Federer verdedigt zich na kritiek van Greta Thunberg op zijn lucratieve sponsordeal met Credit Suisse

epa/dpa
Roger Federer heeft gereageerd na de kritiek van Greta Thunberg over zijn rol als ambassadeur voor Credit Suisse. De klimaatactiviste veroordeelt de promotiefunctie van de tennislegende (38) wegens de investeringen van de Zwitserse bank in fossiele brandstoffen. Sinds 2016 heeft Credit Suisse 15 miljard dollar (13,5 miljard euro) kredieten verleend aan fossiele energiebedrijven. In de hoop Federer wakker te schudden, lanceerden activisten op Twitter de hashtag #Rogerwakeupnow in de hoop Federer wakker te schudden.

Thunberg retweette net als zevenhonderd andere accounts een post van de activistengroep 350.org Europe. Twaalf demonstranten stonden dinsdag in Zwitserland voor de rechter, omdat ze weigerden een boete te betalen voor het spelen van tennis in een Credit Suisse filiaal in 2018. Ze voerden de stunt uit om aandacht te vragen voor de sponsoring van Federer door een bank die nauwe banden heeft met de fossiele industrie. Even buiten de rechtbank toonden protestanten dinsdag een spandoek met het opschrift ‘Credit Suisse vernietigt de plaat. Roger, steun jij dat?’

Federer vertoeft momenteel in Melbourne in de aanloop naar de Australian Open. Woensdag is de twintigvoudige grandslamwinnaar een van de gezichten achter een benefiet in de Rod Laver Arena, om hulp voor de bosbrandenramp in Australië, samen met Nadal, Serena Williams, Kyrgios, Tsitsipas, Osaka en Wozniacki. Maar gisteren al pakte ‘King Roger’ met een voorzichtig geformuleerde verklaring uit waarin hij Credit Suisse niet bekritiseerde. “Ik neem de gevolgen en dreiging van klimaatverandering zeer serieus, vooral omdat mijn familie en ik aankomen in Australië te midden van verwoesting door de bosbranden”, aldus Federer.

EPA

Federer zegt dankbaar te zijn voor jonge klimaatactivisten die stimuleren het eigen gedrag te onderzoeken, ernaar te handelen en te zoeken naar innovatieve oplossingen. “We zijn het aan hen en onszelf verplicht om te luisteren. Ik waardeer het herinnerd te worden aan mijn verantwoordelijkheid als individu, sporter en ondernemer. Ik ben toegewijd om deze bevoorrechte positie te gebruiken om zulke belangrijke kwesties met mijn sponsors te bespreken.”

Naast Federer kreeg ook Credit Suisse het warm onder de voeten. Toch blijft de Zwitserse bank de fossiele industrie, en de uitbreiding ervan, ondersteunen. Eerder beweerde de bank de klimaatovereenkomst van Parijs te zullen steunen en niet meer te zullen investeren in fossiele brandstoffen.

Vorige week nog raakt bekend dat Federer goed op weg is om toe te treden tot een select clubje sportmiljardairs. Hij zou in totaal al meer dan 900 miljoen Amerikaanse dollar (808 miljoen euro) verdiend hebben en zal dit jaar dankzij reusachtige sponsordeals de magische kaap van een miljard dollar overschrijden. Maar slechts een zevende (circa 116 miljoen euro) komt omwille van de puur sportieve resultaten. Het zijn vooral grote sponsors die de bankrekening van Federer spek(t)en. 

Een grote hap komt van zijn kledingsponsor. Bijna heel zijn carrière – van 1994 tot 2018 - was Federer trouw aan Nike, de laatste tien jaar daarvan goed voor een slordige 12 miljoen dollar (10,7 miljoen euro) per jaar. Die lange loyaliteit bleek toch relatief toen het Japanse modemerk Uniqlo de cijfers van Nike zwaar overtroefde. In juli 2018 ondertekende Federer een tienjarig contract dat volgens mediaberichten liefst 30 miljoen dollar per jaar waard is.

Daarnaast heeft Federer al jarenlang nog talloze andere miljoenendeals met grote merken lopen waarvoor hij als ambassadeur optreedt. Naast Credit Suisse zijn dat ook autofabrikant Mercedes Benz, horlogemaker Rolex, champagnemerk Moët & Chandon, chocolatier Lindt, luchtvaartmaatschappij Netjets, telecommaatschappij Sunrise, pastahuis Barilla en tennisracketleverancier Wilson.
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • swa Jonckheere

  Geef al die klimaatkindjes eens geen forum meer, misschien geraken wij er dan van verlost.

 • Gaston Lenaerts

  Wanneer gaat de media stoppen met dat kind een forum te geven

 • Eugene Gysels

  En het mentaal misbruik van de olielobby + de groene lobby van dit kind blijft maar duren. En mensen, doe jullie werk eens en schuim het internet maar eens af en je zal zien dat heel deze klimaatzever DE hoax van deze tijd is omdat ons financieel systeem op instorten staat

 • Arno Peet

  Dat ze gaat helpen blussen in Australië. Dat is iets voor het milieu doen. Als je weet dat 1uur houtkachel gelijk staat met 1300 km rijden met een dieselwagen.

 • Francis Weets

  Ze maakt zelf de wereld om zeep, een oproerkraaier eersteklas! Ga studeren en haal een degelijk diploma, en dan kan je oplossingen bedenken,ipv te profiteren en met je uitgestreken gezicht in de media te verschijnen.Het gepeupel weet genoeg dat het zo niet verder kan maar "trop is te veel". Het komt de strot uit !