Elise Mertens sluit fantastische week af met stuntzege tegen Halep en pakt grootste WTA-titel uit carrière

REUTERS
Een vijfde WTA-titel op haar palmares -veruit de grootste uit haar carrière- en drie speelsters uit de top-tien geklopt. Wát een week voor Elise Mertens. In de finale van het WTA-toernooi in Doha versloeg de Hamontse ook Simona Halep (WTA 3): 3-6, 6-4 en 6-3.

“Dit wordt mijn eerste finale op hoog niveau. Ik heb niets te verliezen en ga gewoon alles geven.” Elise Mertens (23) wist als geen ander dat ze aan Simona Halep (27) een loodzware dobber had. Halep -laureate van Roland Garros (2018) die het toernooi van Qatar in 2014 al achter haar naam schreef- won de twee voorafgaande onderlinge duels met afgetekende cijfers. Vandaag pakte Mertens revanche tegen het nummer drie op de ranking. En hoe. 

Halep kon in Doha rekenen op de steun van een luidruchtige fanclub. Zij zagen hoe het breaks regende. Mertens kende een moeilijke start tegen het voormalig nummer één van de wereld. Na een halfuur tennissen was de eerste set een prooi voor de kleine Roemeense (1m68): 6-3. 

De heropstanding

Opvallend beeld aan het begin van de tweede set. Bij een 2-1-achterstand vroeg Mertens om een medical time-out. Rugklachten speelden haar parten. Na een onderbreking van tien minuutjes verscheen ze opnieuw op de court. Met agressief tennis -het recept waarmee ze ook Bertens en Kerber op de knieën kreeg- probeerde ze de bakens te verzetten. Mét succes. Bij 4-4 ging de Hamontse door de opslag van Halep, om vervolgens op de eigen service set twee in de wacht te slepen (6-4). 

Wat staat ze mentaal bijzonder sterk. Niet uit haar lood te slaan in de woestijn. IJzig kalm op de belangrijke momenten. Halep werd er stilaan moedeloos van en moest de wet van de sterkste ondergaan. Mertens won ook de beslissende derde set: 6-3. Haar vijfde WTA-titel is een feit. Een geweldige week wordt op gepaste wijze afgesloten. 

“Ik kan het niet geloven”, reageerde Mertens. “Het is zo mooi om deze trofee te pakken, tegen een geweldige speelster als Halep. Er waren hier heel veel Roemeense fans voor Simona, maar ik zag toch ook een paar Belgische vlaggen en dat betekent veel voor mij, ik ben die mensen dankbaar voor de steun. Dankjewel. Ik wil hier volgend jaar zeker weer staan, hopelijk zie ik dan nog meer Belgische vlaggen. Dit is een geweldig toernooi, ik wil hier nog dikwijls terugkomen.”

REUTERS
AFP
REUTERS
AFP
REUTERS
REUTERS30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Claes

  ... en 2 dagen nadien verliezen tegen 109 in het klassement !

 • Charlotte Van Loo

  Volgens mij vergeet iedereen dat van dat geld ook al het personeel dat rond haar hangt betaald moet worden. En dat dat personeel ook betaald moet worden wanneer ze snel uit en toernooi ligt. Een dan nog eens de aftrek van de belastingev en er blijft niet veel meer over.

 • joachim albert

  Sorry omdat ik vind dat (sommige) sporten te veel betaald worden. Terwijl sommige mensen hard werken en habbekrats krijgen, vinden mensen het normaal dat ge in een carriere van 10 jaar 10 miljoen € verdienen... vind dit gewoon niet meer normaal. Niettegenstaande dat Elise Mertens heel getalenteerd is maar dat dit prijzengeld gewoon absurd is. Ben ik jaloers? Neen, het is gewoon niet normaal meer, dat is al.

 • Gino Denil

  In een sportwedstrijd kan je winnen en verliezen. Dat is gewoon wat er gebeurt is in de Fed Cup. De tegenstand was daar trouwens op niveau. En in dat soort wedstrijden hangt winst of verlies van wat details en soms van wat geluk af. Van tennisspelers wordt ook verwacht dat ze het hele jaar door op top niveau presteren. De wielrenners en de voetballers nemen bijna een half jaar rust.

 • jacques hillaert

  Hallo dat is een topprestatie van serieus niveau, dat inspireert voor meer , klasse Elise , proficiat