Elise Mertens viert dubbele triomf in Hobart: "Fantastische dag, nu vol vertrouwen naar Melbourne"

Getty Images
Een prachtdag voor onze Belgische nummer één in het tennis. Eerst won Elise Mertens (WTA 36) op het hardcourtoernooi in het Australische Hobart het enkelspel tegen de Roemeense Mihaela Buzarnescu (WTA 57) in drie sets: 1-6, 6-4 en 3-6. Nadien schreef ze aan de zijde van Demi Schuurs ook het dubbel op haar naam. De 22-jarige Mertens heeft nu twee WTA-titels in het enkelspel en vier in het dubbelspel op haar erelijst

Een doorsnee finale was het enkelduel tussen de 22-jarige Mertens en de 29-jarige Roemeense allerminst. De wedstrijd startte door het slechte weer met ruim een uur vertraging en halfweg de eerste set volgde een nieuwe onderbreking. Mertens had met agressief tennis toen al een optie genomen op die eerste set, waarna ze met drie spelletjes op rij de klus klaarde: 1-6.

Bij een 1-2-voorsprong voor onze landgenote in de tweede set, legde de scheidsrechter door het samenpakken van nieuwe donkere wolken opnieuw de match stil. De onderbreking deed het nummer 57 van de wereld duidelijk deugd, want ze boog de achterstand om in setwinst: 6-4. Voor het eerst sinds 2003 diende zich in een vrouwenfinale van Hobart een derde en beslissende set aan. 

Vijf matchpunten

Daarin leek onze Belgische nummer één het laken snel naar zich toe te trekken. Ze denderde naar een 2-5-kloof en twee matchpunten, maar Buzarnescu wist het gevaar telkens weg te werken. Kwestie van minuten voor Mertens haar tweede WTA-titel - ook vorig jaar was ze eindlaureate in Hobart, haar eerste en tot vandaag enige titel op het professionele vrouwencircuit - op zak zou steken? Niets van aan, het water viel namelijk opnieuw met bakken uit de lucht. Pauze nummer drie. 

40-40 bij een 2-5-voorsprong: het meest ondankbare moment voor onze Belgische, maar de 22-jarige liet zich niet uit haar lood slaan. Na een uurtje was het terrein opnieuw speelklaar en Mertens was niet zinnens nog lang op de court te staan. Buzarnescu sleepte ondanks twee matchballen van onze Belgische haar eigen spelletje nog in de wacht, maar nadien stond er geen maat meer op onze landgenote. Ze serveerde de nerveuze en in totaal zeven uur durende finale vlotjes uit: 1-6, 6-4 en 3-6. 

Getty Images

Dubbelslag

Wat later triomfeerde Mertens nogmaals. De Limburgse klopte in het dubbelspel aan de zijde van haar Nederlandse partner Demi Schuurs - met wie ze het derde reekshoofd vormde - de Oekraïense Lyudmyla Kichenok en de Japanse Makoto Ninomiya. Het werd 6-2, 6-2 na 53 minuten tennis. Mertens heeft nu twee WTA-titels in het enkelspel en vier in het dubbelspel op het palmares. Met Schuurs won ze vorig jaar de dubbeltitel in het Chinese Guangzhou. In 2016 zegevierde Mertens met An-Sophie Mestach in Auckland en met de Luxemburgse Mandy Minella in Limoges.

Elise Mertens en Demi Schuurs.
Getty Images Elise Mertens en Demi Schuurs.

Mertens: "Ik moest me telkens opnieuw opwarmen"

"Ik wilde zo graag deze finale winnen. Misschien was ik daarom op het einde een beetje nerveus", vertelde de 22-jarige Mertens, die bij haar vijfde wedstrijdpunt de match kon uitserveren. "Het was echt niet gemakkelijk door de regen. Ik weet niet meer hoe vaak de match is onderbroken, ik ben de tel kwijtgeraakt. Elke keer moest ik mij daarna weer opwarmen. En tegelijk fris in het hoofd blijven. Het was belangrijk niet gefrustreerd te geraken en klaar te zijn voor elke situatie. Ik ben erin geslaagd om tot het einde te knokken. Het is een fantastische dag geworden!"

Mertens kan vol vertrouwen naar de Australian Open afreizen, waar in de eerste ronde een qualifier wacht. "Het is een prachtig begin van het jaar, met de Hopman Cup in Perth en nu deze zege. Ik ben heel fier dat ik heb kunnen bewijzen dat ik in staat ben om dit toernooi van Hobart opnieuw te winnen. Ik heb heel regelmatig gepresteerd en dat geeft me veel vertrouwen voor Melbourne."

Getty Images9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sanomis Van Caluwe

  Dikke proficiat en succes in Australie.............

 • Sanomis Van Caluwe

  Proficiat en veel succes nog in Melbourne.

 • Rudy Claes

  Proficiat meisje ... doe zo voort !

 • Jan Van Boterdael

  Toppertje

 • Ingrid Charlier

  Dikke proficiat met dit geweldig resultaat..