Ivan Lendl gaat jonge Amerikaanse talenten opleiden

AP
Oud-nummer één van de wereld Ivan Lendl zal de komende tijd jonge Amerikaanse tennistalenten gaan coachen. Dat bevestigde de Amerikaanse tennisfederatie (USTA) op haar website.

"We willen een cultuur van winnen installeren bij onze jonge spelers. Wanneer ze gecoacht worden door een groot kampioen uit het verleden, is dat een niet te onderschatten voordeel", legde algemeen directeur van het USTA Player Development-programma Martin Blackman uit. Naast Lendl werden ook Mardy Fish en Jill Craybas binnengehaald als nieuwe coaches. Lendl is ondertussen al beginnen werken met een groep jongeren van 15-16 jaar, preciseerde de USTA. Hij zal hen volgen op de juniorencircuits in november en december.

De 55-jarige Lendl was in zijn actieve tenniscarrière goed voor acht grandslamtitels. Tussen 2012 en 2014 was de Amerikaan met Tsjechische origine de coach van de Brit Andy Murray.

De USTA wil in de toekomst nog meer oud-spelers in haar rangen opnemen. De Amerikaanse tennissport kent momenteel een moeilijke tijd. Vooral bij de mannen ontbreken de wereldtoppers van weleer. John Isner is de beste Amerikaan met een elfde plaats op de ATP-ranking. "Maar de ommekeer is al ingezet", aldus de USTA. "Bij de junioren staan er momenteel namelijk vijf Amerikanen bij de eerste tien van de wereld."