IJzersterke Federer verslaat Djokovic in Cincinnati

AP
Roger Federer heeft het sterk bezette hardcourttoernooi van Cincinnati op zijn lange erelijst bijgeschreven. De Zwitserse tennisser toonde zich in de finale tegen Novak Djokovic zeer geïnspireerd. Na de eerste set in de tiebreak te hebben gewonnen met 7-1, brak hij de Servische nummer één van de wereld meteen in de tweede. Die voordelige marge gaf de 34-jarige routinier, tweede op de wereldranglijst, niet meer uit handen: 7-6, 6-3.

Federer, die zelf erg goed serveerde, nam daarmee revanche voor de verloren finale op Wimbledon. Daarna stond hij niet meer tegenover Djokovic, die in de jacht op zijn enige nog ontbrekende titel in de ATP Masters opmerkelijk meer moeite had te scoren op eigen service. De eindstrijd van het Amerikaanse evenement was na anderhalf uur voorbij. Federer, die in het onderlinge vergelijk een voorsprong van 21-20 nam, kan dus met een gerust hart naar de US Open.

Winnaar in Brisbane, Dubai, Istanboel en Halle
Federer won het toernooi eerder in 2005, 2007, 2009, 2010, 2012 en 2014. Sinds zijn vijfde zege in 2012 was hij al alleen recordhouder. Telkens Federer de finale bereikte in Cincinnati won hij die ook. De 34-jarige Zwitser heeft nu 87 ATP-toernooien op zijn palmares, met daarbij 17 Grand Slams en 24 Masters 1.000-toernooien. Dit seizoen won hij ook al in Brisbane, Dubai, Istanboel en Halle.

Pensioen
Djokovic kon de eerste speler in de geschiedenis worden met alle negen Masters 1.000-toernooien op zijn palmares. De 28-jarige Serviër was ook al 24 keer aan het feest in een Masters 1.000, maar nog nooit in Cincinnati, waar hij wel voor de vijfde keer in de finale stond. In 2008 en 2011 verloor hij daarin van de Schot Andy Murray (ATP-2), in 2009 en 2012 eveneens van Federer. "Ik zal moeten wachten tot Roger met pensioen is, om hier te kunnen winnen", legde Djokovic zich bij de nederlaag neer. "Ik heb alles gegeven, maar Roger was te goed en verdient de titel."

Goede week
Federer deed het afgelopen week uitzonderlijk goed in Cincinnati. In 49 games gaf hij niet één keer zijn opslag uit handen. Hij houdt aan de zege 731.000 dollar over en wipt morgen op de ATP-ranking opnieuw over Murray, die hij in de halve finales uitschakelde, naar de tweede stek. "Het was een goede week", beaamde Federer. "Ik heb aanvallend tennis gespeeld en heb daar veel plezier aan beleefd. Hopelijk gaat het in New York even goed. Ik start er nu als tweede reekshoofd, maar daar hecht ik geen belang aan. Misschien is het wel net beter om Novak vroeger tegen te komen dan in de finale. Alleszins is dat iets waar ik nu nog niet aan denk. Het is immers van 2009 geleden dat ik de finale van de US Open speelde."

AP
GETTY
AFP
AP
AP