrijd te voltooien. Schouderblessures zijn niks nieuw voor me. Gewoon op het veld stappen die dag voelde als een overwinning, ook al had het eigenlijk nog maar de eerste stap naar de overwinning moeten zijn. Mijn lichaam is een afleiding geworden.”

“Als ik er op terugkijk realiseer ik me dat tennis mijn berg is geweest. Mijn pad was gevuld met valleien en omleidingen, maar het zicht van de top was ongelooflijk. Na 28 jaar en vijf Grand Slam-titels ben ik klaar voor een nieuwe berg, meestrijden op een ander soort veld.”

EPA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • hugo van de velde

  PROFICIAT met een prachtige carriere, de 4 grandslams winnen is formidabel. heb genoten van jouw vechtlust tijdens de wimbledonfinale tegen SERENA. Dat kreunen vond ik niet zo erg, wel dat je meestal heel zuur keek en een zekere minachting had voor je tegenstandsters;

 • Karel Van Beeck

  Het zal veel stiller worden op de courts!

 • Erik De Deyne

  Maria, begrijp je beslissing, genoot vele jaren van je "power tennis" met de nodige decibels! Misschien kan je ook een academy oprichten om jong opkomend talent te motiveren!

 • Peet V gilst

  een prima speelster die t niet vd powerslagen moest hebben zoals bv williams. Een hele mooie vrouw ook en dat maakte het leuker om naar te kijken , sorry wil niet sexistisch zijn maar liever haar dan bv williams met alle respect voor haar tennisverleden. t gaat je goed Maria

 • Rudy Cauwenbergh

  ha dan mag het geluid terug op tijdens de wedstrijden,was wel leuke verschijning op tennisveld maar dat kreunen altijd