Federer laat Davis Cup links liggen: "Kan doen wat ik wil"

EPA
Het Zwitserse Davis Cup-team zal het in 2015 zonder topper Roger Federer moeten rooien. Dat heeft de FedExpress vandaag bevestigd. "Het was eerlijk gezegd geen moeilijke beslissing. Ik heb al zo lang Davis Cup gespeeld en met de eindzege van 2014 op zak denk ik eerlijk gezegd dat ik kan doen wat ik wil", klinkt het bij de 33-jarige Zwitser, het nummer twee op de wereldranglijst.

Tien dagen geleden was al bekend geraakt dat Federer (net als Stan Wawrinka) de Davis Cup-ontmoeting met België in de eerste ronde van de Wereldgroep (6-8 maart in Luik) links liet liggen. Door de overvolle kalender was het al een tijdje niet ondenkbaar dat Federer zou passen voor de eerste ronde.

Beide toppers schonken hun land in november 2014 nog de allereerste eindzege in de Davis Cup door in de finale in Villeneuve-d'Ascq de maat te nemen van Frankrijk. "Het was altijd al een zware last om dragen en het heeft me veel problemen bezorgd in mijn carrière. Het is een zware last die van mijn schouders gevallen is. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er door zowel de Zwitserse federatie als door de Internationale tennisbond (ITF) veel druk gezet werd. Ik ben dan ook opgelucht dat ik daar geen rekening meer mee moet houden. Davis Cup spelen deed ik vooral voor anderen, meer dan voor mezelf", aldus Federer, die voorlopig nog niet over het stopzetten van zijn Davis Cup-carrière spreekt.

Het Davis Cup-duel tussen België en Zwitserland wordt van 6 tot 8 maart in de Country Hall van Luik gespeeld. België treedt tegen Zwitserland aan met David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans en Niels Desein. De winnaar van de ontmoeting treft in de kwartfinales (half juli) Japan of Canada. De verliezer moet barrages om het behoud afwerken.