Federer past voor Roland Garros: "Ben nog steeds geen 100%"

Roger Federer.
Getty Images Roger Federer.
Roger Federer zal Roland Garros dit jaar niet winnen. De Zwitser kondigde vandaag zijn forfait aan voor het Grand Slam-toernooi, dat zondag van start gaat. "Ik ben nog steeds geen 100%", was de uitleg van Federer, die sukkelt met een rugblessure. Het is het eerste Grand Slam-toernooi sinds 1999 dat de 34-jarige nummer drie van de wereld mist. Federer gaf toen verstek voor de US Open.

"Ik zou een onnodig risico nemen door hier te spelen voor ik echt klaar ben", vertelt Federer, die Roland Garros in 2009 won, op Facebook. "Het was niet makkelijk om deze beslissing te nemen, maar zo kan ik de rest van het seizoen in actie komen en mijn carrière voortzetten. Ik blijf zeer gemotiveerd, ik wil opnieuw topfit zijn voor het grasseizoen. Ik verontschuldig me bij de fans in Parijs en kijk er naar uit in 2017 terug te keren."

De 34-jarige Federer liep zijn rugblessure begin mei op bij een training voor het Masters 1000-toernooi van Madrid, waarvoor hij uiteindelijk forfait diende te geven. Daarna kwam de Zwitser in Rome nog in actie op gravel. Hij strandde er in de achtste finales tegen de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP 15). Eerder dit seizoen had Federer al te kampen met fysieke ongemakken. Zo ging hij begin feburari onder het mes wegens last aan de knie.