Maria Sharapova betrapt op doping: "Heb mijn fans en sport in de steek gelaten"

Wat zou Maria Sharapova vanavond aankondigen op een speciale persconferentie? Speculatie troef, het einde van haar carrière misschien? Niks van, de Russische toptennisster liet weten dat ze op de Australian Open positief getest heeft op meldonium, een medicijn dat ze al 10 jaar neemt, maar sinds kort op de lijst met verboden producten staat. De 28-jarige ex-nummer één van de wereld zegt dat ze niet gekeken had naar de lijst met nieuwe verboden producten die werd gepubliceerd op 1 januari van dit jaar. Sharapova zou het het middel al nemen sinds 2006, toen ze kampte met gezondheidsproblemen. De Russische tennistopper wordt voorlopig geschorst in afwachting van een uitspraak in haar dossier.

Op welke manier meldonium sportprestaties kan bevorderen en waarom het nu al dé dopingbom van 2016 deed ontploffen, leest u op HLN Sport PLUS, nu een maand gratis en geen betaalgegevens nodig!

Het was een aangeslagen Maria Sharapova die in Los Angeles het woord nam, er moest dus wel iets ernstigs aan de hand zijn. "De ITF heeft me via een brief op de hoogte gebracht van een positieve test op de Australian Open. Het gaat om een medicijn dat ik al 10 jaar inneem en het is een middel dat door mijn dokter werd aangeraden. Het was positief voor mijn gezondheid en daarom heb ik het ook gedurende die lange periode genomen. Ik kampte met hartproblemen en er is sprake van een familiegeschiedenis van diabetes, waarvan ook ik de eerste tekenen vertoonde."

Fout gemaakt
Het nummer 7 op de WTA-ranglijst gebruikte al jaren om verschillende kwaaltjes te bestrijden en wist niet dat het sinds kort wel strafbaar was. "Ik was daar niet van op de hoogte en heb een fout gemaakt." De dochter van Yuri Sharapova gaf aan haar volledige verantwoordelijkheid te zullen opnemen. Ze weet nog niet of en hoelang ze geschorst wordt en wanneer ze mogelijk opnieuw op de courts verschijnt.

Blessure aan voorarm
In eerste instantie werd gedacht dat 'MaSha' de pers bijeen had geroepen om aan te kondigen dat ze een punt achter haar tenniscarrière zou zetten. De 28-jarige Russin sukkelt met een blessure aan de linkervoorarm. Afscheid nemen, daar denkt ze echter niet aan. "Ik weet dat er heel wat speculaties waren, maar ik wil mijn carrière niet op deze manier afsluiten en hoop op een tweede kans. Als ik trouwens zou stoppen dan zou ik dit nooit in zo'n hotel met zo'n lelijk tapijt aankondigen."

Niet meer in actie
De blessure hindert de 'Queen of Scream' al sinds september. Eind vorig seizoen speelde de vijfvoudige grandslamwinnares alleen nog de WTA Finals in Singapore en trad ze met Rusland aan in de finale van de Fed Cup. In januari van dit jaar gaf Sharapova al forfait voor Brisbane, waarna ze wel de Australian Open speelde. Sinds ze in het eerste grandslamtoernooi van het seizoen in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Serena Williams, kwam ze niet meer in actie.

USA Today Sports
Getty Images
Getty Images
USA Today Sports
AP
Getty Images
USA Today Sports

Voorlopig geschorst
Het 'Tennis Anti-Doping Programme (TADP)' van de Internationale Tennisfederatie ITF heeft Maria Sharapova een voorlopige schorsing opgelegd, zo meldt de ITF vanavond op haar website. In afwachting van een uitspraak in haar dossier wordt ze vanaf 12 maart voorlopig geschorst.

Veel integriteit
Sharapova verklaarde zelf dat ze een zware fout gemaakt had en dat ze daar de volledige verantwoordelijkheid voor zal dragen. Steve Simon, de CEO van de Women's Tennis Association, reageerde al kort op het nieuws. "Ik ben heel triest om dit nieuws over Maria te horen. Ze is een leider en staat bekend als een vrouw met veel integriteit. Helaas weet Maria ook dat het de verantwoordelijkheid van elke speelster is om te weten welk middel al dan niet toegestaan is. De zaak is nu in handen van het TADP en zijn standaardprocedures. De WTA zal alle beslissingen van dit orgaan ondersteunen."

Abramova en Vorganov
Sharapova is niet de eerste atlete die positief test op het sinds kort verboden meldonium, dat ook meldronaat genoemd wordt. Onder meer de Russische wielrenner Eduard Vorganov en de Oekraïense biatlete Olga Abramova gingen de tennisster voor. Meldonium heeft invloed op de hormonen en de stofwisseling en kan het uithoudingsvermogen bevorderen.

EPA
EPA
getty
epaReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels