Flipkens stunt tegen voormalig nummer één van de wereld en zet Fed Cup-dames op voorsprong

BELGA
Een start in stijl. In de openingswedstrijd van het Fed Cup-barrageduel tegen Spanje heeft Kirsten Flipkens (WTA 59) de scalp genomen van Garbiñe Muguruza (WTA 19), in 2017 nog het nummer één van de wereld. Het werd 6-3, 4-6 en 6-4. 

“Een lastige opdracht, maar niet onmogelijk”, omschreef Flipkens haar partij vooraf. Twee keer eerder nam ‘Flipper’ de maat van de tweevoudig grandslamwinnares. Op het gras in Mallorca (2016) en ’s-Hertogenbosch (2013) trok ze al aan het langste eind. Vandaag herhaalde ze, ondersteund door het enthousiaste publiek in de Lange Munte in Kortrijk, dat huzarenstukje. Een felbevochten driesetter zette de toon voor de Belgische dames. 

Later vandaag is het de beurt aan Alison Van Uytvanck (WTA 52). Zij staat tegenover voormalig toptienspeelster Carla Suarez Navarro (WTA 27). De winnaar van de ontmoeting tussen België en Spanje tennist volgend jaar in Wereldgroep I, de verliezer zal in Wereldgroep II uitkomen. 

BELGA
EPA

“Deed mijn uiterste best, maar Flipkens tenniste erg sterk”, zegt Muguruza na verlies

Garbiñe Muguruza (WTA 19) ging eerder vandaag bij de opener van de barrages van Wereldgroep I van de Fed Cup verrassend de boot in tegen Kirsten Flipkens (WTA 59) in drie sets (6-3, 4-6 en 6-4). De Spaanse kopvrouw moest nadien de teleurstelling verbijten. “Ik heb mijn uiterste best gedaan om de partij te winnen, maar helaas”, reageerde Muguruza. “Kirsten tenniste echt heel sterk.”

“Ik wist dat Kirsten veel talent had, maar in deze wedstrijd liet ze nogmaals zien wat ze in haar mars heeft”, vertelde Muguruza, die in 2017 nog nummer 1 van de wereld was. “Het spel dat ze op de mat bracht, was echt van een heel hoog niveau. Dit was zonder twijfel haar sterkste match die ze tegen mij speelde. Ik ben onder de indruk.”

Alison Van Uytvanck (WTA 52) krijgt op dit moment de kans om score te verdubbelen. Dan moet de Brabantse wel afrekenen met Carla Suarez Navarro (WTA 27). “Door mijn nederlaag ligt er meteen veel druk op de schouders van Carla”, aldus Muguruza, die het zondag zelf nog opneemt tegen Van Uytvanck. “Hopelijk kan Carla winnen, al zal dat verre van eenvoudig zijn, want ik verwacht opnieuw een lastige partij. Ik baal nu wel een beetje, maar ga snel de knop omdraaien en de blik richten op morgen.”

Photo News

Van Herck sluit 1e dag af met duidelijk doel: “Zondag 2 noodzakelijke punten pakken”

Kapitein Johan Van Herck blijft geloven in de Belgische kansen. “We willen morgen de twee noodzakelijke punten pakken en de eindzege veiligstellen”, is de T1 strijdvaardig.

Kirsten Flipkens (WTA 59) zette de Belgen op het hardcourt van de Kortrijkse Lange Munte op 1-0, met een knappe zege in drie sets (6-3, 4-6 en 6-4) tegen Garbiñe Muguruza (WTA 19). Alison Van Uytvanck (WTA 52) ging nadien kansloos de boot in tegen Carla Suarez Navarro (WTA 27) in twee sets (6-3 en 6-2).

“We hebben vandaag twee verschillende partijen gezien”, opende Van Herck. “Kirsten haalde een ongelooflijk hoog niveau. Ze speelde een dijk van een match, tactisch maar ook mentaal. Het deed me deugd te zien dat ons plan werkte. Voor Alison liep het moeilijker. In het begin lagen er mogelijkheden, maar die liet ze helaas liggen. Ik wil ook wel benadrukken dat Suarez Navarro sterk voor de dag kwam.”

“We moeten deze uitslagen aanvaarden en de wedstrijden analyseren”, vervolgde de kapitein. “Mijn speelsters moeten recupereren om klaar te zijn voor morgen. Dan volgen opnieuw drie lastige partijen, maar het blijft ons doel er daar minstens twee van te winnen. Ik hoop weer op een volle zaal met zuiderse sfeer, dan moet het lukken.” 

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.