Kim Clijsters (36) maakt in 2020 comeback in het tennis

Clijsters in 2010 op de US Open met dochtertje Jada, nu 11, op de arm.
BELGA Clijsters in 2010 op de US Open met dochtertje Jada, nu 11, op de arm.
Kim Clijsters heeft op haar 36ste aangekondigd dat ze een terugkeer maakt in het proftennis. De Limburgse deelde een filmpje op Instagram waarin ze het nieuws meedeelt. Clijsters was sinds 2012 met tennispensioen, nadat ze al eens een terugkeer had gemaakt nadat ze mama was geworden van haar eerste dochter Jada. Inmiddels heeft de ex-nummer één drie kinderen

“Wat ik echt wil in mijn leven? De voorbije zeven jaar, ben ik voltijds mama geweest. En ik hou ervan, écht. Maar ik hield er ook van om professioneel tennister te zijn. En eerlijk: ik mis dat gevoel. Dus... wat als ik de beiden probeer te combineren? Kan ik een liefhebbende moeder zijn én de best mogelijke tennisster? Laten we het doen. Laten we nog een keer een comeback maken. Ik zie jullie in 2020!”

Clijsters maakte in 2009 na twee jaar een eerste comeback en die bleek een schot in de roos. Ze won nog drie van haar vier grandslamtitels. Eind 2012 zei ze het circuit opnieuw vaarwel. De voormalige nummer één van de wereld won in totaal 41 WTA-titels, waaronder vier grandslams (US Open 2005, 2009 en 2010, Australian Open 2011) en drie keer de Masters. Twintig weken stond ze bovenaan de WTA-ranking.

Kim Clijsters
BELGA Kim Clijsters

Ik vind het zo opwindend te kunnen aankondigen dat ik mijn tweede comeback op de WTA Tour zal maken”, klinkt het in een communiqué van Clijsters. “Hoewel er mij de volgende vier maanden veel werk wacht, is mijn grootste motivatie de persoonlijke uitdaging, zowel fysiek als mentaal. Ik wil mezelf opnieuw testen. Op mijn 36ste voel ik mij te jong om op pensioen te zijn. Er zijn zoveel inspirerende atleten en moeders die in competitie zijn. Ik kan niet wachten om terug op de courts te zijn en na te gaan wat mogelijk is nadat je drie kinderen hebt gekregen.”

Clijsters hoopt in januari haar terugkeer te kunnen vieren tijdens de toernooien in Australië. Sinds begin dit jaar is ze opnieuw aan het trainen. Nadat ze bepaalde fysieke doelstellingen bereikte, met onder meer een geslaagde test in mei op het gras van Wimbledon, heeft ze besloten nog een laatste hoofdstuk aan haar carrière te breien. “Er zullen fysiek altijd twijfels zijn, en daarom werken we heel traag”, klonk het tijdens een telefonisch persmoment. “Ik kijk niet te ver vooruit. Natuurlijk zit ook het dubbelspel op de Olympische Spelen in Tokio ergens in mijn achterhoofd. Als alles heel goed verloopt, zou ik wel willen gaan. Maar dat is momenteel nog veel te ver weg. Ik mag daar nog niet te veel over nadenken.”

Clijsters zal ook opnieuw gaan samenwerken met haar ex-coach Carl Maes en osteopaat Sam Versleghers. In de komende weken wil ze haar team verder uitbreiden. “Carl Maes zal mij ook bijstaan, maar het is voor hem niet mogelijk om er altijd bij te zijn. Hij is ook meer een mental coach geworden. Ik sta voor alles open, de komende weken moet op dat vlak meer duidelijkheid komen.”

Bekijk hieronder de volledige video die Kim Clijsters op haar Instagram plaatste:

Kim Clijsters.
belga Kim Clijsters.233 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Cerrens

  Begint nu al met knieproblemen en het tennis is meer machttennis geworden Heb mijn twijfels

 • leen hanssens

  Daar heeft de VRT gisteren 12 minuten nieuws aan gehangen. Dat is haar keuze toch?

 • Marko Decandt

  Ik snap dat ze denkt dat ze weer aan de top kan geraken, als je ziet dat een oudere Serena en Venus nog steeds top zijn door enkel hard te beuken en nikske techniek of tactiek te gebruiken. Clijsters sloeg zeker even hard als de Williamsen, dus ik zie Clijsters zeker op hetzelfde niveau als hen terug komen.

 • peter destoop

  wij zijn altijd trots geweest op U Kim. Ga ervoor !!!

 • Evelien Wouters

  Catherine Mistiaen... Het is toch niet omdat je kinderen hebt dat daarom je eigen leven moet stoppen. Je hebt nog steeds recht om je eigen doelen achterna te gaan. Als je beide kan combineren, des te beter! Jezelf onthouden van elke uitdaging omdat de kans bestaat dat je wat minder aandacht voor je kind(eren) overhebt, daar zullen ze niet van doodgaan. En deze patatjes zullen wel de nodige zorgen en aandacht krijgen. Heel veel succes Kim! Ik kom zeker kijken! Enkel nog babysit regelen! :-)