Frustraties rond privileges Roger Federer laaien op in tenniscircuit: “Die excessen moeten er uit”

Links: Federer kan het uitleggen na zijn zege tegen Thiem. Rechts: Julien Benneteau ziet af tijdens de Australian Open van dit seizoen.
PN Links: Federer kan het uitleggen na zijn zege tegen Thiem. Rechts: Julien Benneteau ziet af tijdens de Australian Open van dit seizoen.
Is de macht van tennislegende Roger Federer zo groot geworden dat hij een voorkeursbehandeling tijdens de grandslams geniet? De frustraties en onderhuidse spanningen binnen het circuit krijgen voor het eerst een stem via de Franse dubbelspecialist Julien Benneteau.

In een interview met het Franse radiostation RMC haalde Julien Benneteau, gewezen dubbelkampioen op Roland Garros, in niet mis te verstane woorden uit naar Federer. De Fransman wijst expliciet naar Team8, het bureau van Roger Federer dat hij samen met zijn agent Tony Godsick gecreëerd heeft en dat instaat voor marketing en advies van tennissers. Collega’s als Del Potro en Dimitrov liggen onder contract bij Team8. Bovendien hebben ook twee van de grootste tennisbonden inspraak in Team8, de Australische en de Amerikaanse. Benneteau spreekt van meer dan één belangenconflict.

Van l naar r: de leden van Team8 met baas Tony Godsick, Steve Healy (voorzitter van de Australische tennisbond), Rod Laver en Craig Tiley, CEO van Tennis Australia en de Australian Open.
AP Van l naar r: de leden van Team8 met baas Tony Godsick, Steve Healy (voorzitter van de Australische tennisbond), Rod Laver en Craig Tiley, CEO van Tennis Australia en de Australian Open.

Zo wijst de Fransman naar de Laver Cup, een exhibitietoernooi dat dit jaar in september voor de tweede keer plaatsvond. “Kijk, Roger is een legende van het tennis, een icoon”, aldus Benneteau bij RMC. “Hij verdient zelfs zekere privileges. Maar de laatste tijd zijn er toch wat excessen. Vooral zijn promotie van de Rod Laver Cup is echt wel storend. Toen de nieuwe Davis Cup zou plaatsvinden in november, hoorde je Roger niet. Maar toen dat september werd en dus zou clashen met de Laver Cup stond hij plots recht en kantte hij zich resoluut tegen het nieuwe format van Gerard Piqué (de Barcelona-verdediger die voorvechter is van die nieuwe Davis Cup, nvdr). Op dat vlak stellen de tennisautoriteiten zich véél te slap op. Voor Federer gaat het bij die Laver Cup louter om de show - er zijn geen sportieve criteria aan de selectie verbonden. Zo kreeg Nick Kyrgios 665.000 euro om deel te nemen. Ja, dat zijn de prijzen.”

John McEnroe, Bjorn Borg en Rod Laver vorig jaar op de Laver Cup in Tsjechië.
Getty Images for Laver Cup John McEnroe, Bjorn Borg en Rod Laver vorig jaar op de Laver Cup in Tsjechië.

“En nog iets rond die Laver Cup: in de organisatie zit Craig Tiley, hij staat in voor de marketing- en tv-rechten en wordt dus betaald door Federer. Maar Tiley is ook de grote baas van de Australian Open. Nu wil het toch wel niet lukken dat Federer op de Australian Open twaalf van zijn laatste veertien matchen om half acht mocht spelen?” Een tijdstip waarop de hitte in Melbourne minder van tel is dan even na de middag. “Op dezelfde dag dat Federer tegen Stuff moest spelen stond ook Djokovic tegen Monfils geprogrammeerd. Je zou toch denken dat die laatste partij de avondsessie verdient. Maar nee, zij moesten om 14u30 aan de bak bij 42 graden. En Federer mocht ‘s avonds zijn ding doen tegen Struff.”

Roger Federer.
AP Roger Federer.

“Dit jaar was er op de US Open ook de vernieuwde Louis Armstrong Court, maar naar verluidt heeft Tony Godsick meteen gezegd dat Federer daar niet zou spelen. Nogmaals: normaal dat Federer soms een voorkeursbehandeling krijgt en ik heb helemaal geen persoonlijke agenda tegen hem. Ik ben zelfs de eerste  om te zeggen dat hij de allergrootste is. Maar ik vind wel dat zo’n belangenconflicten niet kunnen.”

Federer won gisteren op de ATP Finals in Londen van Thiem.
Photo News Federer won gisteren op de ATP Finals in Londen van Thiem.

“Ik weet niet of het nodig is dat we moeten discussiëren over het feit waar Roger Federer zijn matchen in New York moet spelen”, aldus de woordvoerder van de US Open in een reactie op de aantijgingen. “Al zijn matchen gaan gewoon door op hoofdcourt Arthur Ashe, net zoals de partijen van Serena Williams en Rafael Nadal.” Ook Craig Tiley verdedigde zich al. “Elke generatie kent een Roger Federer. De fans willen hem zien spelen en de tv-stations willen zijn matchen uitzenden op de voor hen beste uren op de mooiste court. Ik denk niet dat er één toernooidirecteur daar geen rekening mee houdt.”

AFP

Na zijn zege tegen Thiem gisteravond op de ATP Finals in Londen werd Federer ook met de aantijgingen geconfronteerd. En de Zwitser met de 99 ATP-titels maakte er zich niet vanaf met een ‘no comment’. Hij geeft toe dat hij inderdaad soms over zeker privileges beschikt, maar dat dit zeker niet systematisch is en dat hij niet de enige is. “Soms gebeurt het dat ze me vragen: ‘speel je liefst overdag of ‘s avonds? Ja, soms heb ik daar een stem in. Maar op de US Open heb ik onlangs nog gevraagd om maandag te spelen en moest ik dinsdagavond aan de bak. Soms word ik geholpen, soms niet.”

Djokovic: “Benneteau profiteert vooral dankzij Federer”

En ook Djokovic kreeg de vraag voor zich geworpen. De Serviër sprak duidelijke taal. “Federer verdient simpelweg een aparte behandeling. De man heeft zes keer de Australian Open gewonnen en is zonder twijfel de beste tennisser die we ooit gehad hebben. Als hij geen privileges krijgt, wie dan wel? De mensen willen hem zien spelen op de central court op het mooiste uur en dat is, op de US Open, half acht ‘s avonds op de Rod Laver Arena.” Djokovic stelde wel begrip te hebben voor de uithaal van Benneteau. “Ik snap wel dat er gefluisterd wordt dat sommige spelers jaar na jaar op bepaalde toernooien gefavoriseerd worden. Maar zij moeten toch vooral begrijpen dat Federer veel aandacht en inkomsten genereert voor het tennis. Daar profiteren jongens als Benneteau toch vooral van.”

AFP13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GUIDO VANDENBEMPT

  Ja het is in Roland Garros hetzelfde met de Franse spelers die op de hoofdbanen mogen spelen zelfs al zijn ze nummer 100 op de ranking maar daar heeft hij natuurlijk geen kritiek op

 • Joeri Haelen

  9 van de 10 mensen komen kijken voor Federer, dus tja, waarom zouden ze hem geen topuur geven. Voor mij mogen een Federer en Nadal en Djokovic zulke voordelen hebben.

 • Gaston FOUBERT

  Sportief gezien heeft die wel gelijk. Federer is niet meer onklopbaar en een zwak moment door de hitte geeft meer kans dat hij al eens meer verslagen wordt. En voor de winnaar van die match kan het een boost geven. Voor Serena, en terecht, geen privileges of het staat hier vol negatieve commentaren, maar o wee voor Federer.

 • Kenny Geerts

  Ik snap niet waarom ne voetballer (Pique) zich moeit met het tenniswereldje...

 • Joris Joseph van Zweden

  Federer begint ook altijd op zondag heeft hij eventueel twee dagen rust voor finale